5 C
New York
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Buy now

«Έπρεπε να έχουμε σοβαρά κάθετα και οριζόντια μέτρα στον Έβρο, να μη φύγει από εκεί η αρρώστια»

Οι παραλείψεις και η ατολμία της κυβέρνησης και του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επέτειναν το πρόβλημα της ευλογιάς και το άφησαν να εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την χώρα εκτιμά ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων ν. Καβάλας Νίκος Δημόπουλος. Ο ίδιος μίλησε για τα λάθη που έγιναν στις αποφάσεις για τοπικές καραντίνες αλλά και στον παράγοντα καιρό που δε βοηθάει καθόλου τον περιορισμό του ιού.

«Είναι νομοτελειακό να γίνει τόσο μεγάλο το πρόβλημα με την ευλογιά, το είδαμε και το 2013 απλώς δεν το είχαμε σε τόσο μεγάλη διασπορά στην υπόλοιπη χώρα, είχε φτάσει μέχρι την Καβάλα. Βεβαίως τότε ήταν διαφορετικές οι καιρικές συνθήκες, γιατί παίζουνε πάρα πολύ μεγάλο ρόλο και οι καιρικές συνθήκες, από την στιγμή που έχουμε ξηρασία ο ιός είναι παντού, ούτε ξεπλένεται από τη βροχή ούτε μπορεί να σταματήσει με κάποιο τρόπο, γιατί τα ζώα βγαίνουν έξω στην βοσκή τα περισσότερα, γιατί εκεί συνήθως κολλάει ή από την μεταφορά ζώων -η οποία απαγορεύεται αυτή τη στιγμή- είτε από τη μεταφορά ζωοτροφών ή με το με τον ίδιο το κτηνοτρόφο ο οποίος κατεβαίνει στην αγορά, πηγαίνει από δω πηγαίνει από κει και μετά μπαίνουμε στη μονάδα. Από την στιγμή που ο τρόπος μετάδοσης είναι από τα πάντα μηχανικά, είναι πάρα πολύ δύσκολο το ελέγξεις. Αυτό που μπορούσαν να κάνουν είναι να έχουμε σοβαρά μέτρα κάθετα και οριζόντια μέτρα στον Έβρο, να μη φύγει από εκεί η αρρώστια γιατί άμα φεύγει από κει βλέπετε ότι έχουμε φτάσει μέχρι και την Κόρινθο και αυτή τη στιγμή έχει μπει και στην Θεσσαλία και εκεί ξέρετε άμα κολλήσει στις περιοχές που έχουν πολλές μονάδες και πολλά ζώα δεν θα μείνει κέρατο που λέμε».

«Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει ήταν να παρθούν μέτρα για τις ζωοτροφές, να τον βοηθήσει το κράτος να κρατήσει τα ζώα μέσα και να τα ταΐζει ξέροντας ότι θα πάρει μια αποζημίωση για την ζημιά που έχει πάθει και μετά αυστηρά μέτρα ειδικά στην είσοδο της χώρας. Τώρα θα έπρεπε να υπάρχουν αυστηρά μέτρα και όχι το άνοιγμα που έγινε στις ελεύθερες περιοχές γιατί μπορεί και εκεί να μεταδοθεί η αρρώστια με ζωοτροφές, μεταφορά, με τα πάντα. Δεν θα έπρεπε να ανοίξουμε, είναι πολλά πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει απλώς όλα αυτά, ακόμη και το ότι σταματήσαμε να σφάζουμε θα έπρεπε σε όλα τα στάδια να προβλέπει αποζημιώσεις ώστε και ο κτηνοτρόφος να κρατήσει για ένα διάστημα τα σφάγια αλλά και να μείνουν μέσα στο μαντρί. Αν δεν απομονωθείς για να σταματήσει η μετάδοση του μικροβίου, δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό».

«Όταν ένας νομός οποιοσδήποτε νομός, είναι ελεύθερος και διακινούνται τα πάντα ελεύθερα εκεί μέσα και ο διπλανός νομός είναι σε καραντίνα καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν βοηθάει σε τίποτα. Στην ουσία μικραίνει το πρόβλημα αλλά δεν το εξαλείφει. Αυτό που θα εξαλείψει το πρόβλημα πρέπει να υπήρχε ένα χρονικό διάστημα μεγάλο, οριζόντια και κάθετα σε όλη τη χώρα καραντίνα να τελειώνουμε με αυτή την αρρώστια. Τέλος να υπάρχουν υγειονομικές υπηρεσίες οι οποίες θα μπορούνε μέσα σε 2-3 μέρες να μπορούνε να σκουπίζουν όλες τις σταβλικές εγκαταστάσεις για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Στην Καβάλα τώρα όπου υπάρχουν κρούσματα στα 3 και στα 10 χιλιόμετρα είναι μέσα τα ζώα και η προτροπή της κτηνιατρικής είναι να μείνουν μέσα και τα υπόλοιπα, αλλά αυτό έχει ένα κόστος για τον κτηνοτρόφο. Όταν εσύ έχεις κάνει προεργασία και έχεις μαζέψει ζωοτροφές για το χειμώνα ή για την περίοδο που θα σφαγιαστούν ή τις έχεις προπληρώσει κτλ θα πρέπει να ξέρεις ότι θα πάρεις τα χρήματα για να κρατήσεις τα ζώα σου μέσα. Το κόστος μπορεί να είναι 1-1.5 ευρώ τη μέρα το ζώο, αν έχεις 200 ζώα και υπολογίσεις 20 μέρες καραντίνα προφανώς ξεφεύγει και είναι τεράστια τα ποσά, χρειάζεται στήριξη».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles