10.3 C
New York
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Buy now

Μόλις 2 από τα 8 ραντάρ πρόβλεψης κακοκαιρίας σε λειτουργία – «νεκρό» αυτό της Καβάλας

Στα «τυφλά» βαδίζει η Ελλάδα όσον αφορά την έγκαιρη πρόγνωση ραγδαίων κακοκαιριών και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με τους μετεωρολόγους να ελπίζουν να μην ζήσουμε γεγονότα όπως αυτά στη γειτονική Ισπανία και Ιταλία.

Ο λόγος δεν είναι άλλος καθώς τα 8 συνολικά ειδικά ραντάρ που διαθέτει η Ελλάδα, για αυτά τα έντονα φαινόμενα, επί της ουσίας δεν λειτουργούν. Και για να είμαστε συγκεκριμένοι τα 6 είναι εκτός λειτουργίας και τα 2 υπολειτουργούν. Ποια είναι αυτά;

Τα δύο ραντάρ που υπολειτουργούν είναι στην Ανδραβίδα και την Λάρισα, ενώ αυτά που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, στο Άκτιο, στην Αίγινα, στον Υμηττό, στην Καβάλα και την Αστυπάλαια είναι εκτός λειτουργίας. Το δε ραντάρ της Αστυπάλαιας από την πρώτη μέρα που τοποθετήθηκε δεν λειτούργησε ποτέ και δεν ήταν το μόνο.

Μέσα σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον με την κλιματική αλλαγή να «σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμά της και να μετράμε συνεχώς νεκρούς τόσο στην χώρα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη το «112» που πραγματικά έκανε δουλειά το καλοκαίρι και έσωσε ζωές, απαξιώνεται και ειδικά τον χειμώνα θα είναι ανήμπορο να ανταποκριθεί στις πραγματικές καιρικές συνθήκες. Τα δεδομένα θα είναι φτωχά και η όποια ενημέρωση που θα φτάνει στα κέντρα επιχειρήσεων θα οφείλεται στον υψηλό βαθμό αυταπάρνησης των Ελλήνων μετεωρολόγων οι οποίοι παλεύουν με τεχνολογίες του 1990.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι είναι άλλο το «112» εν μέσω καύσωνα και φωτιάς και άλλο το «112» μέσα στον χειμώνα και τις ραγδαίες καταιγίδες. Άλλη δουλειά κάνουν τα 8 ραντάρ μέσα στον χειμώνα, άλλα δεδομένα συλλέγουν και άλλα μέσα λειτουργούν για να ενημερωθούμε έγκαιρα για μια μεγάλη πυρκαγιά μέσω του «112».

Θ. Κολυδάς: Πάμε 20 χρόνια πίσω

Το Dnews απευθύνθηκε στον Θοδωρή Κολυδά, Διευθυντή της ΕΜΥ, ο οποίος μας εξήγησε ότι εν έτει 2024 λειτουργούμε με δεδομένα 1990. «Τα ραντάρ της Λάρισας και της Ανδραβίδας εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία τα οποία τα εκμεταλλεύεται επιχειρησιακά η ΕΜΥ και η Πολιτική Προστασία. Όμως δεν καλύπτονται πολλές περιοχές και κυρίως το Λεκανοπέδιο όπου είχε σχεδιαστεί να λειτουργεί νέο ραντάρ στην Αίγινα διατηρώντας το παλαιό ραντάρ του Υμηττού. Προσπαθούμε βέβαια με άλλες μεθόδους τηλεπισκόπησης να καλύψουμε τα κενά που παρουσιάζονται αλλά αντί να πάμε μπροστά πάμε 20 χρόνια πίσω», υπογράμμισε ο κ. Κολυδάς.

Στο ερώτημα γιατί δεν αξιοποιείται περισσότερο η ιστοσελίδα της ΕΜΥ με τα τελευταία δεδομένα ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται άμεσα, ο κ. Κολυδάς σημείωσε: «Δεν ξέρω ποιοι είναι οι λόγοι που δεν υπάρχει η εικόνα των 2 ραντάρ στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ. Ρωτήστε τις αρμόδιες διευθύνσεις. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι το εξής: Μιας και λειτουργεί ένα application της ΕΜΥ για τα έκτακτα, ας γίνουν άμεσα κάποιες βελτιώσεις, ώστε να δημοσιεύονται μέσω αυτού οι πρόσφατες εικόνες ραντάρ που ήδη υπάρχουν, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες».

Τρέχει ο διαγωνισμός για τα νέα ραντάρ

Πάντως ο διαγωνισμός για την προμήθεια σταθμών επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος (Radar) ήδη τρέχει. Το έργο είναι ύψους 67,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και στόχος είναι να παρέχει δεδομένα που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την έκδοση προγνώσεων έντονων καιρικών φαινομένων αναβαθμίζοντας σημαντικά την μετεωρολογική υποστήριξη της ΕΜΥ προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και τους λοιπούς φορείς Δημόσιας Διοίκησης.

Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια νέων σύγχρονων συστημάτων, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, τα οποία προορίζονται τόσο για την αντικατάσταση του υφιστάμενου απαρχαιωμένου εξοπλισμού, όσο και στην επέκταση του εθνικού δικτύου σταθμών μετεωρολογικών στοχεύοντας στην βελτίωση της γεωγραφικής κάλυψης του δικτύου. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί υποδομή συστήματος Nowcasting, μέσω της οποίας θα δημιουργούνται αναλυτικοί χάρτες επικινδυνότητας με χρωματική κωδικοποίηση και θα εκδίδονται τυποποιημένες προγνώσεις υψηλής χωρο-χρονικής ακρίβειας με έμφαση στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει και στην επίσημη ιστοσελίδα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας»: «Σήμερα η κατάσταση του δικτύου των μετεωρολογικών RADAR του δικτύου της ΕΜΥ είναι υποβαθμισμένη και η χρήση όσον παραμένουν εν λειτουργία δεν ικανοποιεί τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Υπηρεσίας. Τα προβλήματα που οδήγησαν το δίκτυο στη παρούσα κατάσταση συνδέονται με την παλαιότητα των συστημάτων (Commercial off-the-shelf, COTS) και την αδυναμία εύρεσης ανταλλακτικών, καθώς αυτά δεν είναι πλέον διαθέσιμα στο εμπόριο. Η ανωτέρω κατάσταση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της ΕΜΥ και συγκεκριμένα στη ποιότητα των υπηρεσιών μετεωρολογικής υποστήριξης που προσφέρει προς την Ελληνική Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο.

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles