-6.5 C
New York
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Buy now

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Δεν είναι ασφαλής χώρα ακόμη η Συρία, η επόμενη ημέρα δεν έχει ξεκαθαρίσει»

Για να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των Σύριων που βρίσκονται στην Ευρώπη πρέπει πρώτα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Συρία και να προκύψει κάποιος επίσημος κρατικός συνομιλητής με τον οποίο θα μπορούσε να κάτσει να διαπραγματευτεί η Ε.Ε. εξήγησε σε συνέντευξη του στη «ΝΕ» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο ίδιος μίλησε για την κατάσταση στην Συρία, τις σκέψεις στην Ε.Ε., τις εκκρεμότητες με τους διωκόμενους του καθεστώτος Άσαντ αλλά και τις προτάσεις που περιμένει από τις τοπικές αρχές για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

«Πάντα γίνονται σχέδια από την κυβέρνηση όταν υπάρχει ζήτημα κάποιου σεναρίου αν χρειαστεί να μεταφερθούν σε ασφάλεια οι χριστιανικοί πληθυσμοί, μέχρι στιγμής δεν είχαμε μία τέτοια ένδειξη αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε. Ακόμα η κατάσταση στην Συρία είναι πολύ συγκεχυμένη, έπεσε το καθεστώς Άσαντ που στοίχησε πολύ στην χώρα και την πήγε πολύ πίσω αλλά η επόμενη μέρα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Σίγουρα δεν είναι ασφαλής χώρα ακόμα η Συρία, γιατί ήδη ακούω σενάρια επαναπατρισμών κτλ, όπου αν εξαιρέσει κανείς ένα ρεύμα που υπάρχει από την Τουρκία και από το Λίβανο που και αυτός βιώνει μία πολεμική σύρραξη προς την Συρία αλλά περιορισμένα ακόμα, δεν έχουμε κάτι ως δεδομένο. Κάποιοι θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην Συρία αλλά σε ποια πατρίδα άραγε να επιστρέψεις όταν το ένα στα τρία σπίτια έχει καταστραφεί από τον πόλεμο εκεί τον εμφύλιο για πάρα πολλά χρόνια και από τις ομάδες που αντιμάχονται η μία την άλλη κτλ. Άρα υπάρχει μια αβεβαιότητα».

«Όταν λίγο ξεκαθαρίσει η κατάσταση, όταν πέσει η σκόνη, όταν σταματήσουν οι συγκρούσεις έστω και περιορισμένης κλίμακας τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε και όταν φυσικά θα υπάρχει κάποιος επίσημος κρατικός συνομιλητής με τον οποίο θα μπορούσε κανείς να κάτσει να διαπραγματευτεί τότε νομίζω θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα χουμε μπει στην φάση ανασυγκρότησης της χώρας. Ακόμη δεν έχει έρθει αυτή η ώρα, όμως οι ενδείξεις δείχνουν ότι πάμε σε μια ομαλοποίηση. Αυτό που απασχόλησε την Ευρώπη και ασφαλώς την Ελλάδα, είχα την ευκαιρία να συζητήσω στις Βρυξέλλες, είναι ότι δε μπορεί να συνεχίσει να δίνεται άσυλο σε Σύρους πολίτες όταν η βασική τους δικαιολογητική βάση, ότι δηλαδή διώκονται από το καθεστώς Άσαντ, δεν υπάρχει πια, διότι το καθεστώς πλεον δεν υπάρχει. Οπότε υπάρχουν διάφορα θέματα, τι θα γίνει με αυτούς που έχουν ήδη κάνει αίτηση ασύλου με αυτή τη βάση και περιμένουν απόφαση, τι θα γίνει με αυτούς που έρχονται από δω και πέρα, είναι θέματα όμως τα οποία θα αποφασίσει η Ευρώπη ως Ευρώπη, η Ευρωπαική Επιτροπή ακόμα συνιστά να περιμένουμε για να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση εκεί και σε κάθε περίπτωση δε μπορούμε ακόμα να πάρουμε αποφάσεις και να εκτελεσουμε καποιες οδηγίες».

«Θα έλεγα ότι στο βάθος του μυαλού όλων είναι να φύγουν οι Συριοι, αυτό θα ήτανε νομίζω πολύ υπεραπλουστευτικό, υπάρχουν τεχνικά θέματα που πρέπει να λυθούν. Έρχεται και σου λέει δώσε μου άσυλο γιατί με κυνηγούσε ο Άσαντ για να το πω έτσι πολύ σχηματικά. Ναι αλλά τώρα ο Άσαντ δεν υπάρχει του απαντάνε οι υπηρεσιακοί παράγοντες που εκδίδουν αποφάσεις όπως στο υπουργείο Μετανάστευσης και για να τις στοιχειοθετήσουν πρέπει να το κάνουν με συγκεκριμένα στοιχεία, όχι ξέρω γω με δημοσιογραφικές πληροφορίες ή με εκτιμήσεις αβέβαιες. Θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως την ύπατη αρμοστεία ή τον διεθνή οργανισμό για την μετανάστευση κτλ.

«Επειδή η κατάσταση ακόμη είναι πολύ συγκεχυμένη και για αυτό υπάρχει αυτή η στάση. Θεωρώ ότι στην πορεία η κατάσταση θα κανονικοποιηθεί, η χώρα δεν είναι ακόμα σε αυτή την φάση και θα μπορούμε τότε να κάνουμε πιο στέρεες εκτιμήσεις. Ακόμη και αν ο ίδιος ο ηγέτης τους δείξει τώρα κάποιες προτάσεις, μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για μαχητές της τζιχάντ. Η τζιχάντ για να θυμίσω είναι ο πόλεμος κατά των απίστων που κάποια ακραία μουσουλμανικά στοιχεία υιοθετούνε ως στάση ζωής. Χρειάζεται επιφύλαξη, όχι προκατάληψη αλλά επιφύλαξη. Αν προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο θα μιλάμε για σχέδιο απεγκλωβισμού χριστιανικών πληθυσμών. Οι χριστιανικοί πληθυσμοί βέβαια είναι αραβόφωνοι ως επί το πλείστον, είναι άραβες χριστιανοί στο θρήσκευμα. Αλλά ακόμη και ένα σχέδιο εκκένωσης κάποιων διωκόμενων ομάδων δεν θα το εκπονήσει η Ελλάδα, η χώρα μας θα προσπαθήσει να απεγκλωβίσει Έλληνες που είναι ελάχιστοι εκεί. Αν το σχέδιο γίνει ευρύτερο γικα να καλύψει άλλες πληθυσμιακές ομάδες τότε αυτό πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα ενός διεθνούς οργανισμού, όπως η Ε.Ε., σχέδια εκπονούνται αλλά δεν υπάρχει κάτι βέβαιο πάνω στο οποίο να μιλάμε».

Για το τι θα γίνει με τη δομή προσφύγων – μεταναστών στο Ασημακοπούλου «Έχουμε πει πως όταν αναμένεται να ενταθούν οι ροές τότε είναι δύσκολο να μιλάμε για κατάργηση δομών ή μετακίνηση τους. Επίσης είπαμε παλαιότερα, για να μη παρεξηγηθώ στην Καβάλα, ότι ασφαλώς και το πλάνο είναι να αποδοθεί το στρατόπεδο Ασημακοπούλου στη Καβάλα, στον δήμο συγκεκριμένα και να οικοδομηθεί. Το πλάνο αυτό ανατράπηκε όταν προέκυψαν οι προσφυγικές ροές από τα νησιά το 2016 και έγινε η δομή. Για να εξεταστεί η μετακίνηση της δομής θα έπρεπε να υπάρξει κάποια πρόταση από την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές, το συζητάμε, δεν το αποκλείσαμε ποτέ, να δούμε όμως τι προτάσεις έχουμε στα χέρια μας. Από την άλλη υπάρχει και ένα άλλο σενάριο, η δομή δεν είναι ένα άντρο διάπραξης εγκληματικών δραστηριοτήτων, προφανώς και είναι υπό αστυνομική παρακολούθηση και είναι ένας χώρος που φιλοξενούνται άνθρωποι, σήμερα είναι 700-800, είχαν φτάσει και 1.000 και 500 στο παρελθόν και πάει ανάλογα με τις ροές. Δεν έχει βρεθεί μια εναλλακτική, όταν βρεθεί τότε όλα τα συζητάμε. Δεν είναι ούτε άντρο εγκληματικότητας όπως γράφουν πολλοί, οι μισοί εκεί ήδη έχουν βρει εργασία από εργοδότες που δε βρίσκανε προσωπικό, κυρίως στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Δεν είναι όλα μαύρα όπως ακούγεται για την δομή. Η συζήτηση είναι ανοικτή αλλά σε ρεαλιστική βάση, όχι με κραυγές».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles