-7.2 C
New York
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Buy now

«Γνωρίζουμε ότι συζητείται η οριοθέτηση μίας ΑΟΖ μεταξύ Συρίας, ενδεχομένως του ψευδοκράτους και της Τουρκίας!»

Είναι κοινό μυστικό και συζητείται στις Βρυξέλλες πως ετοιμάζεται ήδη η οριοθέτηση μίας ΑΟΖ μεταξύ Συρίας, ενδεχομένως του ψευδοκράτους και της Τουρκίας και σε αυτή την ανοικτή απειλή για τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας και την Κύπρου αλλά όλης της Ε.Ε. πρέπει η Ένωση συντονισμένα, κάτω από τις επιταγές του χάρτη της Σεβίλλης να προασπίσει τα συμφέροντα της και την ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Αυτά είπε σχετικά με τις ερωτήσεις που κατέθεσε στην κομισιόν για τα θαλάσσια πάρκα και την λεγόμενη «ευρωπαϊκή ΑΟΖ» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νικόλας Φαραντούρης, μιλώντας στη «ΝΕ».

«Βρίσκομαι στις Βρυξέλλες με αφορμή και λόγω των ερωτήσεων που κατέθεσα στην κομισιόν και στην ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ΑΟΖ, θαλάσσια πάρκα και των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών. Ως καθηγητής του ευρωπαϊκού δικαίου στις διατυπώσεις μου και στις νομικές μου προτάσεις θέλω να είμαι ακριβής και ρεαλιστής. Οι ερωτήσεις μου είχαν να κάνουνε πρώτον με τα θαλάσσια πάρκα και θα φτάσουμε και στην ΑΟΖ, να εξηγήσουμε ότι από το 2021 η χώρα μας είναι υπόλογη στην Ε.Ε και την έχει παραπέμψει ήδη στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο ότι έχει παραβιάσει το ευρωπαϊκό δίκαιο, διότι δεν έχει προχωρήσει σε οριοθέτηση των θαλάσσιο πάρκων. Ένα πράγμα που είναι δικαίωμά μας είναι ταυτόχρονα και υποχρέωσή μας απέναντι στο ευρωπαϊκό δίκαιο και έρχεται η Ε.Ε. να μας κατηγορήσει ότι δεν το έχουμε κάνει, και η Ε.Ε. μας παραπέμπει διότι θεωρεί ότι τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών είναι και χώρος κυριαρχίας και συμφέροντος της Ε.Ε.».

«Απευθυνόμενος στη κομισιόν λέω πως επιτέλους πρέπει να προχωρήσουν τα κράτη-μέλη στην οριοθέτηση, είναι κάτι το οποίο εδώ και 2 μήνες φωνάζω προς την ελληνική κυβέρνηση και οι διαβεβαιώσεις που πήρα είναι ότι με την καινούργια χρονιά θα προχωρήσουν στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, δεν τα βλέπω, θα είναι κρίσιμο να γίνει τώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι στο τραπέζι και που υπάρχουν εξελίξεις στη Συρία και την Τουρκία. Δεύτερον ρωτάω την ευρωπαϊκή επιτροπή τι θα κάνει όταν με το καλό η Ελλάδα οριοθετήσει τα θαλάσσια πάρκα της για να θωρακίσει από τις απειλές τρίτης χώρας, της Τουρκίας. Έρχεται η Τουρκία και λέει άμα συμμορφωθείτε με το ευρωπαϊκό δίκαιο εγώ σας απειλώ! Μας απειλείς για κάτι το οποίο είναι υποχρέωσή μας βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου και δικαίωμά μας βάση διεθνούς δικαίου; Να βγει η ευρωπαϊκή επιτροπή και να παραπέμψει το θέμα στις Βρυξέλλες , στα ευρωπαϊκά όργανα και 27 χώρες μέλη συν τα ευρωπαϊκά όργανα, τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αντιταχθούν και να θωρακίσουν την Ελλάδα απέναντι στις απειλές τρίτων χωρών για τις υποχρεώσεις της στο διεθνές δίκαιο».

«Άρα η ερώτηση έχει δύο σκέλη, πρώτο για τα θαλάσσια πάρκα και δεύτερο για την θωράκιση των χωρών που προχωρούν, έχουνε την προχωρήσει και θα προχωρήσουν στην οριοθέτηση των θαλάσσιων πάρκων τους και στην τρίτη ερώτηση πάλι προς την κομισιόν και την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, η ΑΟΖ. Πριν από αρκετά χρόνια η κομισιόν είχε αναθέσει στο πανεπιστήμιο της Σεβίλλης την εκπόνηση μιας μελέτης για τις ΑΟΖ των κρατών-μελών γιατί η Ε.Ε έχει κάθε συμφέρον να γνωρίζει ποια είναι τα πεδία κυριαρχίας των κρατών-μελών διότι ο χώρος κυριαρχίας των κρατών-μελών ταυτίζεται με το πεδίο δράσης και ισχύος και συμφερόντων της Ε.Ε. στη θάλασσα. Όταν μιλάμε για ΑΟΖ έχουμε ζητήματα που έχουν να κάνουνε με το περιβάλλον, με την προστασία του, με περιπολίες, με αστυνόμευση, μετανάστευση, με ζητήματα αλιείας κτλ. Υπάρχουν και οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα και των κρατών μελών και της Ε.Ε. Το πανεπιστήμιο εκπόνησε τον χάρτη της Σεβίλλης, έναν χάρτη ο οποίος με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου καθόρισαν την αποκλειστική οικονομική ζώνη των κρατών μελών και της χώρας μας. Αυτό είναι έγγραφο αναρτημένο στην σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και χρόνια, έχει δηλαδή γίνει αποδεκτό από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η Ελλάδα δεν το έχει επικαλεστεί ποτέ!

«Στη βάση των νέων προκλήσεων στη Μεσόγειο όπου χώρες μέλη της Ε.Ε. της Μεσογείου όπως Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα, αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις από πολέμους, συρράξεις, από παράνομη διακίνηση προσώπων, δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και διακινούν ανθρώπινες ψυχές με τα γνωστά αποτελέσματα να ξεβράζουνε νεκρά πτώματα παιδιών οι ακτές, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τη Συρία και την κυοφορούμενη παράνομη οριοθέτηση ΑΟΖ του καθεστώτος της Συρίας με την Τουρκία. Αντί η Ε.Ε. να βλέπει τα τρένα να περνούν, να προχωρήσει σε συντονισμένες ενέργειες ώστε τουλάχιστον τα κράτη μέλη της Μεσογείου να προχωρήσουν σε μία συντεταγμένη υιοθέτηση ευρωπαϊκής ΑΟΖ, όπερ σημαίνει μία μέση γραμμή σε όλη την Μεσόγειο που θα διαχωρίζει την Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και θα υποδηλώνει και θα προσδιορίζει τον χώρο κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Βλέπω μία ενδοτικότητα, φοβικότητα σε ορισμένα θέματα, εμένα επειδή ο ρόλος μου είναι να είναι εποικοδομητικός ως ευρωβουλευτής όλων των Ελλήνων και εύχομαι η εξωτερική πολιτική της χώρας μου να πετύχει, δεν εύχομαι να αποτύχει. Έχω ισχυρές ενστάσεις για τα βήματα που έχουν ακολουθηθεί από το 2020 και μετά σε σχέση με την Τουρκία και τις έχω διατυπώσει δημόσια, ο ρόλος μου όμως εδώ στις Βρυξέλλες είναι να εκπροσωπώ την πατρίδα μου και να προσπαθώ το καλύτερο δυνατόν για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Προφανώς θα έπρεπε να προχωρήσει η Ελλάδα με πιο γρήγορες κινήσεις σε σχέση με την ΑΟΖ και να μη μας πιάνουν στον ύπνο με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, γιατί κάτι τέτοιο ετοιμάζουνε αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις Συρίας – Τουρκίας. Το έχω πει από τον Αύγουστο αυτό, μετά από τις εξελίξεις στην Συρία με την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και την ανάληψη της εξουσίας από τους τζιχανιστές του Τζολάνι οι συζητήσεις και η ενημέρωση που έχουμε στις Βρυξέλλες, γνωρίζουμε ότι συζητείται και η οριοθέτηση μίας ΑΟΖ μεταξύ Συρίας, ενδεχομένως του ψευδοκράτους, παράνομη οριοθέτηση καθώς δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος και της Τουρκίας. Δε μπορεί κανείς εδώ να πει ότι μας πιάνουν στον ύπνο, χρειάζονται εδώ και τώρα βήματα, εκτός από τις ενέργειες της κυβέρνησης και γω ζητώ ταυτόχρονα τον συντονισμό των δράσεων έτσι ώστε σε επίπεδο Ε.Ε. να αρχίζει σιγά-σιγά να ωριμάζει η ιδέα του χάρτη της Σεβίλλης».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles