-2.6 C
New York
Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025

Buy now

«Λάθος επιλογή οι δασμοί, αν θέλεις να περιορίσεις το άνοιγμα του εμπορικού ισοζυγίου υπάρχουν λύσεις όπως η επιδότηση της εγχώριας παραγωγής σου»

Αυτή την στιγμή οι ΗΠΑ περισσότερο προσπαθούν να δούνε πως θα ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό παρά να μπορέσουν να βελτιώσουν την επικυριαρχία τους σε θέματα όπως είναι η άμυνα στην παγκόσμια ισορροπία, σχολίασε σχετικά με τις ανακοινώσεις για τους δασμούς σε Καναδά και Μεξικό ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Χαριτάκης. Ανέλυσε το αν και πόσο μπορούν να επηρεαστούν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες από τους δασμούς των ΗΠΑ αλλά και πως μπορούν να απαντήσουν σε αυτούς ενώ σχολίασε πως στο θέμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών η Ελλάδα δεν θα είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τις δαπάνες της.

«Ξεκίνησε μια διαδικασία δασμών, η οποία ξεκίνησε με τον Καναδά και το Μεξικό και συζητιέται να επεκταθεί και αλλού. Λογικά είναι μια αρκετά λάθος γιατί αν θέλεις  να περιορίσεις το άνοιγμα του εμπορικού ισοζυγίου υπάρχουν καλύτερες λύσεις όπως είναι η επιδότηση ας πούμε της εγχώριας παραγωγής σου η οποία ουσιαστικά δεν επηρεάζει τον πληθωρισμό όπως οι δασμοί. Οι δασμοί στα οικονομικά ταυτίζονταν με τους έμμεσους φόρους επί των πωλήσεων, άρα αυτό θα περάσει 100% στον καταναλωτή και στον πληθωρισμό. Δεύτερον ξεκίνησε με τον Καναδά ο οποίος ουσιαστικά είναι η εξαγωγική του δύναμη στο εμπορικό ισοζύγιο με τους Αμερικάνους είναι στις πωλήσεις πετρελαίου, διότι η Αμερική ιδιαίτερα στη δυτική πλευρά εισάγει πετρέλαιο από τον Καναδά. Άρα μαζί με το Μεξικό που εισάγονται γεωργικά προϊόντα δημιουργεί και πάλι ένα πρόβλημα στον πληθωρισμό.

«Στην Ευρώπη το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τι θα κάνουμε με την άμυνα, εκεί γίνεται σύσκεψη στις Βρυξέλλες όπου επιστρέφει και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας ο οποίος ουσιαστικά θα συμμετάσχει σε μία άτυπη συνεδρίαση ακριβώς επειδή οι πρωθυπουργοί δέχονται έναν μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αυτή την συζήτηση. Άρα θεωρώ ότι η ευρωζώνη δεν έχει σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή από τις οποιεσδήποτε δασμολογικές επιπτώσεις διότι αυτό που λέμε στα οικονομικά δασμοί δε θα επηρεάσουν τις εξαγωγές μας είναι τελείως ανελαστικές για τους Αμερικάνους. Εμείς έχουμε εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που μας βάζουν δασμούς στα πετρελαιοειδή π.χ. αλλά εκείνοι δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις να εισάγουν γαλλικά κρασιά και γερμανικά αυτοκίνητα.

«Και βεβαίως σε περίπτωση που υπάρξει αντιπερισπασμός, αντίδραση της Ευρώπης, διότι αυτό που λένε ότι χαρακτηρίζει τους δασμούς είναι ότι δημιουργεί μία άμιλλα ανταγωνιστικότητας δηλαδή βάζουν αυτοί δασμούς, μετά βάζουμε εμείς και οδηγούμαστε σε μια αντιπαλότητα η οποία δεν έχει τέλος. Στην περίπτωση της Ευρώπης εμείς έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε αν θέλετε εκεί που έχουμε το ουσιαστικό μας έλλειμμα με την Αμερική που είναι οι κεφαλαιαγορές και η κίνηση κεφαλαίων, να βάλουμε δασμούς στις υπηρεσίες εισαγωγής κεφαλαίων από την Αμερική που θα πλήξει ιδιαίτερα την ανατολική πλευρά της Αμερικής. Αν βάλουμε εμείς δασμούς στην κίνηση των κεφαλαίων ουσιαστικά η Αμερική χάνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα που έχει στις σχέσεις εμπορίου με την Ευρώπη. Οι δασμοί δε μπαίνουν μόνο στα βιομηχανικά, μεταποιητικά ή αγροτικά προϊόντα, μπαίνουν και στις υπηρεσίες και εκεί η Ευρώπη που έχει το έλλειμμα προς την Αμερική θα μπορέσει να ανταπεξέλθει πολύ πιο εύκολα.

«Ο πρωθυπουργός στην πρόταση του για αύξηση των αμυντικών δαπανών αναφερόταν σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για την ελληνική οικονομία. Δεύτερον το να αυξήσουμε τις δαπάνες μας σε αμυντικό εξοπλισμό αυτό μπορεί να γίνει και με έμμεση επιδότηση δηλαδή η Γαλλία να επιδοτήσει την αγορά Μπελαρά της Ελλάδος ούτως ώστε να μπορεί να αγοράσει περισσότερα οπλικά συστήματα η Ελλάδα που αγοράζει ήδη από την Ευρώπη, το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα αεροπλάνα και με τις άλλες δαπάνες που έχουμε σαν πελάτες. Δηλαδή αν θέλουν να μας ενισχύσει η Ευρώπη να παραμείνουμε πελάτες των ευρωπαϊκών προϊόντων που πρέπει να το κάνει, προφανώς μπορεί να το κάνει αυτό μέσω ενίσχυσης των παραγωγών οπλικών συστημάτων που εμείς αγοράζουμε σαν καταναλωτές. Άρα ουσιαστικά δεν θα αυξηθούν οι δαπάνες μας αλλά θα επιδοτηθούν οι αγορές μας από την γαλλική ή την γερμανική κυβέρνηση και από τις άλλες παραγωγούς χώρες».

«Η αμυντική βιομηχανία σε επίπεδο προϊόντων βιομηχανικών όπως είναι οι πύραυλοι και τα λοιπά είναι τρομερά ανταγωνιστική και δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουμε εμείς μία παραγωγική διαδικασία η οποία ουσιαστικά δεν έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτή την περίοδο. Ταυτόχρονα μην ξεχνάτε ότι εμείς αυτή τη στιγμή υποχρεούμεθα να δώσουμε πολεμικό υλικό για να στηρίξουμε την άμυνα της Ουκρανίας και πιθανών να μας ζητηθεί να δώσουμε περισσότερο υλικό. Σε αυτή την περίπτωση θα υποχρεωθούν άλλες χώρες όπως η Δανία π.χ. να μας επιδοτήσει ή να μας αντικαταστήσει αυτό το πολεμικό υλικό με νέα συστήματα. Εμείς είμαστε αρκετά υψηλά σε αμυντικές δαπάνες και δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα να αυξηθούν περαιτέρω οι δικές μας υποχρεώσεις.

«Εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε ένα τρομερά μεγάλο δίλημμα ως προς το μέλλον της οικονομίας τους, βλέπουν ότι χάνουνε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, βλέπουν ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να αυξήσει τις δαπάνες της στον ανταγωνισμό, βλέπουνε ότι χάνουνε στο ουσιαστικό τους πλεονέκτημα από την Κίνα που ήταν όλο το σύστημα των δικτύων και των πληροφοριών, άρα αυτή τη στιγμή νομίζω ότι περισσότερο προσπαθούν να δούνε πως θα ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό παρά να μπορέσουν να βελτιώσουν την επικυριαρχία τους σε θέματα όπως είναι η άμυνα στην παγκόσμια ισορροπία, έτσι το ερμηνέυω εγώ.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles