Με την είσοδο ενός μεγάλου διεθνούς επενδυτή στην πενταετία θα μπορούσαμε να μιλάμε για 120 με 150 κρουαζιερόπλοια ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Άγγελος Βλάχος, σχετικά με την πρόσκληση ενδιαφέροντος για το κομμάτι της κρουαζιέρας σε διάφορα λιμάνια της χώρας, μεταξύ αυτών και της Καβάλας. Αυτή η εξέλιξη όμως ανοίγει ξανά την συζήτηση για το κτίριο του σημερινού τελωνείου και το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης του, δεδομένου ότι αυτό βρίσκεται στα υπό παραχώρηση «προϊόντα» στον διεθνή διαγωνισμό για την κρουαζιέρα.
«Είναι ώριμο όπως πιστεύω το αίτημα, όπως δεν σταματώ να δηλώνω μόνο υπό 2 συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δεν είναι μια απόφαση που την παίρνουμε εμείς ως ΟΛΚ, είναι μία απόφαση της ελληνικής πολιτείας που προφανώς προκύπτει ως αποτέλεσμα μίας συναίνεσης μεταξύ των δημόσιων αρχών, βεβαίως πρωτίστως της αρχής του τελωνείου, της ΑΑΔΕ και εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Το πιστεύουμε αυτό διότι στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρόσκληση του υπερταμείου για παραχώρηση του δικαιώματος κρουαζιέρας στο ανατολικό άκρο του λιμένα Καβάλας και πιθανότατα πρόθεση του υπερταμείου ήταν να είναι και κάποιος στεγασμένος χώρος που σήμερα φιλοξενεί το κτίριο του τελωνείου».
«Είναι μία συζήτηση αυτή, εμείς από την πλευρά μας ως Οργανισμός Λιμένος Καβάλας είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε όταν και όπως μας ζητηθεί με εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να βοηθήσουμε τις εκεί εγκατεστημένες υπηρεσίες του τελωνείου να πάνε κάπου αλλού. Εξ όσων καταλαβαίνω δε θα φύγει το τελωνείο για να πάει στο Φίλιππος Β, αυτό το λέω γιατί ίσως υπάρχει παρερμηνεία. Η συζήτηση είναι αν το υφιστάμενο μεγάλο κτίριο που έχει την αποθήκη και τα γραφεία του σημερινού τελωνείου, θα μετεγκατασταθούν κάπου αλλού. Βεβαίως υπάρχει μία πρόνοια από τον υποπαραχωρησιούχο του Φίλιππος Β και τον οπερέιτορ στο λιμένα της Νέας Καρβάλης αλλά είναι θέμα που αφορά την ΑΑΔΕ και το τελωνείο που θέλουν να εγκατασταθούν».
«Δεν μου επιτρέπεται και δεν με αφορά να πάρω οποιαδήποτε θέση πάνω στο που τυχόν μπορεί μια άλλη δημόσια αρχή να εγκατασταθεί, δικός μου ρόλος είναι να μπορώ να πάρω μία θέση στο μέτρο που μου αναλογεί για το κατά πόσον μπορεί και πρέπει να απελευθερωθεί ο χώρος του συγκεκριμένου κτιρίου. Είναι θέμα του κ. δημάρχου και αντιπεριφερειάρχη, τα ακούω και γω όσα συζητούνται αλλά δε μπορώ να εισφέρω στην συζήτηση. Αυτό που μπορώ να εισφέρω αφορά και μόνο την πληροφορία ότι είναι στις προθέσεις του υπερταμείου και στη δημοσιευμένη πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους πιθανούς αναδόχους επενδυτές που θα αναλάβουν την διαχείριση κρουαζιέρας μελλοντικά, διαδικασία η οποία θα πάρει καιρό έτσι, στις 31 Μαρτίου θα ξέρουμε ποιοι τυχόν ενδιαφέρονται εφόσον ενδιαφέρονται. Εφόσον εκδηλωθεί ένα ενδιαφέρον επενδυτών, ανοίγει μία συζήτηση πραγματική για τον ΟΛΚ και το μέτοχο του για το τι πρέπει να γίνει σε σχέση με το συγκεκριμένο κτίριο. Το αν οι υπηρεσίες αυτές θα πάνε αλλού μέσα ή έξω από την πόλη, δε μπορώ να πάρω θέση».
«Κατά την άποψη μου αν τυχόν προχωρήσει αυτή η ώριμη συζήτηση με αυτές τις προυποθέσεις και μετεγκατασταθεί το τελωνείο εκτίμηση μου είναι ότι θα ελαφρυνθεί και το κέντρο της πόλης, νομίζω θα βρεθούν οι τρόποι, αλλά δε μπορώ να πω κατι παραπάνω. Η πρόθεσή μας είναι να αξιοποιηθεί το θαλάσσιο μέτωπο στην ανατολική πλευρά του για τους επισκέπτες και του δημότες που σήμερα έχει τη μορφή αυτή του κτιρίου και δε στεγάζει άλλες δραστηριότητες που θα φιλοξενούσε υπό άλλες συνθήκες. Σχετικά με την σύσκεψη, το άκουσα και γω και καταλαβαίνω το ενδιαφέρον των αρχών του τόπου να πράξουν το καλύτερο για την πόλη».
«Στις 31 Μαρτίου θα ξέρουμε αν έχουμε ενδιαφερόμενους για την διαδικασία που αφορά την κρουαζιέρα. Το πλάνο που έχει δημοσιευτεί αναφέρει το κρηπίδωμα το μεγάλο που φιλοξενεί τα κρουαζιερόπλοια που έχει δύο θέσεις ελλιμενισμού και περιλαμβάνει μέσα και το κτίριο του τελωνείου ως αν θέλετε αντικείμενο υποπαραχώρησης τυχόν ενδιαφερομένου, αυτό λέει το δημοσιευμένο πλάνο του διεθνούς διαγωνισμού που σχεδιάζεται. Εκτίμηση μου είναι επειδή υπάρχει η εμπειρία της υποπαραχώρησης του Φίλιππος Β και εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αν δεν μεσολαβήσουν άλλοι λόγοι και καθυστερήσεις, αυτό το πράγμα θα ευδοκιμήσει και θα κατατεθούν προτάσεις. Αν κατατεθούν κάποιες προτάσεις εκτιμούμε πως μέχρι τα τέλη του χρόνου είναι βάσιμο να ξέρουμε ότι υπάρχει ένας τελικός πλειοδότης σε αυτό το διαγωνισμό γιατί είναι και πολύ συγκεκριμένο, ένα κρηπίδωμα και ένα κτίριο είναι. Δεν είναι ότι έχουμε ένα λιμάνι με τις δυσκολίες που είχε το Φίλιππος Β. Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα έχουμε ανάδοχο. Γιατί αυτό είναι σημαντικό για την Καβάλα; Γιατί ο παραχωρισιούχος μοναδικό κέρδος θα έχει από τυχόν αύξηση τελών της κρουαζιέρας άρα και την ανάγκη να προσελκύσει έχοντας εμπειρία και μηχανισμό που δεν έχουμε εμείς, κανένα ελληνικό λιμάνι δεν μπορεί να έχει τέτοιο μηχανισμό, μιλάμε για προϋποθέσεις που αφορούν εταιρείες διαχείρισης terminal κρουαζιέρας διεθνείς, δεν μιλάμε για κάποια μικρή εταιρεία. Εκεί λοιπόν μπορεί να ελπίζει η Καβάλα βασίμως για πολλαπλασιασμό, πραγματικό πολλαπλασιασμό, εκτίμηση προσωπική είναι ότι στην πενταετία θα μπορούσαμε να μιλάμε για 120 με 150 κρουαζιερόπλοια. Πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορεί να βγει ένα μπίζνες πλαν για να γίνει η επένδυση».
«Αποτύπωση δαπάνης από την κρουαζιέρα στην Καβάλα δεν έχουμε κάνει, είναι δουλειά φορέων όπως το Επιμελητήριο να την κάνουν, μπορώ να πω όμως αφού διάβασα ένα δημοσίευμα με σκωπτικό ύφος, ότι πέρσι είχαμε 32-34 κρουαζιέρες και φέτος έχουμε επιβεβαιωμένες 47-48, πάμε σε μία αύξηση 50%! Έχουμε προκρατήσεις, μπορεί να γίνουν 45 μπορεί να φτάσουν και 50, έχουμε όμως μια σημαντική άνοδο. Η περιοχή μας είναι μια νέα περιοχή που οι εταιρίες θέλουν να εντάξουν ως ένα νέο παρθένο τόπο στα προγράμματα τους, δεν είμαστε βεβαίως η Μύκονος ή η Σαντορίνη ή ο Πειραιάς, έχουμε να προσφέρουμε υπό προϋποθέσεις όλοι οι φορείς που δουλεύουμε υπό τον συντονισμό του ΟΛΚ και οπωσδήποτε εάν δούμε μία δύο προτάσεις μεγάλων εταιριών θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης των εταιριών. Μετά τις 31 Μαρτίου θα έχουμε κάτι στα χέρια μας που θα δείχνει ότι κάτι καλά κάνουμε στο λιμάνι».