Η Τουρκία θεωρεί ότι πρέπει να γυρίσει στις ρίζες της προσπαθώντας ταυτόχρονα να φτιάξει το έθνος κράτος Τουρκία, να υλοποιήσει το νεοθωμανικό της σχέδιο σημειώνει σε συνέντευξη του στον Alpha Radio o Μάριος Ευθυμιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς ασφάλειας και στρατηγικής και πρόεδρος του τμήματος ιστορίας πολιτικής και διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Νεάπολης της Πάφου. O ίδιος μίλησε για το Κυπριακό ζήτημα τονιζοντας πως το ελάχιστο που ζητά η Τουρκία είναι τα δύο κράτη και το μέγιστο, ολόκληρο το νησί, εξηγώντας την κρισιμότητα της συνεργασίας της συμμαχίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στον χώρο της ΝΑ Μεσογείου.
«Το κυπριακό ζήτημα για να λυθεί η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί απαραιτήτως να λυθεί αν ο κυπριακός λαός δεν έχει κατανοήσει τη σημαντικότητα της χώρας του, την σημαντικότητα της πολιτικής και γεωγραφικής τοποθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης το γεγονός ότι πρέπει να είναι πολύ πιο ώριμες οι περιστάσεις καθότι τελεί υπό κατοχή. Η έννοια της κατοχής είναι κάτι το οποίο είναι στρατιωτικής σημασίας, ένας άλυτος πόλεμος, ο οποίος διακατέχεται από συναισθήματα και από ανθρώπους οι οποίοι η ζωή τους καταστράφηκε και πρέπει να την ξαναδημιουργήσουν».
«Σε ένα δεύτερο βαθμό η Κυπριακή Δημοκρατία ως ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει δημιουργήσει μία οικονομία και μία κοινωνία η οποία αναγνωρίζεται ως ισότιμη απέναντι στα 26 κρατη μέλη της Ε.Ε. και βεβαίως έχει μια διεθνή οντότητα όπως έχει απ’ το 1960. Το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας στο σύνολο της είναι ότι η Τουρκία δεν δέχεται το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, δεν δέχεται ότι υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και δεν είναι τυχαίο βεβαίως σήμερα αυτό που κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης εδώ ότι ο Ερντογάν κάνει διαβήματα ανάμεσα σε χώρες οι οποίες τις θεωρεί ότι είναι τουρκικών όχι μόνο συμφερόντων αλλά και πολιτιστικής κατάστασης».
«Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντοτε μία πολιτική προσπάθεια της Τουρκίας να αλλοιώσει τον πληθυσμό των περιοχών αυτών, δεν είναι τυχαίο ότι μιλάει για νεοθωμανισμό, δεν είναι τυχαίο ότι μιλάει για γαλάζιες πατρίδες, δεν είναι τυχαίο ότι βγάζει χάρτες κατάληψης της μισής βόρειας Ελλάδας, ή των νησιών του Αιγαίου και της Κύπρου. Φανταστείτε το 2025 να υπάρχει μία γείτονα χώρα η οποία θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να θεωρεί ότι πρέπει να εκτελέσει ως αποστολή την κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατία στο σύνολό της και ότι πρέπει ας πούμε να πάρει την Βόρεια Ελλάδα ολόκληρη δική της, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δημοκρατικό. Έτσι λοιπόν δημιουργούνται συμμαχίες, που έχουν κοινούς παρανομαστές και κοινά χαρακτηριστικά οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, ακόμη και διαθρησκευτικά και βεβαίως δημιουργείται μέσα από τις ιστορικές ρίζες των τόπων αυτών γιατί η Κύπρος είναι σταυροδρόμι των πολιτισμών μεταξύ δύσης και ανατολής όπως είναι και η Μέση Ανατολική η ίδια αλλά επίσης η Ελλάδα η οποία ήτανε και είναι μία παγκόσμια δύναμη πολιτιστική, μία δύναμη που είχε φτιάξει όχι μόνο την μεγάλη ιδέα αλλά γενικότερα την οικουμενική Ελλάδα οπουδήποτε υπάρχει ελληνισμός σε οποιοδήποτε σημείο της οικουμένης από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αυστραλία, μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νότια Αμερική κτλ και βεβαίως αυτή τη στιγμή υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία.
«Υπάρχει ένα κράτους που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα που λέγεται Τουρκία η οποία μετεξελίχθηκε από την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας και σήμερα θεωρεί ότι πρέπει να γυρίσει στις ρίζες της προσπαθώντας ταυτόχρονα να φτιάξει το έθνος κράτος Τουρκία γιατί η Τουρκία από μέσα δεν απαρτίζεται μόνο από εθνικά Τούρκους όπως το λένε αυτοί σήμερα, δεν είναι τυχαίο ότι όπου πας στην Τουρκία υπάρχουνε τουρκικές σημαίες παντού, εικόνες του Ατατούρκ που τώρα θέλει ο Ερντογάν να μπει εκεί και βεβαίως η Τουρκία να ταλανίζεται καθ’ όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα με εσωτερικά ζητήματα, δικτατορίες και ούτω καθεξής. Και όμως το 1974 στην χειρότερη οικονομική πολιτική και στρατιωτική συγκυρία της Τουρκίας υπάρχει η επίθεση απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία το οποίο αναπτερώνει το ηθικό τους και αναπτερώνει την σκέψη τους ότι μπορούν να διακατέχονται με όλα τα συναισθήματα και να επεμβαίνουν όποτε θέλουνε ως εγγυήτρια δύναμη. Και αυτό το κάνει ξέρετε και πολύ πρόσφατα, το κάνει με το Κατάρ στο Αφγανιστάν, το κάνει τώρα με τη Συρία. Άρα λοιπόν τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, οι συμμαχίες αυτές που δημιουργούνται θέλετε με το Ισραήλ, θέλετε με τις ΗΠΑ θέλετε σε συγκεκριμένα ζητήματα ασφαλείας, γιατί χωρίς ασφάλεια ανάπτυξη δεν υπάρχει, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι κάθε στιγμή και σε κάθε κατάσταση απειλείται και η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα».
«Η μισή μου οικογένεια είναι από τα κατεχόμενα της Κύπρου, έμειναν κάτω από ένα δέντρο, εκδιώχθηκαν άνθρωποι και δολοφονήθηκαν άνθρωποι μέσα στην οικογένεια μου. Αυτές οι ιστορίες είναι οι πραγματικότητες μας, όμως έχει γινει κανονιστική κατάσταση αυτή τη στιγμή να πηγαίνεις στη Λευκωσία, να βλέπεις την σημαία στον Πενταδάκτυλο και να το θεωρεί ο άλλος κανονικό. Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, ξέρετε έχω πει πολλές φορές ότι άμα θέλεις να κάνεις για πραγμάτευση και να είσαι ουσιαστικός σβήνεις αυτού του είδους τις σημαίες. Η Τουρκία είναι ξεκάθαρο ότι πάει και προσπαθεί να κάνει δύο κράτη το λιγότερο και το περισσότερο θέλει να κατακτήσει όλη την Κύπρο. Η Κύπρος από την άλλη πλευρά οφείλει να υπενθυμίζει ιστορικά στα βιβλία της και στον κόσμο της, υπάρχουνε πάρα πολλά σωματεία και πάρα πολύς κόσμος ο οποίος ενδιαφέρεται, υπάρχει όμως και μία πραγματικότητα που λέει ότι γενικότερα ο κόσμος δεν διαβάζει ιστορία, αποστρέφεται γενικότερα την ιστορία γιατί δεν έχει με τη μεγαλειότητα όπως πιθανώς να έχει κάποιος όταν διαβάζει την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Η μεγαλειότητα αυτή μας χρειάζεται, χρειάζεται να αναπτερώσουμε το ηθικό μας, χρειάζεται να αναπτερώσουμε τι σημαίνει ελληνικό έθνος και την σημαντικότητα του τι σημαίνει η Ελλάδα στην οικουμένη. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, οι Έλληνες της του Καυκάσου, οι Έλληνες στην Αυστραλία κοκ και βεβαίως η Κύπρος. Το ελληνικό έθνος δεν έχει όρια που μπορεί να βρίσκεται, η διαφορά μας σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους που θέλουν να είναι κατακτητές είναι ότι οι Έλληνες ανέκαθεν σεβάστηκαν τους τόπους στους οποίους ζούσανε, μεγαλούργησαν και δημιούργησαν σε αυτούς τους τόπους».