20.6 C
New York
Σάββατο, 26 Απριλίου, 2025

Buy now

«Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι λίγο κουτσουρεμένος αλλά πλέον υπάρχουν οπτικοποιημένα τα δικαιώματα της Ελλάδος στον θαλάσσιο χώρο»

Ο ορισμός του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τόσο έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και έναντι της Τουρκίας υποστήριξε ο Αντιστράτηγος (ε.α.) και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) Ιωάννης Μπαλτζώης. Ο ίδιος ανέλυσε την σημασία των εξοπλισμών για την θωράκιση της άμυνας μας, πως οι θαλάσσιοι χάρτες εξασφάλισαν κρίσιμα κυριαρχικά δικαιώματα για όταν ανακηρυχθεί και η ΑΟΖ μας τόσο με την Τουρκία όσο και με την Κύπρο.

«Δε μπορείς να έχεις την ασφάλεια που απαιτείται χωρίς εξοπλισμούς, ειδικά ο χώρος της Ελλάδας, δεν είμαστε ένα κρατίδιο ή ένα κράτος με χερσαία σύνορα ή λιγα θαλάσσια σύνορα. Έχουμε 3.000 νησιά, που σημαίνει πως χρειάζεσαι ναυτικό, χρειάζεσαι αεροπορία, η αεροπορία μπορεί να πετύχει πλήγματα βαθιά στον αντίπαλο που μπορεί να είναι θανατηφόρα και αποτελεσματικά. Βεβαίως συμφωνώ για αυτά τα νέας τεχνολογίας οπλικά συστήματα που είναι έξυπνα, χρήσιμα και καταστροφικά, βλέπουμε τα drones τι κάνουν στην Ουκρανία. Μόλις προχθές χτυπήσανε drones Ουκρανικά το μοναδικό εργοστάσιο οπτικών ινών της Ρωσίας! Και εμείς πηγαίνουμε εκεί και έχουμε αμυντική βιομηχανία πάρα πολύ καλή, όχι κρατική αλλά ιδιωτική. Το Μάιο θα γίνει μία έκθεση αμυντικού υλικού όπου οι Ελληνικές εταιρίες είναι εκπληκτικές όχι μόνο στον τομέα αυτό, με αποτέλεσμα πολλές ξένες εταιρίες ή ξένοι στρατοί να τους πουλάμε συστήματα, όπως π.χ. συστήματα οράσεως νυχτερινής παρατήρησης κτλ στην Αμερική και στη Γερμανία».

«Χρειάζεται μια σοφή αναλογία, και των ακριβών και μεγάλων οπλικών συστημάτων και ακόμη περισσότερο αυτά τα νέα οπλικά συστήματα. Το ναυτικό μας είναι απαραίτητο, διότι με το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που ανακοινώσαμε -επιτέλους θα πω εγώ- και μάλιστα λίγο κουτσουρεμένα από ότι μας είπε η Ε.Ε. αλλά υπάρχει οπτικοποιημένα τα δικαιώματα της Ελλάδος στον θαλάσσιο χώρο. Χρειάζεται ναυτικό και αεροπορία εκεί, στο ναυτικό χρειαζόμαστε μια 4η φρεγάτα που κοστίζει 900 εκ. ευρώ, δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες Κάρλο Μπεργκαμίνι και οι δύο μαζί 580 εκατομμύρια, εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 2000, 300 εκατομμύρια, ταχεία περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων 350 εκατομμύρια και τα υπερσύγχρονα υποβρύχια (4), ένα δισεκατομμύριο».

«Αυτός ο θαλάσσιος χώρος των 480 χιλιάδων τ.χ. συν τον τομέα της Κύπρου, στην Κύπρο δεν έχουμε μόνο ηθική υποχρέωση διότι είναι αδελφοί μας, δεν έχουμε μόνο νομική υποχρέωση διότι είμαστε από τις εγγυήτριες δυνάμεις αλλά είναι επιβεβλημένο διότι η Κύπρος είναι το στρατηγικό βάθος της Ελλάδος. Αν χαθεί η Κύπρος, παίρνει σειρά το Αιγαίο και θα χαθεί η Ελλάδα, είναι ένας πυλώνας που κρατάει ισχυρή την άμυνα της Ελλάδος. Άρα λοιπόν χρειαζόμαστε και αυτά. Το σημαντικό είναι ότι έχουν βάλει μέσα στο πρόγραμμα ότι το 25% αυτών θα κατασκευάζονται στην Ελλάδα όπως κάναμε παλιά, θα υπάρχει ένα 25% ελληνική συνδρομή στο οπλικό σύστημα που αγοράζουμε, πολύ σημαντικό γιατί τώρα τελευταία τα είχαμε αφήσει ανεξέλεγκτα».

«Εν αρχή είναι ο χάρτης της Σεβίλλης, πριν 15 χρόνια το πανεπιστήμιο της Σεβίλλης σχεδίασε και είπαν ποια είναι τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης σύμφωνα με το νέο διεθνές δίκαιο. Έβγαλε και είπε για την Ελλάδα, την Ιταλία κτλ., εμείς βέβαια διακατεχόμενοι από φοβικά σύνδρομα είπαμε αυτή είναι μια ιδιωτική υπόθεση δε μας αφορά, αν είναι δυνατόν. Εν συνεχεία μας πίεσαν να ολοκληρώσουμε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, όλοι το κάνανε πλην ημών, έφτασε η Ε.Ε. να μας επιβάλει πρόστιμα. Εδώ το έκανε η μικρή Κύπρος! Η Ευρώπη μάλιστα πριν 2-3 μήνες μας έβγαλε ένα χάρτη που έλεγε αυτά είναι τα όρια σας, που ήταν όπως ο χάρτης της Σεβίλλης. Εμείς εδώ λίγο τον κουτσουρέψαμε σε κάποια σημεία, αν βάλουμε τον χάρτη της Σεβίλλης και τελικά αυτόν που εμείς βγάλαμε είναι κουτσουρεμένα, κάναμε πίσω από φοβικό σύνδρομο. Παρόλα αυτά είναι μια μεγάλη επιτυχία.

«Να πούμε δυο-τρία σημεία γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικά, ευτυχώς στον χάρτη βάλαμε και τη Ζουράπα, η οποία από ότι λένε οι γεωλόγοι έχει μεγάλα αποθέματα πετρελαιοειδών, υδρογονανθράκων να το πούμε καλύτερα που αναβλύζουνε εκεί, την βάλαμε γιατί την διεκδικούσαν οι Τούρκοι. Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι υπολογίσαμε στο νοτιοανατολικό τμήμα μας ότι το Καστελόριζο και η Στρογγύλη έχουν πλήρη επήρεια στην ΑΟΖ ενώ οι Τούρκοι λένε ότι δεν έχουν, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ κοντά στην Τουρκία. Σε εκείνο το σημείο λοιπόν η ΑΟΖ μας όταν την δηλώσουμε φροντίσαμε να ενώνεται με την ΑΟΖ της Κύπρου. Ξέρετε την ιστορία, ήταν μία τριγωνική περιοχή που ενωνόταν η ΑΟΖ της Ελλάδος με την Κύπρο και εμείς δεν το κάναμε. Είναι καλό που βάλαμε ότι έχουν τα δύο νησιά πλήρη επήρεια».

«Ακόμα ο χάρτης αυτός δεν είναι ολοκληρωμένος γιατί πρέπει να μπούνε πολλά πράγματα μέσα, δηλαδή να μπούνε θέματα αλιείας, τουρισμού, στρατιωτικών περιοχών κ.α. που δε μπήκαν, μπήκε μόνο ο χάρτης. Έστω όμως και έτσι έχουμε οπτικοποιήσει τις θαλάσσιες ζώνες μας και τι σημαίνει αυτό στην πράξη, ότι από τούδε και στο εξής η Ε.Ε. αυτόν τον χάρτη θα έχει μπροστά του και όταν πηγαίνει η Τουρκία να λέει κάτι και να διεκδικεί και τουρκολυβικά μνημόνια και γαλάζιες πατρίδες και λοιπά, η Ευρώπη δε θα ακούει τίποτε γιατί θα πει αυτός είναι ο χάρτης που έχουμε!».

«Την υφαλοκρηπίδα δεν χρειάζεται να την ανακηρύξεις, αρκεί να την καταγράψεις και να πεις αυτή είναι, δεν είπαμε ούτε αυτό το πράγμα, ότι αυτό που βλέπετε είναι η υφαλοκρηπίδα μας. Για την ΑΟΖ όμως πρέπει να την ανακηρύξεις. Η υφαλοκρηπίδα είναι το έδαφος σου και έχεις δικαίωμα να κάνεις ότι θες, να σκάψεις, να χτίσεις μέσα στο βυθό κτλ. όπως π.χ. να σκάψεις για πετρέλαια. Η ΑΟΖ είναι όμως άλλο πράγμα, περισσότερο, εκτός από τον βυθό είναι και η θαλάσσια στήλη πάνω από το βυθό που μας ανήκει συν ο αέρας. Που σημαίνει ότι μπορείς να το εκμεταλλευτείς αυτό με διαφόρους τρόπους, όπως π.χ. στην αλιεία, ή την αιολική ενέργεια για τον αέρα. Άρα η ΑΟΖ είναι κάτι ευρύτερο και πολύ σημαντικό ειδικότερα για τα θέματα της οικονομίας. Ακόμη και στον ΟΗΕ ένας διπλωμάτης από την Ουγκάντα θα γνωρίζει ότι αυτά έχουν οριστεί ως θαλάσσιες περιοχές».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles