Ο μεγάλος στόχος μας της επόμενης θητείας είναι ο πανεπιστημιακός χάρτης της χώρας, σε ποιους τομείς έχει ανάγκη η χώρα, και πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση τόνισε σε συνέντευξη του στον Alpha Radio ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Αγγελος Συρίγος. Ο ίδιος μίλησε για τις αλλαγές που έγιναν τούτη την 4ετία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναφέροντας ως δύο μεγαλύτερες τομές την ελάχιστη βάση εισαγωγής και την πανεπιστημιακή αστυνομία ενώ ανέλυσε το σχέδιο που υπάρχει για το μέλλον των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, συνυφασμένο με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.
Η ελάχιστη βάση εισαγωγής μας δίνει το πλεονέκτημα ότι τα πανεπιστήμια μας θα έχουν υψηλού επιπέδου φοιτητές
«Αν θα πιάσω μία μόνο αλλαγή σε ακαδημαϊκό επίπεδο αυτή είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η περίφημη ΕΒΕ. Προ του 2019 είχαμε το φαινόμενο να περνάνε όλοι σχεδόν όσοι τελείωναν το σχολείο στο πανεπιστήμιο ακόμη και όταν οι βαθμοί τους ήταν 0.6 ‘η 0.8 κτλ. είχανε δηλαδή βαθμό ακόμη και κάτω από μονάδα! Αυτό ευτυχώς άλλαξε και τώρα έχουμε το πλεονέκτημα ότι τα πανεπιστήμια μας έχουν υψηλού επιπέδου φοιτητές οι οποίοι μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Ακόμα δεν έχει φανεί στην πράξη η λειτουργία της ΕΒΕ, θέλει 4 χρόνια για να φανεί αποτέλεσμα. Ποιο ήταν το πρόβλημα, έχουμε το υψηλότερο ποσοστό φοιτητών στην Ευρώπη που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, είμαστε στο 40% με δεύτερη μετά από μας την Σουηδία με 18%! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν από το να πούμε ότι ήμασταν εντάξει σε αυτό τον τομέα πανεπιστημιακά. Είχαμε ένα ποιοτικό υπόβαθρο των σπουδαστών το οποίο όμως φαινόταν στην πράξη όταν έπρεπε να παρακολουθήσουνε τα μαθήματα και δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν και εγκατέλειψαν το πανεπιστήμιο».
Πολύ μεγάλο βήμα και αυτό το οποίο έγινε η αστυνομία να παρεμβαίνει όποτε υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές
«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το πανεπιστήμιο ως την Τετάρτη Λυκείου, δεν είναι αυτό το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο απαιτεί συγκεκριμένο επιπέδου μαθησιακό επίπεδο και πρέπει το διατηρούμε ως κόρην οφθαλμού γιατί είναι από τους βασικούς παράγοντες της κοινωνικής κινητικότητας στη χώρα μας. Τώρα στη μεγάλη εικόνα, την ακαδημαϊκή εικόνα είναι πολύ μεγάλο βήμα και αυτό το οποίο έγινε η αστυνομία να παρεμβαίνει όποτε υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές και τέτοια, χωρίς αστερίσκους, χωρίς διαδικασίες οι οποίες κρατάνε 200 χρόνια και ούτω καθεξής, ενώ το προηγούμενο καθεστώς περίμενες να αποφασίσει κάποιο τριμελές όργανο εάν θα μπει και πότε θα μπει. Το θεωρώ πολύ μεγάλη πρόοδο αυτό. Επίσης πολλά μικρά πράγματα γίνανε, αυτά τα μικρά πράγματα θα φανούν πιστεύω σε βάθος ετών διότι οι πανεπιστημιακές μεταρρυθμίσεις σε αυτό το πεδίο φαίνονται μετά από χρόνια, δεν φαίνονται με το καλημέρα σας».
Ο πανεπιστημιακός χάρτης της χώρας
«Ένας μεγάλος στόχος μας της επόμενης θητείας είναι ο πανεπιστημιακός χάρτης της χώρας, σε ποιους τομείς έχει ανάγκη η χώρα, και πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση, ποιους τομείς δεν έχει ανάγκη η χώρα και τι πρέπει να κάνουμε για να φτιάξουμε έναν πανεπιστημιακό χάρτη αντίστοιχο με τις ανάγκες της χώρας. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, αυτή τη στιγμή έχω 37 τμήματα πληροφορικής στην χώρα, είναι σαφές ότι δεν επαρκούν. Οι απόφοιτοι τους γίνονται ανάρπαστοι από την αγορά και μας λένε δεν επαρκούν, θέλουμε πολλούς ακόμη. Αυτό είναι ένας τομέας που πρέπει να δούμε, πρέπει να ενισχύσουμε αυτή τη διάσταση. Σας θέτω ένα μόνο παράδειγμα, ένα ερώτημα το οποίο έχει τεθεί μόνο ρητορικά και τώρα το μελετά η εθνική αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση, πόσους γιατρούς έχει ανάγκη η χώρα, πόσους δικηγόρους, πόσους μηχανικούς, πόσους πληροφορικάριους; Πόσους φιλολόγους, πόσους θεολόγους, πόσους ναυπηγούς, να δούμε πραγματικά ποιες είναι οι ανάγκες της χώρας και να προσαρμόσουμε να φτιάξουμε μία αντίστοιχη ανώτατη εκπαίδευση η οποία θα πηγαίνει πιο κοντά σε αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία μας».
Η Καβάλα και η Δράμα
«Η Καβάλα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση, είχατε το παλιό τμήμα ΤΕΙ το οποίο ασχολείται με τα πετρέλαια και έγινε ένα εξαιρετικό τμήμα Χημείας, το οποίο παίρνει πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα και που δείχνει την κατεύθυνση προς την οποίαν πρέπει να κινηθούμε» ενώ για το αίτημα να δημιουργηθεί μία σχολή σχετική με τον τουρισμό καθώς αυτός ο τομέας αναπτύσσεται στην Καβάλα τόνισε «Αυτά είναι πράγματα που θα τα βρούμε το επόμενο χρονικό διάστημα δηλαδή την επόμενη τετραετία ο στόχος είναι να δούμε όλες αυτές τις ανάγκες. Για παράδειγμα δίπλα από την Καβάλα είναι η Δράμα που αυτή τη στιγμή είναι η ανερχόμενη περιοχή σε όλη την Ελλάδα σε θέματα οίνου. Τι ανάγκες έχει αυτή η περιοχή, πως πρέπει να ενισχυθεί η οικονομία από το πανεπιστήμιο; Διότι αυτά πρέπει να δουλεύουνε μαζί, πρέπει να φτιάξουμε για παραδείγματι ένα Ινστιτούτο Οίνου στην περιοχή; Πως θα βοηθήσει αυτό την περιοχή κ.ο.κ.».