Τα οφέλη που προκύπτουν από την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων εξηγεί μιλώντας στον Alpha Radio ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Σωτήρης Λαζαρίδης. Ο ίδιος μίλησε με αφορμή το εξειδικευμένο σεμινάριο με θέμα την «Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια». To σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 στις 18:00 στην κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης (Κύπρου 12-14, Καβάλα).
«Να πούμε δυο πράγματα για την εκδήλωση της Τρίτης η οποία αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια μέσω της εγκατάστασης νέων κουφωμάτων αλουμινίου, ένα υπέροχο υλικό. Απευθύνεται στους μηχανικούς, θα γίνει στην κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης 6:00 το απόγευμα με τη συνεργασία της μιας μεγάλης εταιρείας κατασκευής κουφωμάτων αλουμινίου και μίας εταιρίας αρχιτεκτονικής αλουμινίου, που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο. Η εκδήλωση είναι για τους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων γιατί η εξοικονόμηση ενέργειας όπως ξέρετε είναι η καλύτερη μορφή ενέργειας και σε αυτή πρέπει να εστιάσει κάνεις ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τώρα σχετικά με τα δημόσια κτίρια, έχει βγει ένα πρόγραμμα το Ηλέκτρα που ζητάει αυτή ακριβώς την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και από το ταμείο ανάκαμψης. Είναι προυπολογισμού 670 εκ. ευρώ και αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα Δημοσίων κτιρίων. Υπάρχουν κίνητρα επιχορήγησης που φτάνουν μέχρι το 50 και μέχρι το 80%, επομένως όλοι οι Δήμοι μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα και να εντάξουν τα σχολεία τους, τα γραφεία τους, δημοτικά κτίρια κ.ο.κ.».
«Αυτά τα κτίρια από την κατασκευή τους και σήμερα που μιλάμε είναι τα πλέον ενεργοβόρα κτίρια. Εγώ θεωρώ ότι το πιο ενεργοβόρο κτίριο αυτή τη στιγμή στην Καβάλα είναι το Διοικητήριο, το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια, αλλά δεν πάνε πίσω και τα άλλα κτίρια όπως τα σχολεία. Υπάρχει μία κινητικότητα προς αυτό αλλά δεν είναι η αναμενόμενη που θα έπρεπε. Το έργο του 11ου Δημοτικού για παράδειγμα έχει τελειώσει και μπράβο σε όλους αλλά νομίζω ότι διήρκεσε παραπάνω από όσο έπρεπε ένα τέτοιο έργο. Αυτή την στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη η ενεργειακή αναβάθμιση επιτέλους του κλειστού κολυμβητηρίου, και αναβάθμιση όλων των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων. Υπάρχει στα σκαριά αλλά δεν έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση του Γυμνασίου – Λυκείου των Κρηνίδων, το συγκρότημα στο Φλωρέξ, αλλά όλα αυτά προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι».
«Υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα που τρέχει για τις επιχιερήσεις, αναμένουμε το τρίτο εξοικονομώ, υπάρχει η αντικατάσταση του απλού με ηλιακού θερμοσίφωνα, όλα αυτά αποσκοπούν στην μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας σε κάποιους τομείς. Εμείς αύριο θα μιλήσουμε για την πώς γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του κουφωμάτων που αποτελεί βασικό στοιχείο, τα κουφώματα είναι ένας σοβαρός δρόμος απώλειας ενέργειας κι αν δεν οχυρωθεί κατάλληλα το κέλυφος ενός κτιρίου, θα έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες και ο άλλος στόχος είναι να βελτιωθούν τα ηλεκτρομηχανολογικά εκεί που πραγματικά έχουμε απορρόφηση ηλεκτρικής ενέργειας. Το αλουμίνιο σαν υλικό σήμερα σε πάρα πολλές εφαρμογές είναι μονόδρομος πια και η χρήση του έχει μεγάλη ποικιλία, έχει ευλυγισία, είναι ελαφρύ, δεν είναι τόσο ακριβό όπως π.χ. ο χαλκός. Υπάρχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα του αλουμινίου, έχει ιδιότητες θερμικής αγωγιμότητας πάρα πολύ καλές, επομένως είναι ένα μέσο που ειδικά στα κουφώματα προκρίνεται έναντι άλλων υλικών».
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι μόνωσης των ταρατσών, και εγώ ειχα κάνει πριν μερικά χρόνια με επίστρωση για στεγάνωση και μετά με ένα ειδικό πλακάκι Και μάλιστα από τοπική βιομηχανία εδώ της περιοχής. Υπάρχει η μόνωση με αυτό το υλικό που βγάζουν διάφορες εταιρίες, υφίσταται μία τάση του κόσμου να πηγαίνει προς την αποφυγή μεγάλων απωλειών θερμότητας τουλάχιστον μονώνοντας τις ταράτσες τους, πραγματικά έχω μεγάλο αριθμό συναδέλφων που δουλεύουν με αντικείμενο τις μονώσεις και πάνε πολύ καλά επαγγελματικά».