«Ο πεζός είναι ευάλωτος, πρέπει να κινούμαστε με μειωμένη ταχύτητα μέσα στην πόλη»

0
509

Μεγάλη συζήτηση για την οδική ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των πεζών έχει προκαλέσει το ατύχημα προ ολίγων ημερών με έναν νεαρό που παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα στο Φάληρο. Για την συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερα μέσα στην πόλη τόσο οι πεζοί όσο και οι οδηγοί μίλησε στον Alpha Radio ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτών Υποψήφιων Οδηγών της ΑΜΘ Αντώνης Μαστοράκης.

«Κατά τύχη ήμουν μπροστά στο περιστατικό, ήμουν στο απέναντι φανάρι και περίμενα και φώναξα και την αστυνομία κτλ., νομίζω ότι πέρασε με κόκκινο ο οδηγός αλλά δεν είμαι σίγουρος, έτσι όπως παρακολουθώ το πώς λειτουργούν οι σηματοδότες, γιατί δεν έβλεπα το φανάρι ούτε του απέναντι ούτε του πεζού, εγώ ήμουν σταματημένος με κατεύθυνση τη Ραψάνη, όταν ακούστηκε το μπαμ και κοιτούσαμε τι έχει συμβεί εκεί μπροστά, μετά από 30-40 δευτερόλεπτα άνοιξε το φανάρι από την 7ης Μεραρχίας. Για το θέμα της προτεραιότητας στο δρόμο, η κυκλοφορία διέπεται από νόμους και κανόνες οι οποίοι είμαστε υποχρεωμένοι να τους ακολουθούμε και να τους εφαρμόζουμε όλοι. Είτε σαν οδηγοί είτε σαν πεζοί είμαστε οι χρήστες του οδικού δικτύου, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες. Τώρα στην προκειμένη όπου η κυκλοφορία ρυθμίζεται από σηματοδότες είναι υποχρεωμένοι οι χρήστες ακολουθούν το μήνυμα των σηματοδοτών. Δηλαδή αυτός που έχει το πράσινο θα περάσει, αυτός που έχει το πορτοκάλι σταματάει, αυτός που έχει το κόκκινο έχει σταματήσει ήδη, μιλάω για τους οδηγούς. Τώρα από την πλευρά των πεζών από τη στιγμή που υπάρχει ο «Γρηγόρης» ο πεζός πρέπει προσεκτικά να περάσει, αν έχει τον «Σταμάτη» πρέπει να περιμένει. Μάλιστα ο ΚΟΚ προβλέπει και πρόστιμο σε περίπτωση παραβίασης σηματοδότη από πεζό, άρα σημαίνει ότι είναι παράβαση να περάσεις με κόκκινο».

«Όταν η διάβαση δεν έχει σηματοδότες ή δεν καθορίζεται από κάποιο τροχονόμο εκείνη την ώρα την κυκλοφορία, οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να κόψουν ταχύτητα πριν τη διάβαση και εφόσον χρειαστεί να παραχωρήσουν υποχρεωτικά προτεραιότητα στους πεζούς, όταν η διάβαση δεν έχει σηματοδότες ή τροχονόμους που να ρυθμίζουν την προτεραιότητα. Αν δεν υπάρχει διάβαση δε πρέπει να επιχειρεί ο πεζός να περάσει το δρόμο, τώρα τη στιγμή που είμαι οδηγός και έχω δει έναν πεζό ότι είναι μες στο δρόμο και επιχειρεί να περάσει, πρέπει να έχω στο νου μου και τις υπόλοιπες κυκλοφοριακές συνθήκες, δηλαδή να σταματήσω εγώ να περάσει, αν υπάρχει δίπλα μου άλλη λωρίδα ή άλλο αυτοκίνητο και δεν τον έχει εντοπίσει που προσπαθεί να περάσει; Όταν μιλάμε πάντα για την οδική ασφάλεια και για το τι γίνεται στο δρόμο πρέπει να χρησιμοποιούμε πρώτο πληθυντικό, γιατί όταν είμαστε οδηγοί βλέπουμε τα πράγματα από την σκοπιά του οδηγού κτλ. Ο πεζός είναι ευάλωτος, πρέπει να κινούμαστε με τέτοια ταχύτητα μέσα στην πόλη που αν συμβεί αυτό το περιστατικό να μπορούμε να βοηθήσουμε τον πεζό να περάσει, να είναι τέτοια η ταχύτητα μας που να μπορούμε να δώσουμε την προτεραιότητα. Δεν έχει προτεραιότητα, εμείς του την δίνουμε γιατί ο πεζός είναι ευάλωτος και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους οδηγούς. Αυτό δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι ο πεζός μπορεί να μπαίνει μέσα στο δρόμο από όπου και όποτε θέλει».

«Μέσα στη πόλη το όριο ταχύτητας είναι μέχρι 50 χιλιόμετρα και αυτό προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες προς τα κάτω, να προσέξουμε σημεία στην Καβάλα που έχουν χαμηλότερο όριο, όπως το παλιό Νοσοκομείο, εκεί έχει με 20 ή 30 να κινούνται τα ΙΧ. Στο κέντρο αφού δεν υπάρχει σήμανση το όριο είναι 50 χιλιόμετρα. Και μία επισήμανση για τους πεζούς, το κινητό δεν είναι επικίνδυνο μόνο όταν οδηγάμε, το κινητό είναι επικίνδυνο και όταν περπατάμε και κυρίως τα νέα παιδιά μη φοράμε ακουστικά όταν περπατάμε στο δρόμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ