«Προσπαθούν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι η Κωνσταντινούπολη και η Αγιά Σοφιά είναι δικά τους»

0
261

Οι Τούρκοι ακόμη και σήμερα προσπαθούν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι η πόλη των πόλεων η Κωνσταντινούπολη, η Αγιά Σοφιά είναι δικά τους, και όχι πλούτος και κτήμα του ελληνισμού και του παγκόσμιου πολιτισμού επεσήμανε ο διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης μιλώντας στον Alpha Radio με αφορμή την μαύρη επέτειο της 29ης Μαΐου. Ο ίδιος έκανε μία αντιπαραβολή του τότε με το σήμερα και της αντίληψης που έχουν οι άνθρωποι του Ερντογάν για την ευρύτερη περιοχή και την κληρονομιά του ελληνισμού ενώ αναφέρθηκε στον ανησυχητικά μεγάλο βαθμό ανόδου του εθνικισμού που σήμερα έχει γίνει… mainstream κατάσταση στην Τουρκία.

Πως ένας βιαστής, ένας κατακτητής θέλει να δείξει στο θύμα του, όχι μόνο ότι δεν έχει κάνει το βιασμό αλλά ότι τρέφει και αισθήματα για αυτό

«Το πρώτο ζήτημα αφορά κατά πόσο 570 χρόνια μετά την άλωση ο κατακτηθείς έχει κατανοήσει ότι η κατάκτηση το πλιάτσικο και η λεηλασία είναι συμβολή στον πολιτισμό. Το βλέπουμε εδώ και αιώνες όχι μόνο στον 20ο, αλλά και προηγουμένως ότι κάθε τέτοια μέρα εορταζόταν ως η κεντρική βολική αλλά και ουσιαστική μέρα που το οθωμανικό έθνος έθεσε τους στόχους που είχε σχεδιάσει και προγραμματίσει. Το δεύτερο είναι πως ένας βιαστής, ένας κατακτητής θέλει να δείξει στο θύμα του, όχι μόνο ότι δεν έχει κάνει το βιασμό αλλά ότι τρέφει και αισθήματα για αυτό και το τρίτο όπως το ιστορικό γεγονός της Άλωσης το οποίο για τον ελληνισμό θα πρέπει να το δούμε διττά, δηλαδή το πρώτο είναι ακριβώς η κατάκτηση, το δεύτερο όμως που πρέπει να δούμε είναι και κατά πόσο αυτή η κατάκτηση ήταν και η απαρχή μιας αναγεννητικής προσπάθειας η οποία κατέληξε τελικώς στην επανάσταση και την ελευθερία».

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης είπε «μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», αυτό που είπε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

«Ποιος πίστευε ότι ένα χρόνο μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης θα υπήρχε το πρώτο επαναστατικό κίνημα για την απελευθέρωση του Ελληνισμού; Κάτι το οποίο δυστυχώς αποκρύπτεται και αποσιωπάται. Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ο Ελληνισμός όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε αλλά στηριζόμενος στους πυλώνες, τις αξίες και τις αρχές που έθεσε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος τέτοιες μέρες του 1453, δηλαδή η πίστη, η προσήλωση προς την πατρίδα και στον αυτοκράτορα αλλά και ο αγώνας για τους συγγενείς και τους φίλους μπορούν να είναι αν θέλετε η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί ο Ελληνισμός προκειμένου μετά από 500 και πλέον μικρά και μεγάλα επαναστατικά κινήματα, το 1826 να αναδείξει ακριβώς αυτό το πρότυπο της ελευθερίας που είχε πάντοτε μαζί με την αντιστασιακή ελληνικότητα. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης έγραψε την προκήρυξη λέγοντας «μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», αυτό που είπε δηλαδή ο Κολοκοτρώνης, αυτό που είπε ο Μακρυγιάννης, αυτό που είπε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος».

Ύβρης που διαπράχθηκε από τον Ερντογάν για ένα σύμβολο το οποίο σηματοδοτεί το παγκόσμιο πλούτο και τον παγκόσμιο πολιτισμό

«Το γεγονός λοιπόν ότι ερχόμαστε μπροστά σε μία πράξη η οποία πρώτον δεν αφορά μόνο τον ελληνισμό και την ορθοδοξία και αναφέρομαι στην ύβρη η οποία διαπράττεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τον Ερντογάν όπου έχει μετατρέψει ξανά το σύμβολο της Ορθοδοξίας αλλά επιτρέψτε μου να σας πω και του παγκόσμιου πολιτισμού, η Αγία Σοφία είναι ένα Οικουμενικό μνημείο το οποίο σηματοδοτεί την Ορθόδοξη βάση της αλλά και τη βάση του παγκόσμιου πολιτισμού. Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι μόνο μία κατάκτηση των Ελλήνων, δεν είναι μία παράδοση των Ελλήνων, δεν είναι μόνο μια συνεισφορά και προσφορά του ελληνισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό αλλά συνιστά αν θέλετε και τη βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η δυτική δημοκρατία, ο δυτικός πολιτισμός, ο κόσμος ο οποίος βλέπει την Αγία Σοφία σε σύγκριση με άλλα μνημεία στην Πόλη. Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να επισκεφτώ την Κωνσταντινούπολη λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία μου έχει απαγορεύσει την είσοδο λόγω της δραστηριότητας μου. Αλλά όσοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη βλέπουν ότι τα εκατομμύρια των επισκεπτών στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάνουν ουρές, περιμένουν με τις ώρες προκειμένου να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη, όταν δουν το αντίγραφο που προσπάθησε να κάνει ο πορθητής έχει ελάχιστους επισκέπτες, την ίδια στιγμή που βιάζεται η Αγία Σοφία με επιδείξεις μόδας, με συναυλίες ακόμα και με την ύβρη που διαπράχθηκε χθες από τον Ερντογάν παραμένει ένα σύμβολο το οποίο σηματοδοτεί το παγκόσμιο πλούτο και τον παγκόσμιο πολιτισμό».

Προσπαθούν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι η πόλη των πόλεων η Κωνσταντινούπολη, η Αγιά Σοφιά είναι δικά τους

«Έχει σημασία να δούμε πως προβάλλεται ένα ιστορικό γεγονός όπου προσπαθεί να το αναδείξει ο κατακτητής ως μείζον απέναντι στο κατακτημένο. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν έχουν κατανοήσει το κιτς, την χυδαιότητα, την ύβρη που συμβαίνει στην Πόλη και την Αγιά Σοφιά, δεν έχουν αποδεχτεί ότι αυτό είναι δικό τους. Προσπαθούν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι η πόλη των πόλεων η Κωνσταντινούπολη, η Αγιά Σοφιά, τα μνημεία, η ορθοδοξία είναι πράγματι δικά τους. Το γεγονός ότι η κατάσταση της Κωνσταντινούπολης υποτίθεται ότι σηματοδότησε την άνοδο, την εδραίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, έρχεται τώρα ένας που κατάγεται από ένα χωριό του Πόντου έχοντας απολέσει την εθνική του ταυτότητα, μαζί με άλλους που αποτελούν την ηγετική ομάδα του κόμματος και του κράτους και του καθεστώτος, οι οποίοι κανείς από αυτούς δεν είναι Τούρκος! Ο Ακάρ είναι Τσερκέζος, ο Σοιλού είναι Κούρδος, στην ηγετική ομάδα ζήτημα είναι να βρεις αν υπάρχει ένας Τούρκος ο οποίος με χαρακτηριστικά εθνικής συνείδηση, όχι DNA, γιατί αν κάνουν DNA όλοι τους πολύ φοβάμαι ότι κανείς από αυτούς δεν θα βρεθεί να είναι Τούρκος, άρα αυτή η κρίση της εθνικής ταυτότητας που πραγματικά είναι εντυπωσιακή και η οποία προσπαθεί να εδραιωθεί με τουρκικές σημαίες, με απέραντο κόκκινο, με κιτς, με καθεστωτικές νοοτροπίες, με αντιδημοκρατικές μεθόδους, με φυλακίσεις, με εξορίες και ότι άλλο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, έρχεται τώρα να αναδειχθεί ως μείζον ζήτημα».

Είναι μέινστριμ κατάσταση ο εθνικισμός στην Τουρκία

«Στις εκλογές δεν συζητήθηκε ούτε η οικτρή οικονομική κατάσταση των Τούρκων πολιτών, ούτε ο σεισμός, ούτε τα πολλαπλά προβλήματα που έχει η δημοκρατία, αλλά συζητήθηκε πως θα ανασυσταθεί η οθωμανική αυτοκρατορία και αυτό δεν έγινε μόνο από τον Ερντογάν, έγινε και από τον Κιλιτσντάρογλου, και δεν είναι μια κατάσταση που αφορά μία περιθωριακή ομάδα των γκρίζων λύκων αλλά είναι μία μέινστριμ κατάσταση, είναι κυρίαρχος στην Τουρκία ο εθνικισμός».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ