«Υπάρχει μία ευαισθησία της κοινής γνώμης μετά τον κορονοϊό, ο στρεπτόκοκκος υπήρχε και θα υπάρχει»

0
418

Ο στρεπτόκοκκος υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και έχει προκαλέσει και στο παρελθόν παρόμοιες εξάρσεις υπογραμμίζει ο νομίατρος Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος μιλώντας στον Alpha Radio. Μίλησε για τα συμπτώματα του ιού, την αντιμετώπιση του αλλά και το σε ποιους μεταδίδεται.

«Υπάρχει μία ευαισθησία της κοινής γνώμης μετά τον κορονοϊό γιατί περάσαμε αυτό που περάσαμε που τότε ήταν πρωτόγνωρο και τώρα με οποιαδήποτε εξαρση έχουμε σε μικρόβια τα οποία είναι γνωστά και είναι παλιά, δεν είναι κάτι καινούργιο, φοβόμαστε ότι συμβαίνει κάτι ανάλογο. Υπάρχουν και υπήρχαν αυτά τα μικρόβια, ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο το οποίο λίγο-πολύ μας έχει προσβάλλει όλους, μία αμυγδαλίτιδα την έχουμε κάνει όλοι τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας. Είναι ένα μικρόβιο το οποίο καταπολεμάται με αντιβίωση εφόσον πάμε στο γιατρό μας και το διαγνώσει και είναι και ένα μικρόβιο που και παλαιότερα έκανε εξάρσεις με κάποια στελέχη τα οποία ήταν ας πούμε λίγο πιο δυνατά ή πιο τοξικά. Αυτό βλέπουμε και τώρα, δηλαδή παρατηρούμε κυρίως από πέρσι κυρίως στην Ευρώπη να έχουμε στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις σε μία πιο αυξημένη συχνότητα από όσο θα αναμέναμε. Δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει συμβεί και στο παρελθόν, συμβαίνουν εξάρσεις σε κλειστούς πληθυσμούς γιατί μεταδίδεται με τα σταγονίδια».

«Δε μπορώ να πω ότι ξέρετε έχουμε κάποια επιδημία σε ένα σχολείο μέσα, σποραδικά κρούσματα υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν. Τον στρεπτόκοκκο μπορεί να τον έχουμε εμείς και να μην έχουμε απολύτως τίποτα και βλέπουμε ότι έχουμε κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις μέχρι και θανάτους. Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου η πυραμίδα είναι ότι έχουμε πάρα πολλές λοιμώξεις κάθε χρόνο οι οποίες είτε περνάνε από μόνες τους, είτε παίρνουμε αντιβίωση. Ο στρεπτόκοκκος ευτυχώς είναι από τα μικρόβια, και μάλιστα από τα λίγα μικρόβια, που παραμένει ευαίσθητος στην πενικιλίνη, γιατί ακούμε για τις ανθεκτικότητες που έχουν δημιουργηθεί από την υπερκατανάλωση αντιβιωτικών. Ο στρεπτόκοκκος δεν είναι έτσι ευτυχώς, επίσης ένα 10% των παιδιών που το κουβαλάνε μπορεί να μην έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα».

«Μπορεί να τους προσβάλει όλους αλλά συνήθως τα μικρά παιδιά 10-15 ετών μπορεί να κάνει πιο βαριά εικόνα όπως και σε ηλικιωμένους. Οπότε μπορείς να κάνει την αμυγδαλίτιδα, μπορεί να κάνει οστρακιά, είχαμε περιστατικά οστρακιάς, από στρεπτόκοκκο ηταν. Μπορεί να κάνει μολυσματικό κηρίο που είναι πάθηση του δέρματος η οποία μεταδίδεται πολύ. Είναι κάτι το οποίο υπήρχε και υπάρχει, δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά τώρα επειδή έχουμε ίσως κάποιος στέλεχος που είναι λίγο πιο δυνατό από ότι είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, κάνει περισσότερα κρούσματα και όταν έχεις και περισσότερα κρούσματα έχεις και περισσότερα βαριά περιστατικά, έχουμε αυτές τις λίγες περιπτώσεις που είδαμε δυστυχώς με θανάτους. Αλλά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας πανικοβάλλει, όταν έχουμε συμπτώματα μιας αμυγδαλίτιδας πυώδους, όταν έχουν συμπτώματα αμυγδαλίτιδας με πυρετό πάνω από 38 και μισό γιατί κάνει υψηλό πυρετό, απευθυνόμαστε στο γιατρό δίνεται αντιβίωση και τελειώνει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ