Για το Πρωτοδικείο θα αντιδράσουμε, καιρός είναι να μάθουν ότι υπάρχουμε και εμείς εδώ

0
399

Μία συντονισμένη αντίδραση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την καθυστέρηση στην αξιοποίηση του παλιού πρωτοδικείου από πλευράς της ΕΤΑΔ προανήγγειλε μιλώντας στον Alpha Radio ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κωστής Σιμιτσής. Ο ίδιος απάντησε και στον αντιπρόεδρο του ΙΚΚΙΚ για την αξιοποίηση των καπναποθηκών και τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται αλλά και για την συμπεριφορά της ΕΤΑΔ απέναντι στα «αντικείμενα» που κατέχει όπως η Καλαμίτσα.

«Για όλα φταίνε οι δημοτικές αρχές, οι δήμαρχοι, και η τοπική αυτοδιοίκηση; Αυτοί διοικούν τον τόπο, νομοθετούν; Αυτοί διαχειρίζονται τα κονδύλια τα μεγάλα, όπως το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ; Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας να χρηματοδοτήσουμε ότι θέλουμε, αλλά αυτά που είναι βάση των κανονισμών της Ε.Ε. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν παρεμβάσεις από τοπικούς βουλευτές, εδώ είχαμε Υπουργό Εθνικής Άμυνας και στο στρατόπεδο είχε προβλήματα με να τον πάρει ο δήμαρχος Καβάλας για να μη γίνει ένας δρόμος για ένα ντουβάρι, που γινόταν με χρηματοδότηση του ταμείου μεταναστευτικής πολιτικής! Όσες προσπάθειες και αν έκανα εγώ, μετά η κ. Τσανάκα, τώρα ο κ. Μουριάδης, σπανίως βρίσκουμε κάποιον να μας ακούει και να πράττει. Η Καλαμίτσα είναι τόσο φοβερό περιουσιακό στοιχείο για την ΕΤΑΔ και επιμένει με τέτοιο τρόπο όταν μέχρι τώρα 3 καλοκαίρια δεν την αξιοποιεί και έχει χάσει 100 χιλιάρικα. Με το Πρωτοδικείο, τι το θέλει, τι θα αξιοποιησει και θα κερδίσει από το κτίριο; Η ΕΤΑΔ έχει και την παλιά Μεραρχία πίσω από το Αρρένων και τι κάνει; Έκανα πολλές προσπάθειες αλλά και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας τίποτα δεν γινότανε, δεν είμαστε εμείς κομμάτι αυτής της χώρας. Δείτε πόσοι υπουργοί είναι από την Β. Ελλάδα, ένας υφυπουργός από τον Έβρο. Όλοι από την Αθήνα και την Πελοπόννησο είναι, δεν μας προσέχουν».

«Απέναντι σε αυτή την αδυναμία θα πρέπει να συσπειρωθούν όλοι οι βουλευτές με τους τοπικούς άρχοντες, όλοι μαζί να διεκδικούν και κατεβαίνοντας κάτω στην Αθήνα όλοι μαζί να πηγαίνουν να προσπαθούν να επιλύουν κάποιο πρόβλημα. Όταν υπήρχε αυτή η ενότητα παραχωρήθηκε στο Δήμο Καβάλας ο Διόνυσος, χάρη στην κοινή προσπάθεια του Τιμοσίδη, του Παπουτσή και του Εμινίδη, ήταν ένα καλό παράδειγμα συλλογικής δράσης. Με το Διόνυσο υπήρχαν 3 προβλήματα που έχουν να κάνουν όλα με το κτηματολόγιο και το ότι ενώ αυτό ανήκε στον ΕΟΤ, σήμερα υπογράφει την παραχώρηση η ΕΤΑΔ, δηλαδή το 2012. Αυτά φαντάζουν προβλήματα μικρά για έναν νομικό αλλά μεγάλα για έναν καρεκλοκένταυρο που έχει να λύσει χίλιες παρόμοιες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και που ενδεχομένως δεν τα ξέρει και ο ίδιος».

«Για τις προσόψεις των καπναποθηκών μακάρι να είχαμε το λεφτόδεντρο αλλιώς δεν γίνεται, διάβασα τις δηλώσεις του κ. Σαχσαμάνογλου, υπάρχει η περίπτωση του κτιρίου του ίδιου που εγώ είχα αποσπάσει την υπόσχεση του Μέτιου να αγοραστεί από την περιφέρεια αλλά ακόμα δε ξέρω τι γίνεται, ααφέρθηκε στην περίπτωση της ανώνυμης εταιρείας του δήμου Αθηναίων «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», είδα στην σελίδα τους ότι η εταιρεία αυτή επιδοτεί τους ιδιοκτήτες των απλών κτιρίων με 6.000 ευρώ και των διατηρητέων με 7.200 για την ανακαίνιση των όψεων των κτιρίων τους. Με 7. 200 τι κάνεις εκεί πέρα; Μπορεί να κάνει δύο-τρία παράθυρα ή δύο από τις τρεις πόρτες που έχει η καπναποθήκη, κέλυφος δεν διορθώνεις ούτε στέγη. Οι διατηρητέες καπναποθήκες στην Καβάλα είναι αυτές που έχουν ξύλινο πάτωμα, οι άλλες οι τσιμεντένιες είναι προτεινόμενες, οι ξύλινες είναι 54. Αναλογίζεστε τι χρήματα θα χρειαζόντουσαν για την ανακατασκευή, την συντήρηση των προσόψεων και των σκεπών που είναι το πιο βασικό; Δε θα φτάνανε ούτε 100 εκ. ευρώ. Σήμερα η Ε.Ε. με το ΕΣΠΑ δίνει μία βαρύτητα στην ανταποδοτικότητα, δίνω χρήματα και δημιουργώ ανάπλασεις στο κέντρο των πόλεων, στις γειτονιές που αναβαθμίζουν τις περιοχές είτε για να εξοικονομήσω χρήματα όπως γίνεται με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, είτε για να δημιουργήσω έναν πόλο ανάπτυξης στη γειτονιά γύρω από εκεί που θα γίνει η παρέμβαση. Δηλαδή αν έχουμε τα σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης λέμε ότι η περιοχή παρέμβασης θα αποκτήσει μία ζωντάνια όπως ζωντάνια απέκτησε η περιοχή στις Καμάρες χάρη στο μουσείο των Μικρασιατών και χάρη στις παρεμβάσεις που έγιναν απέναντι στην οδό Λάμπρου Κατσώνη. Για τις καπναποθήκες θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο, μετά από την συντήρηση κάποιων εξ αυτών τι θα γίνουν, κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, τι θα γίνουν;».

«Να περιμένετε νεότερα για την ΕΤΑΔ όσον αφορά διάφορα άλλα ακίνητα που διαθέτει εδώ στην Καβάλα και κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν. Δύσκολα να έχουμε εξελίξεις με τον φάκελο της Καλαμίτσας γιατί είναι ανοιχτός, αλλά οι άλλοι φάκελοι παραδόξως και παρανόμως, μία που είπατε την σύμβαση της Γρανάδας που δεν είναι μονάχα για να τάξει χρήματα στους φορείς και στους ιδιοκτήτες που είναι κάτοχοι διατηρητέων κτιρίων και ιστορικών μνημείων, η σύμβαση της Γρανάδας θεμελιώνει και ευθύνη για το κράτος εκείνο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που αφήνουν τα μνημεία να καταρρέουν. Είμαστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση του παλιού πρωτοδικείου; Είμαστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση του παλιού πρωτοδικείου; Κανείς, εκτός από τους καρεκλοκένταυρους της ΕΤΑΔ. Περιμέναμε μία ομάδα Καβαλιωτών τις εκλογές, και θα αντιδράσουμε τώρα που τελείωσαν οι εκλογές και παραμένουν οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες στην διοίκηση των άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών, των εταιρειών και τα λοιπά και καιρός είναι να μάθουν ότι υπάρχουμε και εμείς εδώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ