19.6 C
New York
Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025

Buy now

«Αυτά που μας χωρίζουν με την Τουρκία είναι στρατηγικού χαρακτήρα, είναι μόνιμη η στρατηγική της απέναντι μας από το 1974»

Αυτά που μας χωρίζουν με την Τουρκία είναι στρατηγικού χαρακτήρα, είναι κάτι μόνιμο, όπως μόνιμη είναι η στρατηγική της Τουρκίας απέναντι μας από το 1974 και μετά επεσήμανε ο Βουλευτής Α’ Αθηνών με τη ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος. Ο ίδιος τοποθετήθηκε επίσης για την εμπλοκή της Τουρκίας στην υπόθεση της ευρωάμυνας, ενώ έδωσε τις δικές του εκτιμήσεις για το μέλλον της ρωσοουκρανικής διένεξης και της Συρίας.

«Συνηθίζαμε να λέμε ότι η Τουρκία συνηθίζει να εξάγει κρίσεις στην Ελλάδα, στρέφει την προσοχή της κοινής γνώμης προς την Ελλάδα για να αποφύγει εσωτερικές κρίσεις, να στρέψει την προσοχή του λαού αλλού. Πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι οι διαφορές μας είναι στρατηγικού χαρακτήρα, δεν είναι εάν θα κάποια στιγμή θέλει η κυβέρνηση της Τουρκίας να στρέψει την προσοχή του κόσμου σε άλλα σημεία, είναι κάτι μόνιμο και εκεί πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι, στο μόνιμο. Το κόμμα στο οποίο ανήκει ο Ιμάμογλου το CHP ήταν το κόμμα εκείνο το οποίο είχε την ηγεσία της Τουρκίας όταν εισέβαλε στην Κύπρο, ο Ετσεβίτ ήταν πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος και σας θυμίζω ότι μία δήλωση του Ιμάμογλου όταν μετετράπη το 2021 η Αγία Σοφία σε τζαμί από μουσείο και τον ρωτήσανε τη γνώμη του και είπε στη δική μου αντίληψη από το 1453 και μετά η Αγία Σοφία είναι τζαμί. Θέλω να πω ότι επειδή ακούω διάφορα και από δικούς μας, μην έχουμε ψευδαισθήσεις δεν αλλάζει η πάγια τουρκική πολιτική, έχει ξεκινήσει από το 74 και εξελίσσεται.

«Σχετικά με την εμπλοκή της Τουρκίας στην υπόθεση της ευρωπαϊκής άμυνας, είναι άλλο το τι λέει το διεθνές δίκαιο και άλλο το τι πράττουν τα κράτη. Τα κράτη βλέπουν τη συνεχιζόμενη παραβίαση αλλά κοιτάζουν και τα συμφέροντά τους. Στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα κοιτάζοντας τα δικά της συμφέροντα λέει να μην μπει η Τουρκία μες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ κάποια άλλα κράτη που δεν θέλουν να ξοδέψουν και να βάλουν βαθιά το χέρι την τσέπη για την ευρωπαϊκή άμυνα, λέει να βάλουμε την Τουρκία μέσα για να μη ξοδέψουμε εμείς λεφτά. Για την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε και υπό αυτές τις συνθήκες μπήκε η Κύπρος στην Ε.Ε. δυστυχώς.

«Είναι πολλά τα ανακόλουθα που υπάρχουν, αλλά οι χώρες ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα τους. Η Τουρκία προσφέρει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη κάτι που δεν έχουν, λέει γιατί να μη πάρουμε τον στρατό της Τουρκίας; Γιατί να στείλουμε δικό μας στρατό δεξιά ή αριστερά, γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τις αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας, πελατάκι το έχουμε ούτως ή άλλως».

«Στην Ουκρανία οδεύουμε για εκεχειρία, όλες οι συνθήκες δείχνουν πως πάμε προς μία μόνιμη κατάσταση εκεχειρίας, αργεί ακόμη αυτό, δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί. Η Ρωσία θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να θέσει τους όρους της, δεν προχωράει ακόμα στην τελική φάση γιατί θέλει να τελειώσει και το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί που έχουνε οι Ουκρανοί, οι Ουκρανοί έχουν εισβάλει εδώ και μερικούς μήνες στο Κουρσκ, μία περιοχή της Ρωσίας και κατέχουν το έδαφος της. Θέλει η Ρωσία πρώτα να καθαρίσει με αυτό το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της Ουκρανίας και μετά να προχωρήσει σε λύση. Έχουμε το παράδειγμα της Κύπρου, εκεχειρία έχουμε εκεί, δεν έχουμε συνθήκη ειρήνης, το ίδιο στην Βόρειο και Νότιο Κορέα όπου έχουμε μόνον εκεχειρία, οπότε είναι πιθανόν να έχουμε κάτι τέτοιο μπροστά μας».

«Στην Συρία αναμενόμενα ήταν όσα βλέπουμε, είναι τζιχαντιστές οι άνθρωποι αυτοί, το λιοντάρι όσο και να λέει ότι θα είναι σαρκοβόρο αποκλείεται να αρχίσει να βάσει χορτάρι. Οι τζιχαντιστές έχουν συγκεκριμένη αντίληψη, φάνηκε κιόλας και από τις πρώτες τους κινήσεις, τώρα έχουν ένα προσωρινό σύνταγμα το οποίο βασίζεται στην Σαρία, τον ιερό ισλαμικό νόμο, έτσι θα προχωρήσει εκεί. Θα έχουμε τζιχαντιστές στην εξουσία με τους οποίους οι άλλες θρησκευτικές κοινότητες για να επιβιώσουν θα πρέπει να το κάνουνε ή κρυπτόμενες ή αποδεχόμενες πλήρως την κυριαρχία του Ισλάμ. Και εμείς επι οθωμανικής αυτοκρατορίας παραμέναμε χριστιανοί, αλλά με ποιους όρους; Για να μπορέσουμε να είμαστε ελεύθεροι ανεβαίναμε στις κορυφές των βουνών. Αυτή είναι η πραγματικότητα της Συρίας, μην έχουμε αμφιβολία».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles