Με το καλοκαίρι να βρίσκεται πια προ των πυλών, την εμπειρία από τις πυρκαγιές στην χώρα μας να είναι πικρή και το νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο να έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, οι δήμοι όπως της Καβάλας ξεκίνησαν τις ενημερώσεις στους προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων της Καβάλας για την αντιπυρική προστασία. Για το τι μέτρα πρέπει να λάβει ο καθένας στο νοικοκυριό του, ιδιαιτέρως όσοι γειτνιάζουν τα οικήματα τους με δασική έκταση εξήγησε ο αντιδήμαρχος ποιότητα ζωής του δήμου Καβάλας Κυριάκος Σταυρίδης.
«Γίνεται σειρά ενημερώσεων για την αντιπυρική προστασία, ξεκινήσαμε με δύο λαϊκές συνελεύσεις μία στο Ζυγό μία στο Κρυονέρι, ήρθαν στο δήμο κάναμε το συντονιστικό, είχαμε την Πέμπτη συνάντηση με τους προέδρους των κοινοτήτων και προχωρήσαμε χθες στη συνάντηση με τους πρόεδρους των συνοικιακών συλλόγων. Πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθούν και αυτοί να ενημερώσουν τους γείτονες και τα μέλη τους για το τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για το 2024 σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο που ισχύει για την πυροπροστασία».
«Εδώ στην Καβάλα μιλάμε για περιοχές που είναι 300 m από δασικές εκτάσεις, είναι ένας νόμος πάρα πολύ δύσκολος, ένας νόμος με μικρές προθεσμίες ο οποίος φυσικά ψηφίστηκε πέρυσι αλλά τον βάλανε σε εφαρμογή φέτος το Μάρτιο με ημερομηνία 29 Μαρτίου που μας στείλανε τα πρώτα έγγραφα και ημερομηνία λήξης του προγράμματος ήταν 31 Μαρτίου, δηλαδή 2 μέρες μετά! Η αντίδραση από την ΚΕΔΕ και τους δήμους ήταν μεγάλη και το θέμα έχει πάρει αναβολή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε φέτος είναι όλα αυτά τα σπίτια τα οποία είναι κοντά και υπάρχει κίνδυνος να καθαρίσουμε όπως κάθε χρόνο τα χόρτα μας στην αυλή και γύρω-γύρω από το σπίτι μας, ότι δέντρα είναι με χαμηλά κλαδιά που μπορεί να ακουμπάνε στο έδαφος και είναι 2-3 μέτρα ύψος θα πρέπει να καθαριστούν. Να απομακρύνουμε ότι εύφλεκτο υλικό υπάρχει γιατί σε όλες τις αυλές σίγουρα υπάρχουν υλικά, ή καύσιμα βενζίνες, νέφτι, μπογιές, για αυτά η νομοθεσία λέει ή τα βάζουμε σε ένα χώρο με πέτρα γύρω-γύρω σαν αποθηκούλα ή με ένα υλικό τα βάφουμε για να μην επεκτείνεται η φωτιά».
«Το τρίτο που κάνουμε είναι σε κάποιες εκτάσεις πάλι δασικές κοντά, συνήθως σε 3οροφα – 4όροφα οικήματα να δούμε πως θα γίνει η διαφυγή μας αν συμβεί κάτι. Γιατί από την εμπειρία στο Μάτι όπως μας είπαν από την πυροσβεστική, παίρνουμε απλά την ταυτότητα μας, τα χαρτιά μας και φεύγουμε. Πρέπει να προσέξουν το θέμα της διαφυγής, να γίνει μία συνέλευση ανά πολυκατοικία αν είναι δυνατόν ώστε πως θα κινηθούν, να μην υπάρχει πανικός και όλα αυτά και το σημείο το οποίο θα συγκεντρωθούν, αυτά τα έχουμε δώσει σε όλες τις κοινότητες, είναι και στη σελίδα του δήμου, μπορούν να τα δούνε να πάρουν τα μέτρα τους. Γενικά καθαρίζουμε ότι υπάρχει στην αυλή ή στις στέγες μας ώστε να μη μεταδώσει την φωτιά και στα διπλανά σπίτια».