Η κυβέρνηση που προέκυψε από την κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι κυβέρνηση διαχείρισης προσδοκιών σημειώνει ο διευθυντής της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ Μανώλης Κοττάκης. Ο ίδιος ανέλυσε την σύνθεση και την λογική της συγκρότησης της νέας κυβέρνησης αλλά και τα μεγάλα αγκάθια που θα κληθεί να διαχειριστεί όπως τα ελληνοτουρκικά που θα πρέπει να λυθούν μέχρι το τέλος του 2023.
Είναι κυβέρνηση διαχείρισης προσδοκιών
«Για τη νέα κυβέρνηση από τους 27 οι 20 ήταν υπουργοί ήδη, οπότε δεν είναι άγνωστοι, είναι κυβέρνηση διαχείρισης προσδοκιών, πρέπει να διαχειριστεί προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απέναντι σε κοινωνικές ομάδες, ευρείες κοινωνικές ομάδες που συγκρότησαν την πλειοψηφία του 40 – 41% για τη ΝΔ. Προτιμώ να χαρακτηρίσω την κυβέρνηση από αυτό που περιμένει ο κόσμος από αυτήν, παρά από τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτήν. Διότι αν θέλετε να το κάνουμε έτσι μπορείτε να διαβάσετε σήμερα στον τύπο άνετα αναλύσεις ότι οι υπουργοί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, στα υπουργεία Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν ως αποστολή να προχωρήσουν σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης».
Η Θράκη απασχόλησε στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αλλά μετά το πέρας των εκλογών δεν την βλέπω πουθενά
«Στο υπουργείο Υγείας γιατί αυτό είναι το στοίχημα που έχει πει ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να επιλυθεί κατά την διάρκεια της 4ετίας και το υπουργείο Δικαιοσύνης γιατί εκτός από τους πολίτες που πράγματι θέλουν ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, αυτό ειναι ένα πρόβλημα και στη διεθνή εικόνα της χώρας στο μέτρο που η καθυστέρηση στην απονομή της αποτρέπει επενδυτές να έρθουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι μια επιμέρους ανάγνωση που θα μπορούσε να γίνει όπως και για το γεγονός ότι τελικά η Θράκη και ειδικά οι νομοί Ροδόπης και Ξάνθης απασχόλησε με εκπληκτικό τρόπο θα έλεγα δυσανάλογα σε σύγκριση με το παρελθόν την επικαιρότητα κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αλλά μετά το πέρας των εκλογών εγώ δεν βλέπω τη Θράκη και δεν βλέπω και την Ανατολική Μακεδονία στην κυβέρνηση».
Είχαμε ενδιαφέρον για την Καβάλα από τον κ. Φραγκογιάννη στο χαρτοφυλάκιό του;
«Για όσα λέγονται για τον κ. Φραγκογιάννη και Καιρίδη και την συγγένεια τους με την Καβάλα, είχαμε ενδιαφέρον για την Καβάλα από τον κ. Φραγκογιάννη στο χαρτοφυλάκιό του; Έγινε κάτι που δεν έμαθα; Το κουπί το τραβούσε ο υπουργός και οι δύο βουλευτές, τα ίδια λένε και στην Θεσσαλονίκη ότι έχει υπουργούς, τον κ. Σκέρτσο και τον κ. Καραγιάννη, επειδή έχουν και αυτοί καταγωγή από εκεί. Δε πάει έτσι πρέπει να είναι βουλευτής εκεί και να λογοδοτεί στην τοπική κοινωνία. Η κυβέρνηση αυτή θα κριθεί από την διαχείριση των προσδοκιών που καλλιέργησε, εάν ανταποκριθεί στις προσδοκίες και επίσης από θέματα τα οποία θα ανοίξουν όπως τα ελληνοτουρκικά καθώς ήδη έχει προσδιοριστεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν και τι μορφή θα πάρουν οι τυχόν συμφωνίες για τις οποίες θα πιεστούμε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου το πολύ γιατί μετά μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο οι Αμερικάνοι. Από αυτό θα κριθεί το αποτύπωμα της κυβέρνησης».
Το ένα θέμα είναι να ξέρουν να κρατάνε το τιμόνι και να κάνουν τη δουλειά, το δεύτερο είναι προς τα πού πάει το τιμόνι
«Παραδόξως στο πως συγκροτείται μια κυβέρνηση δίνω δίκιο στον πρωθυπουργό γιατί έχεις μια βασική ομάδα διακυβέρνησης η οποία ανάλογα με τα πρόσωπα τα οποία αποδίδουν ή δεν αποδίδουν, δέχεται προσθαφαιρέσεις δηλαδή άλλοι φεύγουν άλλοι μένουν. Δεν είμαι υπέρ των κυβερνήσεων με βάση τον εντυπωσιασμό της επόμενης μέρας που κρατάει δηλαδή δύο εικοσιτετράωρα και μετά σβήνει, για να μάθει ένας υπουργός την δημόσια διοίκηση και τα προβλήματα απαιτείται χρόνος. Η εμπειρία που έχουν 20 υπουργοί από τις 27 που είναι ήδη υπουργοί, το να είναι κλειστές ομάδες οι ομάδες οι κυβερνητικές δεν είναι λάθος, το θέμα είναι τι πολιτικές υπηρετούν για αυτό επιμένω στο θέμα της διαχείρισης των προσδοκιών. Δηλαδή το ένα θέμα είναι να ξέρουν να κρατάνε το τιμόνι και να κάνουν τη δουλειά, το δεύτερο είναι προς τα πού πάει το τιμόνι».
Η επιλογή Χρυσοχοϊδη στην υγεία
«Οι πρωθυπουργοί επίσης αποφασίζουν και με ένα άλλο κριτήριο, εάν στις ευρωεκλογές του χρόνου, αν ο κόσμος μετά από 1 χρόνο διακυβέρνησης έχει παράπονα ή επιφυλάξεις και θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση προφανώς ο μεγάλος ανασχηματισμός είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτό. Αν αυτό το κάνεις αυτό από την αρχή της διακυβέρνησης τώρα τι χαρτί θα έχεις να παίξεις του χρόνου τον Ιούνιο; Σε αυτό ο πρωθυπουργός κινήθηκε σωστά αρκεί και οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι η υγεία να είναι σωστές. Για παράδειγμα, στον άξονα από την Καβάλα Δράμα μέχρι την Αλεξανδρούπολη υπάρχουν 5 νοσοκομεία, σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών. Αν έρθει αύριο υπουργείο Υγείας και πει ότι αυτά τα νοσοκομεία είναι πολλά να είναι σε απόσταση μισής ώρας το ένα από το άλλο και πρέπει τα 2 από τα 5 να κλείσουν, να γίνουν κάτι άλλο ή θα πρέπει να συρρικνωθούν, το ζήτημα θα είναι το πρόσωπο του υπουργού ή η πολιτική που θα λέει βάζουμε λουκέτο στα νοσοκομεία; Και επειδή μπορεί και να ξανάρθει αυτό το σενάριο το λέω. Όσο για τον αριθμό τους 63, αφού δεν είναι 66,6666 καλά είναι!».