Η Καβάλα μπορεί να ζηλέψει την Δράμα για το χορηγικό κίνημα που δραστηριοποιείται εκεί τα τελευταία χρόνια προσφέροντας πολύ σημαντικά στην τοπική κοινωνία επεσήμανε ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, με αφορμή την ανακαίνιση του μαρμάρινου σπιτιού και της παρακείμενης καπναποθήκης από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ και τον επιχειρηματία Άρη Θεοδωρίδη.
«Μία πρωτοβουλία χορηγική από μεγάλες οικογένειες έχει αρχίσει να αναπτύσσεται να τελευταία χρόνια και στη Δράμα και είναι αξιοζήλευτη, ο καθείς που επισκέπτεται την Δράμα μπορεί να επισκεφθεί και να δει το μαρμάρινο σπίτι, δίπλα από το ξενοδοχείο HYDRAMA, ένα κομψοτέχνημα που απέξω είναι μαρμάρινο και μέσα με αυτή την ειδική ζωγραφική βαφή που βλέπουμε σε κάποιες εκκλησίες, όπου οι κίονες μοιάζουν με μάρμαρο αλλά δεν είναι, είναι ο τρόπος που βάφτηκαν. Το μαρμάρινο σπίτι στέγαζε έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν πριν 100 χρόνια και δίπλα στο σπίτι ήταν μια καπναποθήκη, που ήταν καπνεργοστάσιο. Τώρα το μαρμάρινο σπίτι είναι κλειστό γιατί γίνονται κάποιες συντηρήσεις αλλά η καπναποθήκη είναι ανοιχτή, φιλοξενεί μία εξαιρετική έκθεση ενός ελληνοαμερικάνου φωτογράφου του Κωνσταντίνου Μάνου, είναι συγκλονιστικά τα πρόσωπα που φωτογραφίζει, η Ελλάδα της δεκαετίας του 60 που ψάχνει τον προσανατολισμό της, δείχνοντας την φτώχια και την ελπίδα των ανθρώπων».
«Όλα αυτά ξεκίνησαν γιατί ένας καλός άνθρωπος, ο κ. Θεοδωρίδης αποφάσισε την περιουσία του να την διαθέσει σε αυτό το σκοπό, δηλαδή να ανακαινιστεί αυτό το κτίριο, το οποίο συντηρήθηκε υπέροχα, να φτιάξει μια μη κερδοσκοπική εταιρία που λέγεται ΚΥΚΛΩΨ στην οποία παρείχε όλα τα απαραίτητα και κυρίως την προσωπική του συλλογή από φωτογραφικές μηχανές. Η έκθεση αξίζει τον κόπο να την δείτε, λειτουργεί από Πέμπτη έως Κυριακή, είναι δωρεάν και αυτό δείχνει πόσο άνθρωπος με κεφαλαία γράμματα είναι ο κ. Θεοδωρίδης. Ο άνθρωπος αυτός έχει κάνει πολλές δωρεές στην Δράμα και μία από αυτές τις δωρεές είναι στον πολιτισμό με το μαρμάρινο σπίτι και την καπναποθήκη».
«Μία άλλη δωρεά με τον σπουδαίο άνθρωπο που έφυγε πρόσφατα τον Κώστα Αποστολίδη της REYCAP που δίνει δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους στην περιοχή, αυτοί έχουν αναλάβει να φτιάξουν και να τελειώσουν ένα κλειστό κολυμβητήριο με ιδιωτικά κεφάλαια και οι δύο χορηγοί θα το δώσουν στο δήμο μετά. Επίσης ο Κ. Αποστολίδης έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανακαίνιση ενός παλιού τζαμιού που έχει μέσα υπέροχες τοιχογραφίες, που συντηρήθηκαν, με χρήματα της περιφέρειας αλλά ο κ. Αποστολίδης απαλλοτρίωσε γύρω κάποια κτίσματα για να απελευθερωθεί ο χώρος, το Σαντριβάν τζαμί το συντηρεί ο ίδιος και το διαχειρίζεται, ούτε ο δήμος ούτε η περιφέρεια και φιλοξενεί εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη. Αυτόν τον καιρό φιλοξενεί εικόνες και αγιογραφίες της ορθόδοξης πίστης, αυτές που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη».
«Εδώ είχαμε δύο ανθρώπους οι οποίοι είχαν κάποιο όραμα να βοηθήσουν τον τόπο τους ποικιλότροπα, έχουν ξεσηκώσει και άλλους επιχειρηματίες, δεν είναι μόνοι τους. Τώρα συνεχίζουν το έργο του Αποστολίδη οι διάδοχοι του, υπάρχει ο κ. Θεοδωρίδης, συνεργάζεται μαζί τους ο Φεδερίκος Λαζαρίδης και υπάρχουν και άλλοι επιχειρηματίες. Δεν πρέπει να τους ζηλέψουμε και να ζηλέψουμε την Δράμα; Αντίστοιχα για την Καβάλα γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα και κυρίως ότι οι τραπεζουπάλληλοι λένε ότι η Καβάλα είναι η πρώτη – δεύτερη επαρχιακή πόλη πανελλαδικά σε μέγεθος καταθέσεων και υπάρχουν και πολύ μεγάλοι επιχειρηματίες, τι δίνουν στην Καβάλα πέραν από τους μισθούς και τα αρκετά προβλήματα που φέρουν; Ο τελευταίος μεγάλος δωρητής ήταν ο Κιτσικόπουλος, όπου δημιουργήθηκε και το Κιτσικοπούλειο, 30 χρόνια πριν. Έπειτα υπηρχαν μόνο το Ζουμπουλάκειο που μας άφησε ένα τεράστιο μοντέρνο υπέροχο σχολείο. Βέβαια υπάρχουν κάποιες μικρότερες χορηγίες τις οποίες κάθε φορά τις μνημονεύω γιατί οφείλουμε να τις αναφέρουμε, όπως είναι η δωρεά Βασιλειάδη το σπίτι που σήμερα στεγάζει την Ιθάκη, η δωρεά της οικογένειας Αστεριάδη στην δημοτική βιβλιοθήκη για το διαμέρισμα που δόθηκε στην πολυκατοικία Πετρίδη στο Φάληρο κατά το ήμισυ, η δωρεά Σαμέρκα για το ΚΑΠΗ του Βύρωνα, αλλά ως εκεί. Μένει η πίκρα ότι οι έχοντες δεν δίνουν, δίνουν οι μη έχοντες από το υστέρημα τους».