Όλες τις λεπτομέρειες για την αύξηση που θα δουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στην εκκαθάριση της μισθοδοσίας του Απριλίου έδωσε σε παρέμβασή του o πανεπιστημιακός και εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος. Παράλληλα, ανέπτυξε και την γκρίζα πλευρά των αυξήσεων, αλλά και το συνεχιζόμενο πάγωμα των τριετιών και των οικογενειακών επιδομάτων που αδικεί τους παλιούς εργαζόμενους.
26 τα επιδόματα που αυξάνονται μαζί με τους μισθούς
«Έχουμε νέο κατώτατο μισθό από το Σάββατο 1Η Απριλίου, νέο κατώτατο ημερομίσθιο και νέο κατώτατο ωρομίσθιο και λόγω της αύξησης αυτής έχουμε και 26 αυξημένα εργατικά επιδόματα που δίνει ο ΟΑΕΔ και ήταν χρόνια καθηλωμένα, σύμφωνα με τον κατώτατο μισθό. Πρώτο, το επίδομα της ανεργίας αυξάνεται κατά 40 ευρώ το μήνα, από 438 γίνεται 479, το επίδομα επιδοτούμενης μητρότητας από 713 γίνεται 780 και άλλα 24 επιδόματα. Επίσης έχουμε αυξημένη προσαύξηση λόγω υπερωρίας, λόγω υπερεργασίας, λόγω Κυριακής αργίας, λόγω νυχτερινών και αυξημένη προσαύξηση όταν απολύεται κάποιος».
Η γκρίζα πλευρά
«Έχουμε όμως και την γκρίζα πλευρά αυτής της αύξησης. Από το 2012 έως και το 2023 ο κατώτατος μισθός δεν έχει τριετίες και οικογενειακά επιδόματα, είναι παγωμένα αυτά. Το 2023 οι πολιτικοί μας εφαρμόζουν έναν νόμο των μνημονίων , παρά το ότι λένε και τώρα στις εκλογές θα το πούνε κατά κόρον, ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, που λέει ότι αν δεν πέσει η ανεργία κατά από το 10%, οι εργαζόμενοι δεν βλέπουν τριετίες και οικογενειακά επιδόματα και δεύτερον, όποιος θέλει στο εξής να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με αναγνώριση πλασματικού χρόνου, κάθε μήνα θα του κοστίζει 14 ευρώ παραπάνω. Επίσης το 9,4 της αύξησης που δίνει η κυβέρνηση για πολλούς πέφτει στο 7,5%, γιατί στο εξής θα φορολογείται. Για παράδειγμα ένας έγγαμος με ένα παιδί με τον κατώτατο μισθό τον νέου πληρώνει κάποια ευρώ τον μήνα αυξημένα , αλλά ο περισσότερο χαμένος θα είναι ο άγαμος, που θα χάνει το 2% της αύξησης επειδή θα περνάει το αφορολόγητο των 9.000».
Δεν έχουν λόγο να διαμαρτύρονται οι επιχειρηματίες
«Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να έχουν παράπονο από τις αυξήσεις, γιατί ωφελούνται του παγώματος των τριετιών πολλά χρήματα και του παγώματος των οικογενειακών επιδομάτων, γι αυτό και την προηγούμενη αύξηση του 2022 την υποστήριξαν και κανένας δεν αντέδρασε, δεν έχουν και σήμερα κανένα λόγο να αντιδράσουν».