«Αν εδώ είχαμε τη μισή βροχόπτωση της Θεσσαλίας θα είχαμε πνίξει όλο το Νέστο»

0
288

Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο Νέστο είναι σημαντικές για να μην έχουμε σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα σαν της Θεσσαλίας υπογραμμίζει ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει και για την ορθή απορροή των υδάτων και για την άρδευση και της πλευράς του νομού Ξάνθης ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως αν εδώ είχαμε τη μισή βροχόπτωση θεωρητικά θα έχουμε πνίξει όλο το Νέστο.

«Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά τα είπα στο κυβερνητικό κλιμάκιο που με επισκέφτηκε για μία ώρα περίπου στο δημαρχείο, με τον κ. Γεωργαντά και τον κ. Μπαρτζώκα, να τους εξηγήσω ζητήματα της πολιτικής προστασίας που άπτονται του δήμου Νέστου, ακούω υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τη δυνατότητα απορροής της κοίτης του Νέστου, η κοίτη μπορεί να είναι 200 μ. αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχει δασωθεί, ότι έχει πάρα πολλά φερτά υλικά τα οποία έμειναν εδώ και πολλά χρόνια και από τότε που έγινε μία ευθυγράμμιση και τα οχυρωματικά της έργα δυστυχώς δεν έγινε ποτέ καμία επέμβαση, τώρα με τα νέα δεδομένα και δεν μιλάμε κάτι το οποίο εγώ το αναφέρω τώρα αυτό, έχουμε περίπου τώρα δύο χρόνια από τότε που είχαμε το πρώτο σπάσιμο του αναχώματος νότια βέβαια, λίγο πιο πάνω από το δέλτα και τη κατάκλιση εκεί κάποιων στρεμμάτων που ήταν χορτολιβαδικές εκτάσεις και κατέστρεψε και λίγα κτήματα. Από την άλλη πλευρά στο Δασοχώρι έκανε πολύ μεγαλύτερη πλημμύρα ο Νέστος και αυτός ήταν ο λόγος που εμείς εδώ περιοριστήκαμε σε αυτό».

«Αυτό και μόνο δείχνει ότι επειδή από το φράγμα του Θησαυρού, πιο κάτω της πλατανόβρυσης που υπάρχει δυνατότητα ανάσχεσης, να παίρνει δηλαδή η πλατανόβρυση τα ελληνικά απορρέοντα νερά από τους χείμαρρους και να τα επιστρέφει πίσω και να τα επιστρέφει στο μεγάλο φράγμα του θησαυρού, έχει μία μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που είναι 33 χιλιόμετρα χωρίς καμία προστασία, αυτά και μόνο με πολύ βροχόπτωση αρκούν ώστε μας έχουν δείξει πρόπερσι, με 1.800 κυβικά στους Τοξότες, εκεί δηλαδή που μπαίνει ξανά το νερό από τη κοίτη από το βουνό που έρχεται, με 1.800 κυβικά νερό να μας ότι η δυναμική αντοχή των αναχωμάτων μας είναι κάπου εκεί. Αν εδώ είχαμε τη μισή βροχόπτωση θεωρητικά το λέω της Θεσσαλίας θα έχουμε πνίξει όλο το Νέστο και δεν θα πνίξουμε μόνο τον κάμπο και τα χωριά του κάμπου, σκεφτείτε ότι η Κεραμωτή έχει μία υψομετρική διαφορά από τη θάλασσα περίπου 1 μέτρο, όλο αυτό το κομμάτι θα μας δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα».

«Για αυτό ως δήμος βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη, και έχουμε προκαλέσει συσκέψεις ζητώντας από την περιφέρεια να προχωρήσει σε μελέτες για να μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και φυσικά όλο αυτό το εγχείρημα είναι κάτι που δεν τελειώνει με μία μικρή παρέμβαση. Εγώ μιλάω για 21 χιλιόμετρα απόσταση από την κοίτη μέχρι το δέλτα και αν εξαιρέσουμε τα 4 χιλιόμετρα που είναι φυσικό δέλτα, τα υπόλοιπα 17 χιλιόμετρα υποχρεωτικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό και όπως επιβάλλεται, δηλαδή να κοπούν τα δασωμένα τμήματα μέσα στην κοίτη, να γίνει ξύλευση, να γίνει εκρίζωση γιατί το να κόψουμε ένα μεγάλο δέντρο μέσα στην κοίτη δεν λέει τίποτε και φυσικά όλα αυτά να απομακρυνθούν και να γίνει ο φυσικός καθαρισμός του φορτίου που υπάρχει μέσα αριστερά δεξιά στα πρανή ώστε να μπορεί να υπάρχει και να λειτουργεί ένα μεγάλο μέρος από τη σημερινή κοίτη η οποία είναι σήμερα μεν στο επίπεδο που συζητάμε τώρα, 200 μ. εύρος αλλά θα πρέπει να γίνει και λειτουργικό το ποτάμι».

«Από την άλλη πλευρά έχω θέσει το ζήτημα που αφορά στην άρδευση της Ξάνθης, είπα ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι πιθανές λύσεις και ενδεχομένως εάν υπάρχει λύση να προχωρήσει παράλληλα το έργο της Ξάνθης με λύση κοινά αποδεκτή, που θα αποδεικνύει δηλαδή ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε την διαδικασία που προβλέπει την διασφάλιση άρδευσης όπως γινόταν μέχρι τώρα, δηλαδή το νερό αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί για τους δύο ΤΟΕΒ εδώ και τον ΤΟΕΒ Θαλασσιάς από την πλευρά του Τοπείρου, εκεί αρδεύονται 235 χιλιάδες στρέμματα και άλλα 25 γίνεται κατάκλιση με νερά για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την υφαλμύρωση. Όταν προτείνεται να ανοίξουμε άλλο ένα μέτωπο δηλαδή να δώσουμε σε άλλες 50.000 στρέμματα αρχικά και μετά σε άλλες 100 στο κάμπο στη Γενισσέα νερό, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ποσότητες αυτές που αριθμητικά στο σύνολο του έτους επαρκούν και περισσεύουν, δεν μπορούν όμως να καλύψουν την περίοδο Μάιο – Οκτώβριο την άρδευση και τη ζήτηση με καμία δυνατότητα. Άρα τι πρέπει να γίνει, άμεσα να προχωρήσουν παράλληλα αυτά τα δύο έργα. Θεωρώ ότι αν πάμε με ένα κλειστό αγωγό θα έχουμε εξοικονόμηση νερού σε μεγάλο βαθμό και με την εξοικονόμηση αυτή ίσως καταφέρουμε τους στόχους μας, δε θέλει κανείς να απορρέει το νερό στη θάλασσα και να μη χρησιμεύει στην άρδευση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ