Τα συνεχόμενα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στην Π.Ε. Καβάλας, και ιδίως το πιο πρόσφατο με έναν ηλικιωμένο οδηγό επαναφέρουν την συζήτηση κατά πόσο είναι ασφαλές να οδηγούν άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας αλλά και τι τελικά φταίει για τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τροχαίων στην περιοχή μας. Τα κύρια αίτια εξετάζει μιλώντας στον Alpha Radio ο πρόεδρος των εκπαιδευτών οδηγών ΑΜΘ Αντώνης Μαστοράκης, κάνοντας λόγο κυρίως για την κακή οδηγική συμπεριφορά μας, την τάση μας προς την οδική παράβαση που συχνά σε συνδυασμό με την υπερβολική ταχύτητα που επίσης μας χαρακτηρίζει αποβαίνουν μοιραίες.
«Είναι ένα πάρα πολύ λεπτό θέμα, η οδική ασφάλεια είναι θέμα που απασχολεί όλους μας, και τους εκπαιδευτές αλλά και όσους χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, είτε είμαστε οδηγοί αυτοκινήτων η φορτηγών, είτε μηχανάκια, ή ακόμα και ως πεζοί, η ευθύνη είναι για όλους μας η ίδια. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι τα σοβαρά τροχαία δυστυχήματα που γίνονται, εμπλεκόμαστε όλες οι ηλικίες ακριβώς σε ποσοστό, δεν υπάρχει δηλαδή κάποια μερίδα μεγάλη ή μικρή που να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή σε τροχαία. Πέρα από το συγκεκριμένο συμβάν με τον ηλικιωμένο που δε ξέρουμε λεπτομέρειες, δεν θέλω να κρίνω ούτε να σκεφτώ τι μπορεί να έγινε τώρα ο άνθρωπος άλλα σκεφτείτε λίγο όμως πόσες φορές έχουμε περάσει την διαχωριστική στο κέντρο της πόλης τον τελευταίο χρόνο, είτε με αυτόν τον τρόπο είτε περάσαμε επάνω της κτλ. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει όλοι, ο καθένας ατομικά να αναλάβει την ευθύνη του όσον αφορά τη συμπεριφορά του στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας».
«Από κει και πέρα σίγουρα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για αφαίρεση του διπλώματος μετά από κάποια ηλικία ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε στις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο τέτοιο. Είναι μία μεγάλη κουβέντα αυτή που θα μπορούσε να απασχολήσει πολλούς φορείς, δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την οδήγηση ούτε στην Ελλάδα ούτε στις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής, μετά τα 65 όλοι οι οδηγοί αναθεωρούν με ιατρικές εξετάσεις το δίπλωμα τους. Όταν φτάσουν στην ηλικία των 80 οι γιατροί πολλαπλασιάζονται, εμπλέκεται και νευρολόγος και ΩΡΛ στον παθολόγο και στον οφθαλμίατρο που ήδη υπάρχουν και το δίπλωμα δίνεται για μικρότερο χρονικό διάστημα, δηλαδή δεν μπορεί να δοθεί για πάνω από δύο χρόνια. Οποτε από τη στιγμή που ο γιατρός κρίνει έναν άνθρωπο ότι είναι ικανός μπορεί να οδηγεί, τώρα εδώ πέρα υπάρχουν πάρα πολλοί μεγάλοι άνθρωποι οι οποίοι είναι λειτουργικοί και εξυπηρετούν στην καθημερινότητα καταστάσεις, δεν πρέπει να είμαστε ισοπεδωτικοί».
«Ο νευρολόγος εξετάζει τα αντανακλαστικά και την αντίληψη του οδηγού. Τώρα για το συγκεκριμένο συμβάν, πόσα τροχαία γίνονται στην Καλαμίτσα και μπροστά στα δικαστήρια; Πρέπει το πλαίσιο να γίνει αυστηρό αλλά πρέπει να κοιτάξουμε και τον εαυτό μας και την συμπεριφορά μας. Η βαρύτητα των ατυχημάτων είναι απόρροια της υπερβολικής ταχύτητας, η υπερβολική ταχύτητα σε συνδυασμό με μία παράβαση φέρνει τα ολέθρια αποτελέσματα. Αν η ταχύτητα είναι χαμηλότερη, ακόμη και αν γίνει η παράβαση –που δε πρέπει να γίνεται-, δεν θα έχουμε τόσο τραγικές συνέπειες. Σε μία μετωπική σύγκρουση άλλο να έχει ο καθένας από 40 χιλιόμετρα και άλλο από 80-90, υπάρχει μεγάλη διαφορά, και μέσα στην πόλη το μεγαλύτερο όριο που ισχύει είναι τα 50 χιλιόμετρα. Υπάρχουν κάποια σημεία, όπως κάτω από το παλιό νοσοκομείο το οποίο οι πινακίδες μιλούν για 20 και 30 χιλιόμετρα και από εκεί περνάνε με 80. Είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέμε για την ταχύτητα, αν υπήρχε ένας τρόπος να μετρήσω την ταχύτητα στην πόλη κάθε μέρα να έχω ένα μέσο όρο, ο μέσος όρος αυτός μέσα στην πόλη δεν θα έπεφτε κάτω από 80, να είστε σίγουροι!».