Την οξύτατη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η απάντηση του Α. Συρίγου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ακόμη και σε περιοχές όπως η Θράκη, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης από ισλαμικές χώρες, αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις. Παρών στον επίμαχο τηλεοπτικό διάλογο, θέτοντας την ερώτηση ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης που τοποθετήθηκε για ένα «κρίσιμο ζήτημα εθνικής σημασίας» όπως το χαρακτήρισε εφιστώντας την προσοχή της κυβέρνησης στα παιχνίδια που παίζει η Τουρκία στην μουσουλμανική μειονότητα.
Θα μπορούν να έρθουν νομικά πρόσωπα από την Σ. Αραβία και την Τουρκία κτλ και θα πουν ότι θέλουμε να ανοίξουμε πανεπιστημιακές σχολές
«H τοποθέτηση Συρίγου είναι ένα κορυφαίο που από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης δε θα το δείτε και είναι ένα κορυφαίο ζήτημα διότι πέρα από την ιδεολογική συμφωνία ή διαφωνία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, έχω μία ευαισθησία για την περιοχή και είχα διαβάσει τις προηγούμενες μέρες της δηλώσεις του άλλου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας του Έβρου του κ. Δερμετζόπουλου, στην συνάντηση που έκανε αρχές Ιανουαρίου με τον κ. Πιερρακάκη ζητάει κίνητρα για δημιουργία μη κρατικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο κεντρικό και βόρειο Έβρο όταν το πανεπιστήμιο της Ανδριανούπολης είναι μισή ώρα δρόμο από αυτές τις περιοχές. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό το ζήτημα το οποίο είναι δημοσιευμένο στο διαδίκτυο και έτσι βρήκα την ευκαιρία και έθεσα το ερώτημα σε έναν ειδικό στο αντικείμενο που θα μου έλεγε τι πράγματα είναι αυτά, το νομοσχέδιο θα έχιε μια σαφή πρόβλεψη ότι τέτοια μπορούν να γίνουν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές για εθνικούς λόγους. Γιατί αύριο είτε στην Καβάλα είτε στην Ξάνθη είτε στην Αλεξανδρούπολη όπως ζητάει ο βουλευτής θα μπορούν να έρθουν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του εξωτερικού, υπάρχουν πάρα πολλά και στη Σ. Αραβία και στην Τουρκία κτλ και θα πουν ότι θέλουμε να ανοίξουμε πανεπιστημιακές σχολές και έμεινα έκπληκτος με τα όσα απάντησε στο βίντεο!».
Το νομοσχέδιο να έχει σαφή πρόβλεψη ότι δεν θα έχουμε έδρες τέτοιων πανεπιστημίων ή ίδρυση πανεπιστημίων σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές
«Εγώ δεν θέλω να σχολιάσω γιατί το βίντεο είναι αναρτημένο και είναι συγκεκριμένο το τι είπε. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει μία διαφωνία με τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά πλέον τώρα που έχει εξελιχθεί το θέμα θα πρέπει αν έρθει το νομοσχέδιο να έχει σαφή πρόβλεψη ότι δεν θα έχουμε έδρες τέτοιων πανεπιστημίων ή ίδρυση πανεπιστημίων σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές! Είναι σαφές το τι κάνει η Τουρκία και το πως λειτουργεί στην μειονότητα και καλό είναι κάποια στιγμή να αναδείξουμε σαν χώρα το ποια είναι η εξέλιξη της θρησκευτικής μειονότητας με βάση τη συμφωνία της Λωζάνης και ποια είναι η εξέλιξη της μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και την Τένεδο, μία απλή σύγκριση δείχνει ακριβως τα πράγματα. Χωρίς μια διάθεση πατριδοκαπηλίας ή εθνικιστικού λόγου αυτό που θέλώ να πω εινια ότι ήταν λάθος να λέγονται τέτοια πράγματα με τέτοια επιπολαιότητα και να μη ψάχνουν τι επιπτώσεις θα έχουν. Εγώ ξαναθέτω το ερώτημα, έχουν δει το τι μπορεί να σημαίνει μία σχολή πολιτικών επιστημών ή θεολογικών επιστημών στην ΠΑΜΘ ή πιο συγκεκριμένα στον Έβρο που ζητά ο βουλευτής; Διότι τα πανεπιστήμια της Τουρκίας είναι πολύ κοντά, αντιλαμβάνεστε τους λόγους για τους οποίους θα θελήσουν να αξιοποιήσουν είτε περιουσιακά στοιχεία των βακουφείων όπως έχουν δικαίωμα είτε άλλες καταστάσεις της περιοχής για να γίνει κάτι τέτοιο και εδώ με πολύ επιπολαιότητα θέτουν ένα ζήτημα που είναι κορυφαίο στα εθνικά μας. Πραγματικά είναι και δική μου απορία πως τα μεγάλα ΜΜΕ της Αθήνας τέτοια θέματα ούτε καν τα αναφέρουν».
Πως ένα παιδί θα αποκλειστεί από το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά όχι από το μη κρατικό πανεπιστήμιο;
«Εγώ είμαι υπέρ των δικαιωμάτων και αυτό ανέφερα στη σύγκριση της μειονότητας και της μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και στην Ιμβρο και στην Τένεδο, συγκεκριμένα θέματα που τα ορίζει η συμφωνία της Λωζάνης και βεβαίως πρέπει να προασπίσουμε και να αναδείξουμε τα θέματα της μειονότητας αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένα παιδί της μειονότητας θα αποκλειστεί από μία σχολή κρατική με βάση την ελάχιστη βάση εισαγωγής ενώ θα μπορεί χωρίς καμία ελάχιστη βάση εισαγωγής –και καταλαβαίνετε ποια άλλα κριτήρια και με ποιες άλλες διαδικασίες- να εισαχθεί σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο! Το οποίο θα έχει έδρα σε μία ευρωπαική χώρα, είναι διαφορετικό να έχει έδρα σε μία ισλαμική χώρα και διαφορετικό να έχει εδώ και να υπάρχει μία συρροή σπουδαστών σε κάτι τέτοιο».
Για περιοχές που είναι στο στόχαστρο και που απειλούνται δε μπορεί να τις αντιμετωπίζουμε σαν τουριστικό αξιοθέατο
«Δεν θέλω καθόλου να αφήσω οποιοδήποτε υπονοούμενο για ρατσιστικό λόγο, απλά είναι επικίνδυνα πράγματα και οι δηλώσεις του βουλευτή του Έβρου και του κ. Συρίγου, πρέπει η ΝΔ να μην κρύβεται και να πάρει σαφή θέση και τους καλώ να μη φέρουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά αν το τελικά το φέρουν να έχει σαφέστατες προβλέψεις για εθνικά ευαίσθητες περιοχές. Για περιοχές που είναι στο στόχαστρο και που απειλούνται δε μπορεί να τις αντιμετωπίζουμε σαν τουριστικό αξιοθέατο, έχουν ειδικά προβλήματα και θέλουν ειδική αντιμετώπιση. Το επίμαχο βίντεο με τη δήλωση ανέβηκε στο σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ, και για όσους έχουν απορίες πρέπει να διαβάσουν τις ανακοινώσεις του προέδρου μας κ. Κασσελάκη που επαναφέρει τη λέξη πατριωτική αριστερά. Όσοι μας κουνούσαν το δάχτυλο για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και μας έκαναν μαθήματα πατριωτισμού -χωρίς να θέλω να θέσω τα ζητήματα αυτά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεση, έχουμε άλλα θέματα- λέω ότι καλό είναι να τα μελετήσουν και να λυθούν με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, να ακούσουμε τους τοπικούς φορείς τι θέση παίρνουν σε αυτό το ζήτημα. Βεβαίως όλοι αγωνιούμε για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ΠΑΜΘ αλλά δεν είναι δυνατόν τέτοια πράγματα να περνάνε στο ντούκου και να μην ασχολείται κανένας με ζητήματα που θα τα βρούμε αύριο μπροστά μας».