23 C
New York
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Από 1 έως 1,5 ευρώ οι αυξήσεις στα φτηνά φάρμακα της κατηγορίας 1-10 ευρώ»

Σε ισχύ τέθηκαν από την Δευτέρα 26 Αυγούστου, οι αυξήσεις τιμών σε 700 φάρμακα, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας. Αντιμέτωποι με επιπλέον επιβαρύνσεις στον τομέα της υγείας βρίσκονται για μια ακόμα φορά οι πολίτες της Ελλάδας, μετά την αύξηση της συμμετοχής στα γενόσημα και το «χαράτσι» 1 και 3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις. Ήδη από χθες, Δευτέρα (26/8), ισχύει το νέο Δελτίο Τιμών, το οποίο περιλαμβάνει ανατιμήσεις σε τουλάχιστον 850 φαρμακευτικά σκευάσματα, αρκετά εκ των οποίων βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη ή κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά λόγω της χαμηλής τιμής τους.

Το νέο Δελτίο Τιμών προβλέπει αυξήσεις που ξεπερνούν το 1% για εκατοντάδες σκευάσματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 100%, φτάνοντας ακόμα και στο 448%. Εντούτοις, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αυξήσεις κυμαίνονται από 1 έως και 5 ευρώ. Για τα δεδομένα που δημιουργούνται στην αγορά φαρμάκου μίλησε στον Alpha Radio η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Σίσσυ Ρακιτζή.

«Το δελτίο τιμών φαρμάκων που έρχεται από το υπουργείο Υγείας, παλαιότερα, πριν μία δεκαετία περίπου ερχόταν ανά έτος ή ανά διετία, μετά την κρίση πάγωσε το δελτίο τιμών φαρμάκων και για 10 χρόνια δεν είχαμε να δελτίο φαρμάκων. Το αποτέλεσμα αυτού το ακούμε όλοι, είναι οι ελλείψεις των φαρμάκων. Αυτό προέκυψε από τις χαμηλές τιμές των φαρμάκων που είχαμε και οι πολυεθνικές εταιρίες δε μας ακούνε και αυτό που κάνουμε συνεχώς είναι απαγόρευση εξαγωγών συγκεκριμένων φαρμάκων που δημιουργούν έλλειψη στην αγορά. Αυτό για να καλυφθούν τουλάχιστον τα φάρμακα που υπάρχουν μέσα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ήταν πολύ καλό σύστημα αυτό ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τι φάρμακα κινούνται και τι φάρμακα λείπουν από την αγορά για να προχωρούμε και εμείς σαν φαρμακευτικός σύλλογος και να δηλώνουμε ακριβώς –γιατί αυτό θέλει η πολιτεία πάντα- και στον ΕΟΦ και στο υπουργείο Υγείας σε ποιο φάρμακο δημιουργείται έλλειψη».

«Αυτές οι αυξήσεις που θέλουν οι πολυεθνικές όπου στην χώρα μας φάρμακα έχουνε 5 ευρώ και στην Ευρώπη ξεκινάνε από 35-45 έως και 50 ευρώ, είναι αδύνατον να γίνει, τους το έχουμε εξηγήσει ότι τα φάρμακα αυτά στην Ελλάδα θα έχουν τόσο, δεν θα ανεβούν στο καινούργιο δελτίο τιμών, είστε υποχρεωμένοι να το σεβαστείτε και εφόσον υπάρχει στο δελτίο τιμών το συγκεκριμένο φάρμακο που δημιουργεί έλλειψη και η εταιρία το εξαγάγει, γιατί μπαίνει και το εμπορικό κομμάτι στη μέση, τι να του πεις όταν εδώ εχει 5 και έξω 45; Τι θα του πεις δώσε μας σε εμάς 50-100; Δίνει ποσότητες τόσο όσο να μη λείπει από την αγορά και ερχόμαστε εμείς να κοιτάμε να μην είναι φάρμακα αναντικατάστατα, να μην είναι ινσουλίνες, να μην είναι μεταμοσχεύσεων, φάρμακα που δεν αντικαθίστανται. Παλεύουμε είμαστε σε καλό σημείο και οι δεσμεύσεις που κάνει ο ΠΦΣ φέρνουν αποτέλεσμα και έτσι έχουμε μία ροή για να καλύπτουμε τους ασθενείς μας».

«Κάποιες φορές ανοίγουμε ένα κουτί και δίνουμε δέκα δέκα χάπια μέχρι να έρθει η επόμενη παρτίδα από το σκεύασμα. Αυτά τα φάρμακα δε τα πείραξαν στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων γιατί αν αγγίζαμε έστω ένα καταλαβαίνετε ότι θα ζητούσαν όλοι οι υπόλοιποι που είναι 650 φάρμακα αυτά που δημιουργούν ελλείψεις ανά διαστήματα. Αυτά όμως που ήταν πάγιο αίτημα των εταιριών εδώ και καιρό είναι τα φάρμακα που ήταν από 1 έως 10€ και ανήκουν στο δελτίο τιμών, δε λέω για τα φάρμακα που δε συνταγογραφούνται όπως είναι το ντεπόν στο οποίο η εταιρία κάνει ανατίμηση γιατί είναι μη συνταγογραφούμενο, από μόνη της η εταιρία όποτε θέλει το ανεβάζει. Το δελτίο τιμών για τα φάρμακα της κατηγορίας 1-10 ευρώ πήρανε μία αύξηση της τάξης του 10%, όχι όλα, αλλά κάποια από αυτά. Να δώσω ένα παράδειγμα το φάρμακο του θυρεοειδούς που τα ¾ των Ελλήνων το χρησιμοποιούμε το Τ4, από 2 ευρώ έχει πάει στα 2,88 ευρώ, ήταν πάγιο αίτημα της εταιρίας ότι δε μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα της. Το σαλοσπίρ που είχε 1.20 πήγε στα 1.80, το Algofren το αντιφλεγμονώδες που συνταγογραφείται  από το 1.70 νομίζω πήγε 3.70, δεν είναι πάγιο το ποσοστό που ανεβήκανε αλλά ήταν οι αυξήσεις πάγιο αίτημα των εταιριών προκειμένου να συνεχίσουν να κυκλοφορούν τα φάρμακα στην χώρα μας. Φανταστείτε ότι όλες αυτές οι εταιρίες να ήταν ελληνικές και να είχαμε ελλείψεις και σε ελληνικά φάρμακα που είναι και κοινόχρηστα φάρμακα, χρησιμοποιούνται από όλους τους Έλληνες. Συνολικά η τάξη της αύξησης τους είναι από 1 έως 1.5 ευρώ».

«Οι ελληνικές εταιρίες όπως στην περίπτωση του Τ4 προμηθεύει την αγορά με 2-3.000 κομμάτια, όση είναι η ζήτηση και ότι περισσεύει το εξάγει, υπάρχει ένας αλληλοσεβασμός και επισημαίνουμε πως η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για να παράξει και άλλα φάρμακα, ελλειπτικά τα οποία τώρα παιδευόμαστε για να τα βρούμε προκειμένου να μη ζούμε με το άγχος αυτό και εμείς και οι ασθενείς για το αν θα βρουν το φάρμακο τους».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles