Ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για την ελληνική εξωτερική πολιτική η εκλογή Τραμπ γιατί ο νέος πρόεδρος θέλει να ξανακάνει ηγεμονική δύναμη τις ΗΠΑ και φιλόδοξες δυνάμεις όπως την Τουρκία θα τις βάλει ένα φρένο, εξηγεί σε συνέντευξή του στον Alpha Radio ο Κωνσταντίνος Γρίβας, αναπληρωτής καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Ο ίδιος μίλησε για την πάγια πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, τα περί ελληνικής λιμνης για το Αιγαίο που είπε η Ντ. Μπακογιάννη και τον κίνδυνο να προσέλθουμε σε έναν διάλογο με την γείτονα θεωρώντας ως «κανονικότητα» την κατοχή στην Κύπρο, το casus belli και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει την απαιτούμενη γνώση ώστε να μελετά και να εφαρμόζει θέματα λεπτών συμβολισμών που για την ανατολή ειδικά είναι πολύ σημαντικά. Για την τουρκική κουλτούρα και γενικά για την ανατολή υπάρχει η αντίληψη ότι αυτός που γελάει σε μία συνάντηση σε μία συνάντηση και ειναι πιο χαμογελαστός είναι σε κατώτερο επίπεδο από τον άλλο, σε δηλώσεις κυρίαρχου και κυριαρχούμενου, αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά για τις κουλτούρες του Ισλάμ, αν δει τον τρομακτικό ανταγωνισμό που γίνεται σε σημείο που φτάνει τα όρια της κωμωδίας, στα σύνορα Πακιστάν Ινδίας διαγκωνίζονται ποιος θα κατεβάσει έστω και ένα εκατοστό πρώτος την σημαία όταν γίνεται η υποστολή και εκεί υπάρχουν ειδικές τεχνικές κτλ. Στην ουσία, ποια είναι η κανονικότητα; Η κανονικότητα ότι η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο και εμείς έχουμε αποκόψει την Κύπρο και θεωρούμε ότι είναι ξένο κράτος λες και είναι η Μάλτα; Και αγνοούμε και τον νόμιμο ρόλο μας ως εγγυήτρια δύναμη; Αυτή είναι η κανονικότητα;».
«Δεύτερον το ότι η Τουρκία από το 74 δεν διεκδικεί απλώς κάποια κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος αλλά αρνείται αυτοί ταύτη την νομική ύπαρξη των ελληνικών νησιών θεωρώντας ότι δεν έχουνε υφαλοκρηπίδα και αυτό το επιδεικνύει επανειλημμένως το τελευταίο καιρό από το επεισόδιο της Κάσου και μετά, το δηλώνει και με τις NAVTEX και τα λοιπά ότι παιδιά κοιτάξτε να δείτε εσείς δεν υπάρχετε, δεν έχετε υφαλοκρηπίδα, δεν έχετε ΑΟΖ και συνεχίζει να υπάρχει το casus belli το οποίο από μόνο του αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητος; Αυτά είναι κανονικότητα; Εδώ μπορεί να πει κάποιος ότι όλα αυτά είναι προσωρινά και αποτελούν ένα είδος έτσι κατενάτσιο της κυβέρνησης έτσι ώστε να προκύψει κάτι άλλο, ναι θα μπορούσε ίσως αλλά αυτό το κατενάτσιο με ποδοσφαιρικούς όρους παίζεται σε τακτικό ορίζοντα δεν είναι κάτι στρατηγικό. Από ότι φαίνεται η ελληνική εξωτερική πολιτική θεωρει αρκεί να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος πολέμου και από εκεί και πέρα γαία πυρί μιχθήτω και η Τουρκία συνεχώς να κερδίζει πόντο πόντο τις θέσεις της έναντι της Ελλάδος που δεν είναι να σου πάρω λίγο κομμάτι από την ΑΟΖ που δικαιούσαι υπέρ μου ή να σου πάρω λίγο υφαλοκρηπίδα ή λίγο από τα ενεργειακά κοιτάσματα που δικαιούσαι. Εδώ η Τουρκία αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδος ως κανονική χώρα και την αμφισβητεί εμπράκτως και εμείς συζηταμε ότι αυτή είναι η κανονικότητα, είναι πράγματα που θα ήτανε κωμικά αν δεν ήταν τραγικά».
«Ακούμε και λογικοφανείς πλην όμως τραγικά λανθασμένες αντιλήψεις του τύπου σαν αυτή που ακούσαμε προσφάτως από την πρώην υπουργό Εξωτερικών την κ. Μπακογιάννη στην περιβόητη συνέντευξη στο ΣΚΑΪ ότι το Αιγαίου δεν μπορεί να γίνει ελληνική λίμνη πρώτον, όταν ξεκινάς μία διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει και εσύ να υποχωρήσεις και κανείς δε μπορεί να επιτύχει το 100% των θέσεων του και παρόμοιες έτσι αντιλήψεις που γενικώς είναι σωστές αλλά οι Τούρκοι δεν ξεκινουν μια διαπραγμάτευση αναφορικά με το πως ακριβώς θα ρυθμιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της μιας ή άλλης χώρας στο Αιγαίο και κυρίως στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όχι, αυτοί αρνούνται την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδος ως κανονική χώρα. Αυτό γιατί λένε ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν κανενός είδους κυριαρχικό δικαίωμα!
«Όσο δε για το Αιγαίο και αυτό είναι πολύ πονηρό για την ελληνική λίμνη, ακούγεται το φοβερό και τρομερό ότι δεν μπορεί το Αιγαίο να κλείσει ως δίαυλος για την παγκόσμια ναυσιπλοΐας, μα τι λέτε, ας συμβουλευτούμε κάποιον καθηγητή του διεθνούς δικαίου που ξέρει το τι γίνεται στον πλανήτη. Υπάρχουν δεκάδες παγκόσμια περάσματα τεράστια σημασίας που φυσικά δεν υπάρχουνε διεθνή ύδατα εκεί πέρα γιατί είναι πολύ μικρά. Φυσικά θα υπάρχουν δίαυλοι που θα διέρχονται ελεύθερα τα πλοία χωρίς να υπάρχει θέμα να περάσουν από εθνικά χωρικά ύδατα, στις Κυκλάδες που υπάρχουνε μόνο ελληνικά χωρικά ύδατα τι κάνουν τα πλοία τα υπόλοιπα του πλανήτη συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών πολεμικών; Κάνουν ελιγμούς για να μη περάσουν μέσα απ τα εθνικά ύδατα; Ειδικά οι Τούρκοι που στέλνουνε πολεμικά πλοία να περάσουνε προκλητικά έξω από τις ακτές της Αττικής χωρίς να κρατούνε τις διαδικασίες που προβλέπονται, αυτό είναι το πρόβλημά τους; Δεύτερον εάν είχαμε 10-15-30 νησιά παραπάνω θα έπρεπε να μειώσουμε τα χωρικά μας ύδατα στα τρία ναυτικά μίλια, στα δύο; Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα, υπάρχουνε πάρα πολλά θαλάσσια περάσματα στον πλανήτη πολύ μεγαλύτερης κυκλοφορίας από το Αιγαίο που φυσικά δεν υπάρχουνε διεθνή ύδατα, υπάρχουν οι διεθνείς κανονισμοί. Για εμένα το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη, είναι ελληνικό έδαφος γιατί έχει εκατοντάδες ελληνικα νησιά και τελειώνει εκεί.
«Το κυρίαρχο αφήγημα προσπαθεί να μας πείσει ότι ο γάιδαρος πετάει, ότι η Ελλάδα δεν υπάρχει! Συνηθίζω να λέω και στις δημόσιες παρεμβάσεις μου και στους φοιτητές μου ότι παιδιά μια επαναστατική πράξη είναι να ρίξουμε μία ματιά στο χάρτη, να δούμε μία δορυφορική φωτογραφία του Αιγαίου και βλέπουμε τα ελληνικά νησιά. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα ελληνικά νησιά δεν υπάρχουνε, τόσο απλά. Αυτοί που συζητάνε εδώ πέρα για τις θέσεις της τουρκικές και λένε ότι και η Τουρκία έχει δίκιο αποδέχονται ότι τα ελληνικά νησιά δεν υπάρχουν!».
«Είναι ύποπτες οι αντιλήψεις ότι ο Τραμπ είναι σαφώς φιλότουρκος, δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα άλλωστε και φιλότουρκος να ήταν και ακραία φιλέλληνας η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ρυθμίζεται από πολλαπλούς παράγοντες και οι οποίες προσωπικές θέσεις του προέδρου παίζουνε δευτερεύοντα ρόλο. Δεύτερον θεωρώ ότι ακριβώς επειδή ο Τραμπ θέλει να επανατοποθετήσει τις ΗΠΑ στη διεθνείς σκακιέρα ως παγκόσμιο ηγεμόνα, χώρες τρομακτικά φιλόδοξες όπως είναι η Τουρκία που θέλει να φτιάξει έναν ολόκληρο ενδιάμεσο κόσμο μεταξύ Ευρασίας και και της δυτικής αρχιτεκτονικής εκμεταλλευόμενη τη θέση στη δυτική αρχιτεκτονική, θα τις βάλει κάποιο πάγο και θα θελήσει να δημιουργήσει αντίρροπα βάρη στην Τουρκία και ένα από αυτά το πιο σημαντικό για την ακρίβεια μπορεί να είναι η Ελλάδα. Αρα ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για την ελληνική εξωτερική πολιτική στο βαθμό και αν θέλει να λειτουργήσει υπέρ της δύσεως, υπέρ του εαυτού της, και να λειτουργήσει εις βάρος της Τουρκίας και της επιρροής της».