6 C
New York
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Buy now

«Δεν έχει κλείσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε είσπραξη»

Σε καμία περίπτωση δεν έχει κλείσει η υπόθεση με τις γερμανικές αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία να πληρώσει μετά τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έναντι της Ελλάδας απαντά ο πρώην ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς στον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ που βρέθηκε προσφάτως στην χώρα μας. Ο κ. Μαριάς εξήγησε ένα ένα τα ποσά που οφείλονται στην χώρα μας αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αποπληρωθούν οι οφειλές.

«Ο Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάιερ επιχείρησε να βάλει τίτλους τέλους αλλά δεν μπορεί διότι οι απαιτήσεις που έχει η Ελλάδα για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι απαράγραπτες, είναι δικαστικά επιδιώξιμες, αρκεί να υπάρξει μία ελληνική κυβέρνηση με κεφαλαία γράμματα για να μπορέσει να τα διεκδικήσει. Ζητούμε τις πολεμικές επανορθώσεις που είναι 309 δις ευρώ, έχει προσδιοριστεί το ποσό αυτό με βάση την απόφαση της διάσκεψης ειρήνης των Παρισίων του 1946, υπάρχουν άλλα 9,5 δις ευρώ που είναι οφειλές της Γερμανίας από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, δεν έχει εξοφλήσει τις αποζημιώσεις στην Ελλάδα. Υπάρχει η επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών, υπάρχει η αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων όπως του Διστόμου και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που έχει προσδιοριστεί κοντά στα 11 δισεκατομμύρια από τη Βουλή, εμείς με τον Μανώλη Γλέζο το είχαμε προσδιορίσει στα 54 εκατομμύρια ευρώ, είναι ένα δάνειο που είχε επιβάλλει ο Χίτλερ στην Ελλάδα και επι κατοχής είχε πληρώσει 9 δόσεις, τρέχουν οι τόκοι υπερημερίας και είναι κατακόκκινο το δάνειο, όπως έχουν κοκκινίσει διάφορα δάνεια και μάλλον θα πρέπει να γίνει ομόλογο και να το εισπράξουμε, δηλαδή αρπάζουν τα σπίτια των Ελλήνων και εμείς έχουμε ένα κατακόκκινο δάνειο από τη Γερμανία και δεν εισπράττεται».

«Η πρόταση μου ήταν να γίνει τιτλοποίηση, γίνεται πλέον ομόλογο, θα το αξιολογήσουνε οι οίκοι αξιολόγησης που πρέπει να πάει η ελληνική κυβέρνηση, θα το υποστηρίξουμε με μια δυο τράπεζες όπως χρειάζεται και αυτό το ομόλογο θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, θα αγοραστεί προφανώς με μία έκπτωση αλλά αυτοί που θα το αγοράσουν, θα πάνε στα αμερικανικά δικαστήρια και θα το εισπράξουμε από τη Γερμανία. Αυτό λοιπόν το προτείνουμε από το 2011, ήταν και ένας λόγος που ο Μανώλης Γλέζος με έβαλε στην επιτροπή αποζημιώσεων γιατί το θεώρησε πάρα πολύ καλή ιδέα και πρέπει επιτέλους αυτό το δάνειο να γίνει ομόλογο για να το εισπράξει η Ελλάδα».

«Το ποσό αθροιστικά ως κεφάλαιο είναι ένα ποσό γύρω στα 360-370 δις ευρώ συν τους τόκους. Είναι ένα τεράστιο ποσό, το οποίο η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει. Η Γερμανία λέει ο κ. Σταϊνμάιερ ότι έχει κλείσει το θέμα, φυσικά το θέμα είναι ανοιχτό και όπως είπε και ο Μ. Γλέζος ας μας πει που έκλεισε και πως. Ακόμη και η επιστημονική επιτροπή της γερμανικής βουλής έχει γνωμοδοτήσει ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε και ότι η Γερμανία δεν έχει πολλές πιθανότητες με βάση το διεθνές δίκτυο να αντιμετωπίσει τις αξιώσεις της Ελλάδος. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι απλά να προχωρήσουμε δικαστικά, η Ελλάδα έχει στείλει τρία εξώδικα, δηλαδή τρεις ρηματικές διακοινώσεις, μία την εποχη Παπανδρέου – Παπούλια, μία τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα και μία πριν από δύο χρόνια οι κ. Μητσοτάκης – Δένδιας, άρα τα εξώδικα τα στείλαμε. Έχει την έννοια της όχλησης για να σταματήσει η παραγραφή, να συνεχίσουν να τρέχουν οι τόκοι κτλ. Επειδή στην διπλωματική δράση έχουμε κάνει αυτά που έπρεπε, αυτό που πρέπει η Ελλάδα τώρα να κάνει είναι δύο κινήσεις, πρώτον μας αφορά εμάς τους ίδιους, να εγγράψουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι ανείσπρακτη απαίτηση και μπαίνει μέσα στον προϋπολογισμό και από κει και πέρα διεκδικείται διότι δημιουργεί θέμα στα επιτόκια της Γερμανίας αν φανεί ότι υπάρχει η επίσημη διεκδίκηση και επίσης αν υπάρχει αμφισβήτηση από Κομισιόν και από ΕΚΟΦΙΝ θα πρέπει να έρθουν οι Γερμανοί να μας πουν πως εξόφλησαν και να το αποδείξουν».

«Από κει και πέρα υπάρχει η γνωμοδότηση του οικονομικού συμβουλίου του κράτους, λέει σε ποια δικαστήρια πρέπει να πάμε, τι πρέπει να κάνουμε, άρα αντί να λέμε πολλές κουβέντες πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί δικαστικά και να κάνει και τις δύο κινήσεις που σας είπα, να κάνει ομόλογο το δάνειο και να εγγράψει τις αποζημιώσεις στον προϋπολογισμό. Πρέπει να δώσει άδεια ο υπουργός Δικαιοσύνης να εκτελεστεί η δικαστική απόφαση του Διστόμου που είναι αμετάκλητη, γιατί δε μπορεί να πάει ο κλητήρας να την εκτελέσει επειδή σύμφωνα με τον κώδικα πολιτικής δικονομίας στην Ελλάδα απαγορεύεται να κάνεις εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου εάν δεν δώσει άδεια ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η απόφαση προβλέπει αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου, αντίστοιχη απόφαση υπάρχει για την περίπτωση του Αιγίου και του Ρεθύμνου που εκεί επιδικάζονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε κάθε απόφαση που πρέπει να εκτελεστεί και να πάρουν οι άνθρωποι τα λεφτά τους. Έχουμε δικαστική απόφαση και δεν αφήνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις να εκτελεστούν αυτές οι αποφάσεις».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles