6.5 C
New York
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Buy now

«Δεν είμαστε αντίθετοι στο έργο για την Ξάνθη, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε την άρδευση του κάμπου του Νέστου»

Σε μία ευρεία συνάντηση στην Αθήνα όπου θα βρεθούν δήμαρχοι, εκπρόσωποι της περιφέρειας και των αγροτών από τις ΠΕ Καβάλας και Ξάνθης θα τεθεί επι τάπητος το μείζον ζήτημα της άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθης από το ποταμό Νέστο. Τις επιφυλάξεις της για το έργο εξέφρασε και η βουλευτής Καβάλας, καταγόμενη από το Νέστο Αγγελική Δεληκάρη, που γνωρίζει από πρώτο χέρι το ζήτημα με την λειψυδρία και την εξάντληση των υδάτινων πόρων στην περιοχή.

«Ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για τα θέματα που αφορούν τους αγρότες επειδή προέρχομαι από αγροτική οικογένεια ο πατέρας μου ήταν γεωργός, διατηρώ και γω χωράφια στην περιοχή του Νέστου και κατάγομαι από τη Χρυσούπολη, οπότε είμαι σε συνεχή επικοινωνία και με τους γεωργούς εκεί και με το ΤΟΕΒ που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο σπίτι μου. Εγώ συναντήθηκα με τον γενικό γραμματέα ενωσιακών πόρων και υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη της 16 Οκτωβρίου και του μετέφερα τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου της περιοχής του δήμου Νέστου αναφορικά με το έργο μεταφοράς και διανομής νερού από το ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς. Το οποίο θα εκτελεστεί με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μάλιστα προχθές γνωρίζουμε ότι προσωρινός ανάδοχος είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αναμένεται η έγκριση της σύμβασης από το ελεγκτικό συνέδριο, γιατί το έργο έχει ένα κόστος 210 εκ. ευρώ. Αυτό που γνωρίζουμε εμείς είναι ότι η πεδιάδα του Νέστου έχει αρδευτικό σύστημα από τη δεκαετία του 1960, εκτός από τις κλασικές καλλιέργειες της περιοχής που είναι το καλαμπόκι, τα φασόλια, τα σιτάρια και τα λοιπά, έχουμε και δυναμικές καλλιέργειες όπως το ακτινίδιο που είμαστε στην πρώτη τριάδα πανελληνίως αλλά και τα σπαράγγια που είμαστε πρώτοι στην Ελλάδα όσον αφορά τα σπαράγγια».

«Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε νερό, κάθε καλοκαίρι υπάρχει η αγωνία όλων μας να υπάρχει αρκετό νερό για την άρδευση της πεδιάδας. Αυτό το κομμάτι θέλουμε να το διασφαλίσουμε, επειδή υπάρχει η κλιματική αλλαγή και η ανομβρία, είχαμε πάνω από 3 μήνες χωρίς βροχή, θέλουμε να διασφαλίσουμε και να διαφυλάξουμε την άρδευση της πεδιάδας του Νέστου. Αυτό που ζητούν και από το ΤΟΕΒ οι αγρότες είναι να δημιουργηθούν αποθήκες νερού, μικρότερα φράγματα που θα αποταμιεύεται νερό. Εκ μέρους του γενικού γραμματέα εκφράστηκε η θέση πως το νερό του Νέστου επαρκεί όχι μόνο για τις ανάγκες των αγροτών της Π.Ε. Καβάλας αλλά και για την άρδευση της Π.Ε. Ξάνθης και ήταν καθησυχαστικός στις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς. Αυτή η συζήτηση δεν είναι τωρινή, διαρκεί πάνω από 1 χρόνο και ο δήμαρχος Νέστου κ. Μιχαηλίδης που ενδιαφέρθηκε από την αρχή για το θέμα είχε συγκαλέσει σύσκεψη όλων των φορέων στο δημαρχείο για να εξεταστούν τα δεδομένα, να δούμε τις μελέτες που υπάρχουν για την διαχείριση του νερού. Ο κ. Παπαγιαννίδης μιλά για την ανάγκη ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων ώστε να υπάρξει ανάπτυξη της γεωργίας με δίκαιο τρόπο».

«Το νερό είναι αγαθό όλων, για μένα είναι ο χρυσός πλέον, γιατί βλέπετε πώς δημιουργήθηκαν προβλήματα και σε τουριστικές περιοχές με την έλλειψη του νερού, το ζήσαμε πολύ έντονα το φετινό καλοκαίρι, δεν είχαμε βροχές – δεν είχαμε νερό. Για αυτό ζήτησα μια σύσκεψη όλων των φορέων στην Αθήνα, ώστε να συζητηθούν όλα τα παραπάνω θέματα δηλαδή τόσο το αρδευτικό του Νέστου όσο και το θέμα του φράγματος του Θησαυρού, νωρίτερα μίλησα με κάποιους ανθρώπους και μου είπαν ότι υπάρχει όντως ζήτημα, το νερό που φεύγει είναι μόνο για το οικοσύστημα, δεν έχουμε νερό για τα ακτινίδια για τις λοιπές καλλιέργειες. Κανείς δε μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια και για αυτό το λόγο δεν θέλουμε να γίνει ένα έργο σε βάρος του αρδευτικού που υπάρχει ήδη. Αυτή είναι η αγωνία μας και αυτή μεταφέρουμε. Από την άλλη δε μπορούμε να στερήσουμε σε κανέναν το νερό, η πεδιάδα της Ξάνθης μου είχε πει και ο κ. Παπαγιαννίδης είναι η πιο αδικημένη γιατί έχει το Νέστο δίπλα της, από διαφορετική πλευρά θα παίρνει νερό η Ξάνθη και από διαφορετική πλευρά παίρνει νερό η πεδιάδα του Νέστου, το θέμα είναι να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές ώστε να μην έχουμε ζητήματα έλλειψης νερού και στις δύο πλευρές».

«Το έργο αυτό για την άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης είναι ένα από τα δύο μεγάλα εθνικά έργα, το έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, δεν είμαστε αντίθετοι προς το έργο καταρχήν, το στηρίζουμε, το θέμα είναι να διασφαλίσουμε νερό και για τις δύο πλευρές. Αυτό που μου υποσχέθηκε ο κ.  Παπαγιαννίδης είναι το έργο της δυτικής προσαγωγού, ξέρετε πρέπει να γίνονται συντηρήσεις του αρδευτικού γιατί πολύ νερό χάνεται στην πορεία, αυτά πρέπει να γίνουν γιατί είναι έργα υποδομών. Επίσης και άλλα έργα υποδομών στην περιοχή μας, θέλουμε και βελτίωση πρόσβασης στη γεωργική γη και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, είναι πολύ σημαντικό, θέλουμε να διατηρηθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία της περιοχή μας».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles