4.8 C
New York
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Buy now

«Δεν γνωρίζουμε πόσο εφικτό είναι να ιδιωτεύσει κάποιος που είναι το μισό μήνα εφημερία στο νοσοκομείο»

Βάσει του οργανισμού του 2011 το νοσοκομείο μας θα έπρεπε να έχει 160 γιατρούς μόνιμους ενώ τώρα με τους επικουρικούς είμαστε στα 120 άτομα, και με τις σημερινές ανάγκες θα έπρεπε οπωσδήποτε να είναι άνω των 160 υποστηρίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Νοσοκομειακών γιατρών Καβάλας Γιώργος Τεπελόπουλος. Ο ίδιος μίλησε και για τη νέα ιδέα του υπουργείου, να μπορούν να ιδιωτεύουν παράλληλα με την εργασία τους στο νοσοκομείο οι γιατροί και εξήγησε αν και πόσο εφικτό είναι αυτό, όταν ήδη όπως λέει πολλοί περνούν τον μισό τους μήνα μέσα στο νοσοκομείο εφημερεύοντας.

«Η υποστελέχωση των νοσοκομείων και ή υπερεργασία είναι μία πραγματικότητα δεν την αμφισβητεί κανείς, την βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας και έχει οδυνηρές συνέπειες για την υγεία μας. Όσον αφορά τις δήλωση προθέσεων από συναδέλφους να ασκήσουν και ιδιωτικό έργο, έχω ξαναδηλώσει ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα, δε ξέρω πως θα περπατήσει αυτό. Κυρίως κατά πόσο οι συνάδελφοι θα έχουνε την ενέργεια, την διάθεση και τέλος πάντων τον επαγγελματισμό να το ασκήσουνε αυτό το πράγμα μετά από ένα δύσκολο ωράριο στο νοσοκομείο όπως είναι αυτό που συμβαίνει καθημερινά».

«Στο δικό μας νοσοκομείο ο γιατρός θα φτάσει 8 το πρωί στην δουλειά και θα ξεκινήσει η εφημερία του που είναι 24ωρη και τυπικά η εφημερίδα τελειώνει την επόμενη μέρα στις 8. Παρόλα αυτά το ωράριο συνεχίζει, ο γιατρός μπορεί να συνεχίσει τελειώνοντας και μέχρι τις 3:00 το απόγευμα και το ακόμη τραγικότερο είναι ότι πλέον εφημερεύουν διήμερα, δηλαδή ένας γιατρός θα μπει Σαββάτο και θα βγει από το νοσοκομείο Δευτέρα απόγευμα! Το πώς θα ιδιωτεύσει αυτός ο γιατρός είναι ένα θέμα που θα κληθούν να το επιλύσουν, ίσως κάποια ελεύθερα απογεύματα να τα διαθέσουν εκεί».

«Ο αριθμός των εφημεριών θα πρέπει να είναι αυτός ο οποίος να καλύπτει τις ανάγκες και το ωράριο της κάθε κλινικής, σίγουρα ένας μέσος όρος 6-7 εφημεριών το μήνα είναι ένας συνηθισμένος αριθμός, από κει και πέρα όμως όταν η ανάγκη της κλινικής είναι τέτοιες που θα χρειαστεί να εφημερεύει και παραπάνω γιατρός για να επικαλύψει τότε μπορεί να φτάσουμε και σε 10 και σε 12 εφημερίες. Μιλάμε δηλαδή για το μισό μήνα μέσα στο νοσοκομείο πολλές φορές από κάποιες ειδικότητες γιατί υπάρχουν κλινικές που πρέπει να εφημερεύει ένας γιατρός σε ετοιμότητα ή σε μικτή εφημερία μέχρι κάποια ώρα ο δεύτερος γιατρός. Άρα οι εφημερίες μπορούν να φτάσουν έως και τον μισό μήνα. Ο μισός μήνας είναι εφημερίες και το κράτος θεωρεί ότι με την έξτρα εφημέρευση που κάνεις για να μη κλείσει το νοσοκομείο, θεωρει ότι ανεβαίνεις φορολογική κλίμακα και έρχεται και σου φορολογεί έξτρα αυτές τις εφημερίες. Είναι τραγικά πράγματα αυτά».

«Υπάρχει μια ενημέρωση για 18 γιατρούς που ενδιαφέρονται να μπουν στο καθεστώς αυτό, από όλες τις ειδικότητες είναι οι γιατροί, αλλά θα δούμε πως θα λειτουργήσει. Ας πάρουμε το σενάριο ότι έρχεται εθελοντικά ένας ιδιώτης γιατρός να εφημερεύσει για να ενισχύσει το εισόδημα του, το να εφημερεύσεις σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ενώ είχες τελείως διαφορετικούς ρυθμούς σε μία διαφορετική κατάσταση είναι τελείως δυσλειτουργικό. Εδώ πολλές φορές λέμε ότι εμείς οι ίδιοι που μετακινούμαστε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, είναι απίστευτα δύσκολο να φύγεις από ένα νοσοκομείο να πας δουλεύεις σε ένα άλλο γιατί δεν ξέρεις ούτε τον τρόπο λειτουργίας του, δεν ξέρεις πως εφημερεύει, δεν ξέρεις να μπεις καν μέσα στο σύστημα του νοσοκομείου να δώσεις μία εξέταση, δεν ξέρεις το προσωπικό, δε μπορείς να συνεργαστείς γιατί δεν γνωρίζεις τους ανθρώπους, είναι πολλά πράγματα. Είναι τελείως δυσλειτουργικό όλο αυτό που πάει να γίνει και θα δημιουργήσει μόνο εντάσεις.

«Πάνε να εφαρμόσουν πράγματα που ενδεχομένως τα βλέπουν στο εξωτερικό με τα ελληνικά δεδομένα και πατέντες, σε ένα ΕΣΥ υποστελεχωμένο, με μία κοινωνία η οποία δεν έχει ακόμα αντιληφθεί το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο που έρχεται και έχει απαιτήσεις γιατί θεωρεί ότι είμαστε ίσως στο 80 ή το 90 που ήταν διπλάσιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, θα δημιουργηθούν εντάσεις ούτως ή άλλως. Ρεαλιστικά το νοσκομείο μας σε σχέση με τους όμορους νομούς δεν τοποθετείται στο κόκκινο αλλά στο πορτοκαλί, αν δει κανείς τους αριθμούς μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έχετε περισσότερο προσωπικό αλλά η πίεση που δέχεται το νοσοκομείο είναι από 3 νομούς! Έρχονται από Ξάνθη, Δράμα, Κομοτηνή, είναι ένα νοσοκομείο κεντρικό και δε φτάνει το προσωπικό αυτό που υπάρχει. Βάσει του οργανισμού του 2011 το νοσοκομείο θα έπρεπε να έχει 160 γιατρούς μόνιμους ενώ τώρα με τους επικουρικούς είμαστε στα 120 άτομα. Με τις σημερινές ανάγκες και όχι του 2011 θα έπρεπε να είμαστε πανω από 160 οπωσδήποτε!».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles