«Δεν υπάρχει περίπτωση ένας μαθητής που με συνέπεια εργάζεται από το γυμνάσιο να μην ανταμειφθεί τελικά για την προσπάθεια του»

0
380

Ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι βαθμολογίες των πανελληνίων εξετάσεων και δόθηκε έτσι τέλος στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων μαθητών, αγωνία που δίνει την θέση της στο αν θα κατορθώσουν να επιτύχουν την είσοδο τους στην πανεπιστημιακή σχολή που επιθυμούν. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Καβάλας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, Αργύρης Μυστακίδης ανέλυσε ανά πεδίο και ανά μάθημα τα σκαμπανεβάσματα των βαθμολογιών των μαθητών που αφήνουν περιθώριο και για μία γενική πρόβλεψη των βάσεων εισαγωγής.

«Η βαθμολογία των μαθητών από τις πανελλήνιες είναι η ώρα της αλήθειας, για άλλους χαρούμενη για άλλους λυπηρή. Εκείνο που πρέπει να το περάσουμε και σαν μήνυμα σε όλους είναι αυτή η βασική αρχή, δεν υπάρχει περίπτωση ένας μαθητής, ένα παιδί που με συνέπεια εργάζεται από το γυμνάσιο και το λύκειο να μην ανταμειφθεί τελικά για την προσπάθεια που κατέβαλε. Εντάξει θα υπάρχουνε σε κάποια παιδιά μικροαποκλίσεις, όχι στο ένα μάθημα καλύτερα στο άλλο χειρότερα αλλά κατά μέσο όρο ο αγώνας αυτός βρίσκει δικαίωση, αυτό είναι το βασικό και αυτό θα πρέπει να έχουν κατανοήσει τα παιδιά που μας ακούνε και είναι σε μικρότερες τάξεις, ότι όσο πιο καλά και όσο με μεγαλύτερη συνέπεια εργαστούν από μικρότερη ηλικία, τόσο πιο εύκολα θα γίνει αυτή η μετάβαση στον διαγωνισμό που λέγεται πανελλαδικές εξετάσεις και τόσο πιο χαρούμενοι θα είναι την ημέρα αυτήν όταν θα βγουν τα αποτελέσματα».

«Επειδή πρόκειται ξεκάθαρα για διαγωνιστική διαδικασία εάν τα θέματα είναι δύσκολα θα δυσκολέψουν όλες τις πλευρές, οπότε η ανάγνωση των βαθμολογιών είναι σχετική πάντα, ένας μαθητής που έχει προετοιμαστεί καλά μπορεί να μη πάρει 20 αλλά να πάρει 18 ή 17 αλλά αυτό θα έχει την ίδια αξία σε κάποιες περιπτώσεις που θα είχε το 20 με πιο εύκολα θέματα, είναι ένας διαγωνισμός. Δεν είχαμε πάντως από την ανάλυση των βαθμολογιών κάτι σπουδαίο, κάποιο μάθημα το οποίο να πούμε ότι είχε κάποια συνταρακτική αποτυχία, αξίζει να σχολιάσουμε ότι στο μάθημα της γλώσσας σε όλα τα πεδία εμφανίζονται πολύ καλύτερες επιδόσεις, ευνοήθηκαν οι μαθητές από το κείμενο που υπήρχε στο να καταγράψουν καλύτερες επιδόσεις στις μεσαίες και καλές κλίμακες, αυτό ισχύει σε όλα τα πεδία. Επίσης και ένα συμπέρασμα βασικό είναι αυτό που λέμε κάθε φορά μην ακούτε τι γράφεται, αυτές τις δήθεν προβλέψεις που γίνονται πριν ανακοινωθούν οι βαθμοί, είναι όλες στον αέρα. Αν πάτε και διαβάσετε τι λεγόταν ας πούμε για τα αρχαία για το ένα ή το άλλο, καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Αν δεν βγουν οι βαθμολογίες κανείς δεν μπορεί να έρθει μία σαφή εικόνα, για τα αρχαία που γίνεται ο λόγος λέγανε ότι δυσκόλεψαν πάρα πολύ, όντως υπήρχε μία δυσκολία, χάσαμε περίπου ένα 8% στην κλίμακα 10 με 15 όμως αυτό το 8% μοιράστηκε εξίσου στην κλίμακα 15 έως 20 και κάτω από τη βάση, άρα δεν έγινε και κάτι συγκλονιστικό όσο τουλάχιστον παρουσιαζόταν ότι θα έχει συμβεί».

«Να πούμε ανα επιστημονικό πεδίο τι έγινε, στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών έχουμε καλύτερες βαθμολογίες στην έκθεση, στα αρχαία μόλις ανέφερα τι έγινε, οι καλές επιδόσεις αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι, η ιστορία ελαφρώς χειρότερα από πέρσι, στην κλίμακα 13 έως 20 έχουμε χαμηλότερες επιδόσεις αλλά όχι τίποτα συγκλονιστικό, είμαστε περίπου 4% αθροιστικά κάτω και στα Λατινικά είχαμε καλύτερες επιδόσεις από πέρσι, είχαμε 13,2% λιγότερα γραπτά κάτω από τη βάση. Άρα είναι καλύτερες οι επιδόσεις και στο πρώτο πεδίο φαίνεται ότι στις υψηλόβαθμες σχολές υπάρχει μία τάση για άνοδο, όχι συγκλονιστικές ανόδους, αλλά αναμένουμε μία ελαφρά άνοδο που μπορεί να είναι 200 με 300 μόρια ανά περίπτωση. Επειδή ξέρετε για να γίνουν προβλέψεις και για τα μόρια χρειάζεται αυτό που λέμε η κλιμάκωση των βαθμολογιών, η οποία πέρσι δε δόθηκε στην δημοσιότητα -δεν ξέρω φέτος αν θα δοθεί- γιατί ξέρετε βλέπεις κάποιους βαθμούς αλλά δεν ξέρεις αν ο μαθητής που πήρε καλό βαθμό στα αρχαία έχει εξίσου καλό βαθμό στα άλλα μαθήματα. Καμιά φορά όλο το σύνολο δε συμβαδίζει με το βαθμό που πήρε σε ένα μάθημα άρα η πρόβλεψη δεν είναι τόσο ακριβής.

«Στο δεύτερο πεδίο η γλώσσα είναι καλύτερη σε όλα τα πεδία, έχουμε καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας, στα μαθηματικά επίσης έχουμε αρκετά καλύτερες επιδόσεις, μειώθηκε κατά 17,5% το ποσοστό κάτω από τη βάση και έχουμε 14% αύξηση στις κλίμακες 15 έως 20 που είναι μία σημαντική άνοδος σε ένα δύσκολο μάθημα όπως είναι τα μαθηματικά. Στη φυσική χάσαμε τις μεσαίες βαθμολογίες, δηλαδή από 10 έως 18 και εκεί είχαμε μία περίπου 8% χαμηλότερες επιδόσεις, χάσαμε τη μεσαία τάξη που λέμε χαριτολογώντας και είχαμε 4% κάτω από τη βάση και 4% στις καλές επιδόσεις που τα άριστα δηλαδή αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι. Στη χημεία έχουμε μία αύξηση κατά 8,25% των βαθμών που είναι κάτω από τη βάση, μείωση και εδώ στις μεσαίες βαθμολογίες, αυτό το ποσοστό χάθηκε και κυρίως από την κλίμακα 10 έως 18 κυρίως από 15 έως 18 δηλαδή, -5,5% λιγότερες έχουμε επιδόσεις και αυξήθηκε το άριστα κατά 2%. Άρα και στη χημεία και οι καλές σχολές έχουν καλύτερες επιδόσεις, συμπερασματικά λοιπόν και εδώ υπάρχει μία τάση ανόδου στα υψηλόβαθμα, στις πολυτεχνικές σχολές, στα ηλεκτρολόγων, τα χημικών μηχανικών, μηχανολόγων μηχανικών, αυτά τα τμήματα θα δουν και εδώ μία αύξηση. Στις μεσαίες σχολές η εικόνα θα είναι μικτή. Στις σχολές υγείας τα πράγματα είναι πιο σαφή, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μία τάση πτωτική γιατί το μόνο μάθημα στο οποίο είδαμε καλύτερες επιδόσεις της ήταν η νεοελληνική γλώσσα, η βιολογία δυσκόλεψε αρκετά σε σχέση με πέρσι. Στη φυσική έχουμε πτωτική τάση μικρή, στη χημεία είναι μεγαλύτερη η αποτυχία δηλαδή εδώ μετακινείται ένα 8% κάτω από τη βάση και μειώνεται σε όλες τις κλίμακες στη χημεία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ