Σε έναν φαύλο κύκλο βίας με χτυπήματα και απαντήσεις από την πλευρά της Χαμάς και του Ισραήλ εισέρχεται η κρίση στην Γάζα μετά την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Χανίγια. Αυτή την εκτίμηση κατέθεσε στον Alpha Radio ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραιτίδης, συμπληρώνοντας πως δύσκολα θα πάμε σε γενικευμένο πόλεμο, καθώς αυτή την κλιμάκωση δεν την επιθυμεί ούτε το Ιράν, ούτε οι ΗΠΑ ιδιαιτέρως λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Ο κ. Καραιτίδης όμως ανέλυσε και τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτό το σκηνικό και την δυνατότητα που… κέρδισε να διαφοροποιείται από την επίσημη πολιτική της δύσης, αφήνοντας αιχμές για την δική μας… προσήλωση αναμένοντας κάποια επιβράβευση.
«Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής με κορυφαίο γεγονός την δολοφονία του Χανίγια δημιουργούν μία πολύ έκρυθμη και σοβαρή κατάσταση. Η Μέση Ανατολή είναι μία πολιτικά ηφαιστιώδης και ασταθής περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται επι σειρά δεκαετιών από συγκρούσεις, πολεμικές αναμετρήσεις και ένοπλες κρίσεις. Επομένως κάθε γεγονός που προστίθεται σε αυτό το βαρύ ιστορικό ιδίως μάλιστα μετά τις ισραηλινές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στην Γάζα επιδεινώνει την κατάσταση. Το Ισραήλ που ασφαλώς είναι υπεύθυνο για τη δολοφονία, παρότι δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη, θέλει να κάνει και πάλι μία επίδειξη δύναμης και να ολοκληρώσει την έμπρακτη σκληρή απάντησή του στη τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς που έγινε επί του εδάφους του τον Οκτώβριο».
«Βεβαίως οι επιχειρήσεις του Ισραήλ όπως έχει γίνει η κατανοητό σε όλη τη διεθνή κοινότητα δεν περιορίζονται απλώς στην ανταπόδοση ενός χτυπήματος, αλλά έχουνε τον χαρακτήρα μίας επιχείρησης θα έλεγα απόλυτης εξουδετέρωσης του παλαιστινιακού στοιχείου. Το Ισραήλ πιστεύει ότι με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε, θα μπορέσει δια της βίας να λύσει το παλαιστινιακό πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και απόλυτα καταδικαστέο. Με την συγκεκριμένη ενέργεια ασφαλώς η Χαμάς δέχεται και πάλι ένα πλήγμα σοβαρότατο διότι πλήττεται η ηγεσία της αλλά θα θελήσει να απαντήσει στο πλήγμα αυτό. Το ερώτημα είναι θα φτάσει να δώσει στην ήδη σοβαρή κρίση έναν γενικότερο χαρακτήρα πολέμου μεγάλων διαστάσεων; Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος αλλά έχω την εντύπωση ότι παρά τις μεγάλες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί τελικά μάλλον μπορεί και να αποσοβηθεί. Υπενθυμίζω ότι το Ιράν ναι μεν διατύπωσε απειλές εναντίον του Ισραήλ αλλά είναι μία δύναμη που δεν επιθυμεί όπως επανειλημμένως έχει αποδείξει μια απευθείας σύγκρουση με το Ισραήλ. Τροφοδοτεί με όπλα και με οικονομικά μέσα τις οργανώσεις Χαμάς και Χεσμπολάχ αλλά δεν νομίζω ότι επιθυμεί την απευθείας σύγκρουση. Άρα θα απαντά η Χαμάς με διάφορες κινήσεις, θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος για τις απαντήσεις αυτές, θα υπάρχουν αντιδράσεις από πλευράς Ισραήλ. Αυτό θα προκαλέσει μία όξυνση της κατάστασης αναμφισβήτητα, θα αναστείλει και θα οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση όλων των πρωτοβουλιών ειρήνευσης, ανακωχής που είχαν εκδηλωθεί τον τελευταίο καιρό με συστάσεις προς το Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε στο σημείο μιας γενικευμένης κρίσης».
«Θυμίζω άλλωστε όχι τη γενικευμένη εμπόλεμη κατάσταση δεν την επιθυμεί ούτε η Αμερική που έχει βαρύνοντα ρόλο στα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και είναι και η κυριότερη και σημαντικότερη δύναμη υποστήριξης του Ισραήλ. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν θα ήθελε να υπάρξει τώρα ένας πόλεμος, ο οποίος θα δημιουργήσει προβλήματα και στην προεκλογική εκστρατεία διότι θα υποχρεωθούν υποψήφιοι να λάβουν θέση επί ενός πολύ σοβαρού προβλήματος, πράγμα που θα επιθυμούσαν να αποτρέψουν προκειμένου να χειριστούν την κατάσταση μετά τις εκλογές. Η κ. Χάρις δεν έσπευσε να υποδεχθεί τον κ. Νετανιάχου ούτε επέδειξε κάποια ιδιαίτερη αβρότητα προς το πρόσωπο του παρά την ισχύ που έχει το εβραικό λόμπι στην πολιτική ζωή της Αμερικής».
«Βλέπω στοχευμένες απαντητικές επιθέσεις από την Χαμάς που θα έχουνε κόστος βεβαίως και σε ανθρώπινες ψυχές και θα δημιουργούν μία ένταση και θα διατηρούν την αστάθεια και την ρευστότητα στην περιοχή, δεν βλέπω όμως μια γενίκευση της κρίσης. Με αφορμή τη δολοφονία αυτή έχει γραφεί στον τύπο πόσο στενές είχε ο δολοφονηθείς με την Τουρκία. Ήταν από τους τακτικούς επισκέπτες και συνομιλητές του πρόεδρου Ερντογάν, είχε γραφεία η οργάνωση του στην Τουρκία και βεβαίως η Τουρκία ευθέως και απροκάλυπτα ότι υποστηρίζει την Χαμάς στις δραστηριότητες της. Αυτό επισημαίνεται όχι επειδή η Τουρκία να παίξει ένα ρόλο άμεσο στα διαδραματιζόμενα στη Μέση Ανατολή αλλά διότι διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία αισθάνεται και έχει το θάρρος να προχωρεί σε κινήσεις διαφοροποίησης από την επίσημη πολιτική της δύσης. Όλη η δύση καταδικάζει τη Χαμάς, η Τουρκία την επαινεί, όλη η δύση αποδοκίμαζε τις ενέργειες, αποδοκίμαζε τις ενέργειες κατά του Ισραήλ και η Τουρκία τις επιδοκίμαζε, μάλιστα σε σημείο τέτοιο που να απειλεί ευθέως και το Ισραήλ. Γνωρίζουμε όλοι πόσα προβλήματα μας δημιουργεί, διότι αυτή την πολιτική κατόρθωσε να την επιβάλλει, κατόρθωσε δηλαδή διεθνώς να γίνεται αποδεκτή ως χώρα μέλος των δυτικών συμμαχιών που όμως της αναγνωρίζεται η ιδιότητα της ιδιόρρυθμης περιφερειακής δύναμης που κινείται ελεύθερα. Το λέω αυτό διότι εμείς έχουμε δώσει υπέρμετρη έμφαση στην πλήρη συμμόρφωση προς τα συμφέροντα και τις στοχεύσεις των συμμαχιών μας προσβλέποντας κάποιας ανταμοιβής την οποία επι χρόνια περιμένουμε και ποτέ δεν την βλέπουμε να πραγματοποιείται».