Τη νομική οδό θα ακολουθήσουν μαζί με τον δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη, οι δήμαρχοι Αγρινίου και Βόλου στο μείζον ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων. Οι τρεις δήμαρχοι επικύρωσαν την απόφασή τους για την από κοινού ανάθεση νομικών ενεργειών σε εξειδικευμένο, σε θέματα ενέργειας, νομικό γραφείο, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο των ενεργειακών κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν την κωλυσιεργία των αρμόδιων φορέων και δήλωσαν αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να δικαιωθεί η προσπάθειά τους για την ενεργειακή αυτονόμηση των δήμων.
«Οι 3 δήμοι είμαστε έτοιμοι, έχουμε καταθέσει αιτήσεις για όρους σύνδεσης, γιατί για να καταθέσουμε πρέπει να έχεις μελέτες, δε μπορείς να καταθέσεις χωρίς να έχεις καθορίσει ποιες θα είναι οι παροχές που συνδέονται και περιμένουμε να μας δώσουν όρους σύνδεσης. Σύμφωνα με το νόμο που έγιναν οι ενεργειακές κοινότητες, οι δήμοι που έχουν net metering έχουν προτεραιότητα στο να πάρουν όρους σύνδεσης. Βλέπετε όμως ότι αυτό δε γίνεται και βρίσκουν διάφορα εμπόδια για να μας καθυστερήσουνε. Επίσης πήραμε για τα 9 μεγαβάτ αλλά όταν πήγαμε να πάρουμε το δάνειο από το παρακαταθηκών, μας σταματήσανε εκεί. Όταν πλέον ψάχναμε να βρούμε αλλού χρηματοδότηση και βρήκαμε τελικά, λήξανε οι όροι σύνδεσης και δεν μας ανανεώνουν!».
«Οι δύο δήμοι Αγρινίου και Βόλου δεν πήραν καθόλου όρους σύνδεσης, αλλα δεν έχει σημασία, θα επρεπε να έχουμε προτεραιότητα. Βρίσκουν σαν δικαιολογία και λένε ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο, το οποίο είναι ένα μεγάλο ψέμα και είναι ένα μεγάλο ψέμα διότι οι ενεργειακές κοινότητες που κάνουμε οι δήμοι είναι net metering, δηλαδή αυτό το ρεύμα που παράγουμε, αυτό καταναλώνουμε, άρα δεν ισχύει αυτό που λένε ότι επιβαρύνεται το δίκτυο. Αυτό που θέλουν να κάνουνε είναι το περιβόητο πρόγραμμα Απόλλων που το διαφημίζουνε, αυτό το δίνουνε σε ιδιώτη, θα χρηματοδοτηθεί ο ιδιώτης διότι υποτίθεται ότι είναι κοινότητα ενεργών πολιτών ή κάπως έτσι το λένε για να δείξουνε ότι αυτό το πράγμα είναι με τη συμμετοχή των δήμων. Το δίνουνε σε ιδιώτη, ο οποίος ιδιώτης θα πάρει κάποια χρηματοδότηση και από το κράτος, θα πάρει χρηματοδότηση και από τις τράπεζες και οι τράπεζες θα έχουν ως εγγύηση τους δήμους που θα μπουν στο πρόγραμμα αυτό!».
«Στην περίπτωση του net metering που θέλουμε να κάνουμε είμαστε εμείς οι παραγωγοί, θα παράγουμε και θα καταναλώνουμε το ρεύμα. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να πάει σε ιδιώτες, εμείς αντιδρούμε και θα πάμε όπου χρειάζεται, ακόμη και στην Ε.Ε. διότι θεωρούμε ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σύννομο, δεν είναι σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρώπης και θα το προχωρήσουμε και άλλο. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, ένας δήμος για 3 εκ. κιλοβατώρες θα του στοίχιζε περίπου 450.000, με το πρόγραμμα Απόλλων θα πληρώσει 350.000 ενώ με το σύστημα του net metering θα πληρώναμε 50.000. Οι δήμαρχοι πρέπει να αντιδράσουν, χορεύουμε όπως μας χτυπάνε, διότι και στις ενεργειακές πάνε να κάνουν το ίδιο και στις ΔΕΥΑ το ίδιο! Πρέπει κάποια στιγμή να σηκώσουμε κεφάλι!».
«Θα υπάρξει αντίδραση από το δίκτυο των δήμων σε όλη την Ελλάδα και για τις ΔΕΥΑ, την Αθήνα δεν την ενδιαφέρει το θέμα καθώς όπως και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει εταιρία για την διαχειρίση του νερού και δεν τους νοιάζει. Υπάρχουν όμως πράγματα που πρέπει να εκσυγχρονιστούν, αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχουν δήμοι μικροί που δεν έχουν καν ρολόγια και δε μετράνε καν το νερό που δίνουν. Για αυτά πράγματι πρέπει να γίνει ένας εκσυγχρονισμός αλλά δεν μπορεί τώρα εδώ στο νομό το δικό μας όπου υπάρχουν τέσσερις ΔΕΥΑ που είναι οργανωμένες, δε μπορεί να τις βάζει σε ένα ντορβά και τι θα γίνει; Από ένα σημείο και μετά για να υπάρξει ισορροπία θα πρέπει αυτοί που είναι πίσω να έρθουν στα ίδια με τους άλλους και σένα που έχεις προχωρήσει, έχεις κάνει τις μελέτες και τις προβλέψεις σου σε βάζει στην ίδια μοίρα. Μας λένε χρωστάτε στο ρεύμα και είναι αλήθεια γιατί τα περισσότερα χρέη των ΔΕΥΑ οφείλονται στην ρήτρα αναπροσαρμογής που είχε μπει τότε. Η ΔΕΥΑ Καβάλας πληρώνει περίπου 3.5 εκ. ευρώ τον χρόνο σε ρεύμα! Το συνολικό χρέος αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 3 εκατομμύρια γιατί ήταν από την ρήτρα αναπροσαρμογής, τα τρέχοντα τα πληρώνουμε κανονικά, απλώς μετακυλύεται αυτό το χρέος και το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους δήμους.
«Έρχεται το κράτος και λέει ότι χρωστάτε και δε μπορείτε να αντεπεξέλθετε οπότε να ενωθείτε. Θα έρθω εγώ, θα σας δώσω 250 εκ. ευρώ για να καλύψω αυτά τα χρωστούμενα προς την ΔΕΗ και μετά αυτά θα τα πάρω από τους δήμους. Τους είπαμε αφήστε τους δήμους να κάνουν τις ενεργειακές κοινότητες να μειωθεί το κόστος ενέργειας κατά πολύ, δε μας αφήνουν όμως. Σε ένα χρόνο θα μπορούσαμε να παράξουμε αυτά τα 9 μεγαβάτ, θα γινόταν διαγωνισμός να αγοραστούν και να τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά και σε ένα χρόνο θα είχαμε παραγωγή».
Ετοιμάζεται να δημοπρατηθεί ο Διόνυσος!
«Για τον Διόνυσο θα το δημοπρατήσουμε το ακίνητο, η χρήση του θα είναι ότι προβλέπεται στο πολεοδομικό , θα πρέπει αυτός που θα το πάρει να κάνει τις παρεμβάσεις που χρειάζονται και θα είναι για τουρισμό – αναψυχή, ότι προβλέπεται δηλαδή, εστίαση κυρίως. Η πρώτη προκύρηξη επί Σιμητσή συνέπεσε μέσα στα μνημόνια και δε προχώρησε, μετά η κ. Τσανακα εντόπισε και ένα πρόβλημα στην εγγραφή στο κτηματολόγιο το οποίο τελείωσε οποτε τώρα πια μπορούμε να το δημοπρατήσουμε. Ακριβώς επειδή είναι σε αυτή την κατάσταση το ακίνητο, ουσιαστικά μόνο κολώνες, το μίσθωμα για τα πρώτα 4-5 χρόνια θα είναι πολύ μειωμένο ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος να κάνει τις παρεμβάσεις που χρειάζονται. Το κυριότερο είναι να φτιαχτεί γιατί είναι στο ωραιότερο σημείο της πόλης και ας παίρνει στην αρχή ο δήμος λίγα χρήματα και αργότερα να πάρει ένα κανονικό μίσθωμα. Εμείς τελειώνουμε κεί και τα πολεοδομικά θέματα και θέλουμε μέχρι τέλη Νοεμβρίου να το δημοπρατήσουμε. Υπάρχει ενδιαφέρον, κατά καιρούς έρχονται διάφοροι και ρωτάνε, δεν ξέρω αν είναι πραγματικό ή φιλολογικό ενδιαφέρον αυτό, θα φανεί με την δημοπρασία».