Το πρόβλημα με τον ηλεκτροφωτισμό είναι οξύτατο και δεν θα λυθεί αν δεν τρέξει η μεγάλη εργολαβία που θα αναλάβει για τρία χρόνια τους 13.000 λαμπτήρες του οδοφωτισμού, των δημοτικών κτιρίων και των σχολικών μονάδων του δήμου Καβάλας. Αυτό επεσήμανε εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για ενεργειακά ζητήματα Σωτήρης Τσεκμέζογλου, αναλύοντας τις ενέργειες που γίνονται, αλλά και απαντώντας για την ανανέωση του φωτισμού στο στάδιο Ανθή Καραγιάννη.
«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος και είμαστε απόλυτα δυσαρεστημένοι σαν διοίκηση από αυτή την εικόνα που παρουσιάζουμε στο κομμάτι του οδοφωτισμού. Με τον κ. Γούλα εντοπίσαμε αυτό το πρόβλημα, έχουνε γίνει πάρα πολλές προκηρύξεις για να πάρει ο δήμος μόνιμους ηλεκτρολόγους -μη νομίζει κάποιος δηλαδή ότι δεν κάνει κάτι- το δυστύχημα στην ιστορία αυτή είναι ότι οι ηλεκτρολόγοι δεν έρχονται πλέον εύκολα να δουλέψουνε στον δήμο, γιατί ο δήμος είναι υποχρεωμένος να πάει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η συλλογική σύμβαση εργασίας τον νεοδιοριζόμενο ηλεκτρολόγο θα του δώσει 800-850 ευρώ, αυτή την στιγμή που έξω υπάρχει τρομερή ζήτηση από οικοδομική δραστηριότητα, ένας ηλεκτρολόγος αν ιδιωτεύσει θα βγάλει πολλά περισσότερα χρήματα, να μην έχουμε αυταπάτες. Αλλά ακόμη και όσοι έρχονται από τις προκηρύξεις προσπαθούν να φύγουν να πάνε στους τόπους καταγωγής τους, μπορούμε να καταθέσουμε χαρτιά για να δει ο κόσμος τι προσπάθειες κάνει ο δήμος στα τόσα χρόνια για να προσλάβει μόνιμο προσωπικό ειδικά στην τεχνική υπηρεσία.
«Αυτό που είπα και στο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι ο δήμος έχει φτάσει να μείνει με 2 ηλεκτρολόγους, με έναν μόνιμο και με έναν με πρόγραμμα που την Παρασκευή τελειώνει το πρόγραμμα του και φεύγει. Αυτοί είναι επιφορτισμένοι με όλο τον ηλεκτροφωτισμό, 13.000 λαμπτήρες στο δήμο Καβάλας, τα δημοτικά κτίρια και όλα τα σχολικά κτίρια που ανήκουν στο δήμο Καβάλας, ένας τεράστιος όγκος δουλειάς. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι ετοιμάζουμε με ταχύτατους ρυθμούς μεγάλη εργολαβία που θα τρέξει σε επίπεδο 3ετίας, μία εργολαβία 250-300 χιλιάδων ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 3 χρόνια με εργολάβο, όπου θα του ανατεθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου η ιστορία του οδοφωτισμού. Εκεί ο δημότης θα δει τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει στο δήμο. Κακά τα ψέματα χωρίς κόσμο δε μπορούμε να κάνουμε κάτι, απευθείας αναθέσεις δε μπορούμε να δώσουμε υπάρχουν δικλείδες πάρα πολλές, υπάρχει ήδη μια εργολαβία για επεκτάσεις του οδοφωτισμού και μία για συντηρήσεις και ο νόμος μας απαγορεύει να δώσουμε άλλη εργολαβία για να βάλουμε ιδιώτη, πλην του ότι το όριο ανάθεσης είναι 30.000 συν ΦΠΑ που με αυτά δε μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα».
«Στόχος μας είναι άμεσα, μέσα στο 2024 να βγάλουμε την εργολαβία ώστε το 2025 να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να αποκατασταθεί αυτό το πρόβλημα. Έχει δίκιο ο κόσμος αλλά μέσα στο 2025 θα δει να αποκαθίσταται οριστικά το θέμα του οδοφωτισμού. Οι ηλεκτρολόγοι που έχουμε αυτή τη στιγμή κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, υπερβάλλουνε εαυτόν αλλά δίνουμε μία προτεραιότητα κυρίως σε στενά, αυτή είναι η κατάσταση. Από τα χωριά περνάμε μια φορά στο δίμηνο».
Απαντώντας σε δημοσιεύματα που άφηναν αιχμές για το έργο της αλλαγής λαμπτήρων στο Ανθή Καραγιάννη τόνισε «Από την εποχή ακόμη που ο ΑΟΚ έπαιζε στην Α εθνική στη νότια πλευρά ανάβανε μόλις 4-5 προβολείς οπότε έπρεπε με οποιοδήποτε τρόπο να φτιάξουμε τον φωτισμό γιατί μπορεί να είχαμε μηδενισμό της ομάδας, αποκλεισμό από το πρωτάθλημα κτλ. Εγώ σε απόλυτη συνεργασία με τον κ. Γούλα είμαστε αποφασισμένοι τα κακώς κείμενα να τα αλλάξουμε. Αυτό προκύπτει και από την επαγγελματική μου ιδιότητα ως ηλεκτρολόγου μηχανικού, αυτό που κάναμε ήταν ότι αγόρασε ο δήμος τα υλικά απευθείας από προμηθευτή, χωρίς να βάλει μεσάζοντα, στη τιμή που θα τα έπαιρνε ένας εργολάβος που είναι καλύτερη τιμή. Τους λαμπτήρες που φτάνανε στα 280-300 ευρώ συν ΦΠΑ, τα αγόρασε ο δήμος και έβαλε εξωτερικό συνεργάτη ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη πεπειραμένο με οργανωμένο συνεργείο με ηλεκτροτεχνίτες που τελείωσαν την δουλειά άμεσα, σε έναν βαθμό που δουλεύει αυτή τη στιγμή το 90-95% περίπου των προβολέων στο Ανθή Καραγιάννη. Η δουλειά αυτή ήταν αυστηρά εξειδικευμένη, οι τεχνίτες ανέβηκαν σε πυλώνες ύψος 38 μέτρων, χωρίς γερανό ή σκαλωσιά μία ειδική σκάλα όπου στην ουσία κρεμιόντουσαν με ειδικές ζώνες πάνω από τους προβολείς για να τοποθετήσουν τα φωτιστικά. Ο δήμος για την αντικατάσταση και επισκευή του φωτισμού έκανε με το χαμηλότερο κόστος για το δήμο όσο κι αν αυτό δεν άρεσε σε κάποιους οι οποίοι θέλανε να το δώσουν γενική εργολαβία και τα χρήματα που θα πλήρωνε ο δήμος θα ήταν πολλά περισσότερα.