8.8 C
New York
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Buy now

«Έγινε μία εκατόμβη νεκρών, πράγμα που δεν μπορεί να το ανεχτεί η διπλωματική πραγματικότητα»

Μία αχτίδα αισιοδοξίας για την αποφυγή της επιχειρησιακής κλιμάκωσης στην Γάζα βλέπει πίσω από τις διπλωματικές παρεμβάσεις διαφόρων χωρών ο πρέσβης επί τιμή Θεόδωρος Θεοδώρου, με συνέντευξη του στον Alpha Radio. Ο ίδιος ανέλυσε το πεδίο πάνω στο οποίο γίνονται οι παρεμβάσεις αυτές, έθεσε το πλαίσιο για την καταδίκη της τρομοκρατίας από τη διεθνή κοινότητα και το δικαίωμα των δύο λαών για δικά τους κράτη και κατέληξε στις χώρες που αθόρυβα προσπαθούν να εξομαλύνουν την κατάσταση στην περιοχή.

Το στοιχείο που αφήνει αισιοδοξία

«Στο Κουβέιτ έχω υπηρετήσει, ήταν το τελευταίο μου πόστο στο εξωτερικό, μετά ήμουν διευθυντής της διεύθυνσης του ΥΠΕΞ που ασχολείται με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και έχω διατελέσει και στην πρεσβεία μας στη Δαμασκό και νωρίτερα ήμουν πρόξενος της Ελλάδος στην Σμύρνη. Οπότε έχω μία αντίληψη της περιοχή ιδιαίτερη καθώς το 1998-99 ήμουν εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ. Η εμπειρία και η εκπαίδευση του διπλωμάτη είναι να προλαμβάνει την εξέλιξη την πολεμική, ως διπλωμάτης μιλώ και παρατηρώντας τα γεγονότα λέω ότι υπάρχει μια συγκράτηση και αυτό μου δίνει μία μικρή αισιοδοξία παρόλο που πιστεύω ότι πραγματικά βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια κρίση που μπορεί να έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Αυτό που μου δίνει αισιοδοξία για να μιλώ με συγκρατημένη και προσεκτική διπλωματική γλώσσα, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δραστηριοποιηθεί στην περιοχή διπλωματικά και έχουν πετύχει συγκεκριμένα πράγματα».

«Έγινε μία εκατόμβη νεκρών, πράγμα που δεν μπορεί να το ανεχτεί η διπλωματική πραγματικότητα»

«Πρώτα κατάφερε να επικρατήσει μία επιχειρησιακή σύνεση στην πλευρά του θύματος που σε αυτή την περίπτωση είναι το Ισραήλ και ξεκίνησε μια επιχείρηση από τη μεριά της Χαμάς που δεν παρέμεινε σε πλαίσιο στρατιωτικό, είχε στόχο άμαχους, έγινε μία εκατόμβη νεκρών πράγμα το οποίο δεν μπορεί να το ανεχτεί η διπλωματική πραγματικότητα αλλά και η επιχειρησιακή πραγματικότητα τις ακρότητες αυτές, οι οποίες καλώς χαρακτηρίζονται από όλο τον κόσμο όχι τρομοκρατική δράση, δεν τις ανέχεται κανένας.             Αυτό το βλέπετε και μέσα στο χώρο των ίδιων των Παλαιστινίων ότι όταν διαπιστώθηκαν τα αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης η οποία ήτανε στρατιωτικά και στρατηγικά πολύ καλά προετοιμασμένη από ότι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και από την ανάλυση που κάνουν οι ειδικοί των θεμάτων αυτών θεωρήθηκε μία καλά προετοιμασμένη επιχείρηση. Το μίσος όμως που βγήκε απέναντι σε άμαχους και σε τουρίστες, καθώς δεν ήταν μόνο κάτοικοι του Ισραήλ, αλλά όμηροι κρατούνται και άνθρωποι άλλων ειδικοτήτων που βρέθηκαν εκεί πέρα για να κάνουν τη δουλειά τους είτε για να κάνουν τουρισμό, είτε θρησκευτικό τουρισμό κτλ».

Οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ

«Βρισκόμαστε σε αυτό το πολύ κρίσιμο σημείο για τον για τη διεθνή κοινότητα και βλέπω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουνε έναν ρολό στο πλαίσιο της διπλωματίας πάντοτε με όλα τα μέσα τα οποία συνεπικουρούν στη διπλωματία που είναι οι κινητοποιήσεις των δυνάμεων των στρατιωτικών και λοιπά, η οργάνωση των χωρών, άκουσα ότι ζητήσανε επιπλέον δικαιώματα να προσγειώνουν μεταγωγικά τους αεροσκάφη σε ελληνικά αεροδρόμια, γεγονός το οποίο φέρνει την Ελλάδα μέσα στην στρατηγική αμυντική οργάνωση της ευρωατλαντικής συνεργασίας. Αυτά όλα είναι σημαντικά βήματα διπλωματικά ώστε να μη φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις.

Η μηχανή του πολέμου όταν κινητοποιηθεί είναι κιμαδομηχανή

«Η μηχανή του πολέμου όταν κινητοποιηθεί είναι κιμαδομηχανή, αυτό θα πρέπει να το λάβουμε όλοι υπόψη μας. Η Χαμάς από την αρχή της ύπαρξης της αρνείται το δικαίωμα ασφαλούς διαβίωσης των ισραηλινών στο κράτος, οι μέθοδοι που επιλέγονται οι οποίοι επιλέγονται από σχηματισμούς που συγκρούονται με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διότι ο ΟΗΕ δεν έχει πει τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από την λύση των δύο κρατών στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Η Χαμάς αρνείται αυτό το δικαίωμα στο Ισραήλ και επιλέγει τρόπους οι οποίοι αποδεικνύονται ότι στρέφονται κατά της ανθρωπότητας και κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βασικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στη ζωή, να ζεις ασφαλώς μέσα στη χώρα σου, να αναπτύσσεσαι και να εξελίσσεσαι».

Τι περιμένουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας

«Τώρα υπάρχει ένας αντίλογος που γυρνάει την συζήτηση στο τι έχει κάνει ή δεν έχει κάνει το Ισραήλ. Αυτό όμως είναι μία συζήτηση η οποία είχε προηγηθεί, έχουν ληφθεί αντίστοιχες αποφάσεις και resolutions του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σήμερα η κρίση έχει δημιουργηθεί διότι ξεκίνησε μία τρομοκρατική επιχείρηση με θύματα πολλές χιλιάδες αθώους ανθρώπους και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση, όλα τα άλλα έπονται. Δηλαδή εγώ θα περίμενα από τη διεθνή κοινότητα όχι μόνο να καταδικάσει την επιχείρηση η οποία είχε τόσες χιλιάδες ανθρώπινα θύματα, αθώα θύματα, διότι δεν είναι πολεμιστές οι άνθρωποι, δεν ανήκουν σε στρατούς αυτοί που εκτελέστηκαν τα μωρά, οι γυναίκες, ο καθένας εκεί, οι τουρίστες κλτ. είναι αθώα θύματα που στοχοποιήθηκαν και αυτό το γεγονός πρέπει να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα. Να βλέπουμε το συμβούλιο ασφαλείας να μην μπορεί να συντάξει ένα ψήφισμα με το οποίο θα υποστηρίξουν όλα τα μέλη τα μόνιμα και μη μόνιμα που θα καταδικάζουνε το γεγονός το τρομοκρατικό, θα τονίζουν το δικαίωμα των Ισραηλινών να ζουν με ασφάλεια στην περιοχή τους και των Παλαιστινίων -σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- να φτιάξουν το κράτος τους στο οποίο θα ζουν και αυτοί με ασφάλεια και θα έχουν το δικαίωμα ανάπτυξης και προόδου. Εγώ απλώς αναλύω τα γεγονότα με μία εμπειρία που έχω και θα περίμενα να ακούσω πως σύσσωμη η διεθνής κοινότητα θα αντιμετωπίσει με κοινές δράσεις αυτές τις απαράδεκτες επιθέσεις σε άμαχους πληθυσμούς με το πρόσχημα ότι θέλουμε να θέλουμε να έχουμε το κράτος μας και δεν δίνουμε δικαίωμα στο Ισραήλ να ζήσει στην περιοχή του».

Οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών στην περιοχή

«Το αν αποφασίστηκε σωστά σε κάποια στιγμή να πάνε και να εγκατασταθούν εκεί οι άνθρωποι της διασποράς και αυτοί που ζούσαν στην περιοχή, το αν έγινε σωστά το Όσλο ή δεν έγινε, αυτά είναι μια ιστορία την αναλύουμε διότι το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει αλλά εδώ μιλάμε για το συγκεκριμένο γεγονός πως πρέπει να το αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα και σας λέω ότι το γεγονός όχι ως επιχείρηση αλλά ως τρομοκρατική δράση όπως εξελίχθηκε και κατέληξε. Χειροπιαστά διαθέτουμε σήμερα μία μεσολάβηση του Κατάρ, που δεν έγινε τώρα, έχει πολύ καιρό που το Κατάρ έχει παρουσία στην περιοχή με σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής αρχής προκειμένου να λύνονται ορισμένα και κυρίως οικονομικά προβλήματα των υπαλλήλων της παλαιστινιακής αρχής που ζουνε στη Γάζα και δεν μπορούσαν να πληρώνονται από την παλαιστινιακή αρχή. Βλέπω μία διαμεσολάβηση πολύ σοβαρή, χωρίς να φαίνεται, χωρών με εμπειρία όπως του Ομάν, βλέπω κινητικότητα των χωρών του κόλπου και κυρίως της Σαουδικής Αραβίας η οποία ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την περιοχή και βλέπω και μία προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει την παρουσία της».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles