Τις δικές του απαντήσεις στα αιτήματα του σωματείου ενεργών πολιτών Κεραμωτής για τον φόρτο χιλιάδων αυτοκινήτων με τον οποίο επιβαρύνεται τα Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα η Κεραμωτή έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Άγγελος Βλάχος. Μιλώντας στον Alpha Radio αναφέρθηκε στο τι είναι εφικτό να γίνει, τόνισε ότι ένα νέο λιμάνι είναι ένα έργο πολυδάπανο που θα αργούσε πολλά χρόνια και συμπλήρωσε πως ο ΟΛΚ θα συνεργαστεί με αρχές όπως η Αστυνομία και ο δήμος για την καλυτέρευση των συνθηκών στο λιμάνι.
«Το λιμάνι της Περάμου λειτουργεί εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον εταιρικό, δεν έχει έρθει καμία εταιρία να μας ζητήσει δρομολόγια από την Πέραμο και εμείς έχουμε αρνηθεί. Επομένως ο ΟΛΚ να γνωρίζετε κάνει ήδη πολλά, ορισμένα από αυτά δεν είναι γνωστά, ο ΟΛΚ επειδή είναι οντότητα κοινωνικού ενδιαφέροντος παρέχει και οφείλει να παρέχει κοινωνικό μέρισμα και να χει μία ευαισθησία την οποία επιδεικνύει. Για το λιμάνι της Περάμου δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από μέρους των εταιριών, εάν υπήρχε σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα είχαμε καμία απολύτως αντίρρηση, αντιθέτως θα συνδράμαμε με οποιονδήποτε θα ήθελε να βάλει μία γραμμή Πέραμος – Θάσος. Μπορεί να μη τους είναι συμφέρον οικονομικό και να μη την επιλέγουν».
«Σχετικά με το λιμάνι της Κεραμωτής υπάρχει μία ενέργεια που είναι σημαντική, από αυτά που οφείλουμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των δημοτών της Κεραμωτής και των επισκεπτών. Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΛΚ πήρε μία πρωτοποριακή απόφαση πιστεύω, ουσιαστικά απαγόρευσε, σταμάτησε την εμπορική δραστηριότητα στο λεγόμενο εμπορικό κρηπίδωμα του λιμένος Κεραμωτής δηλαδή το κρηπίδωμα το οποίο φιλοξενούσε σχετικά λίγα φορτία και στα οποία απασχολούνταν και λιμενεργάτες, τους καλέσαμε και τους εξηγήσαμε την κατάσταση, τους εξηγήσαμε δηλαδή ότι η δραστηριότητα στην Κεραμωτή η εμπορική δε μπορεί να ασκείται με αυτά τα λίγα φορτία το καλοκαίρι με την φόρτιση και την πύκνωση του ενδιαφέροντος των χιλιάδων επισκεπτών, μεταφέρεται η εμπορική δραστηριότητα στον εμπορικό λιμένα Φίλιππος Β λίγα χιλιόμετρα παραπέρα. Αυτό είναι μια καινούργια κατάσταση που αποφορτίζει σε μεγάλο βαθμό την ένταση και διευκολύνει τη συνύπαρξη στο λιμάνι της Κεραμωτής τόσο των πλοίων των εταιριών της ακτοπλοΐας στο πορθμείο, διευκολύνει τα αλιευτικά και ασφαλώς και τα τουριστικά σκάφη γιατί η Κεραμωτή έχει και τουρισμό».
«Έχουμε έρθει σε επαφή με το σύνολο των εταιρειών και με την συνεργασία του λιμεναρχείου σε σχετικές προγραμματισμένες συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουμε ήδη θέσει κάποια ζητήματα από πλευρά μας για να περιοριστεί είτε η όχληση που ξέρετε και τα πλοία πολλές φορές έχουν μεγάλο αριθμό σκαφών που δημιουργούν ένα πρόβλημα στον οικισμό, σχεδιάζουμε κάποιες αλλαγές σε σχέση επίσης και με τις ροές όμως στο σημείο ακριβώς των εκδοτηρίων των εισιτηρίων, δηλαδή όχι εκτός της ζώνης ευθύνης μας διότι οι ενέργειες μας οφείλουν να περιορίζονται στην ζώνη αρμοδιότητάς μας. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την τεράστια ζήτηση για δρομολόγια συγκεκριμένων περιόδων όπως τριημέρων, ας πούμε του Αγίου Πνεύματος, του 15Αύγουστου που γίνεται συνωστισμός πολλών χιλιάδων αυτοκινήτων που τυχών θέλουν σε ένα τριήμερο να περάσουν στην Θάσο. Αυτό όμως –χωρίς να θέλω να εξωραΐσω την κατάσταση- δεν είναι κάτι που ο ΟΛΚ ή η πολιτεία μπορεί να αλλάξει. Σε όλα τα λιμάνια της χώρας, δύο τρία Σαββατοκύριακα το χρόνο ενδεχομένως αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Σίγουρα πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια που αφορά βεβαίως αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα των δρόμων πρόσβασης στην Κεραμωτή, γιατί εκεί συγκεντρώνονται τα χιλιάδες αυτοκίνητα για να φτάσουν, εμείς ως Οργανισμός το συμμεριζόμαστε αλλά δεν έχουμε κάτι να εισφέρουμε».
«Στο δε θέμα των δρομολογίων, τα δρομολόγια είναι ανά ημίωρο, έχει τεθεί ένα ζήτημα δηλαδή φεύγουν τα πλοία σε 12-15 λεπτά να φορτώσουν και να ξεφορτώσουν, αυτό έχει τεθεί υπόψη μας και υπόψη της λιμενικής αρχής, δεν είναι θέμα του Οργανισμού, δε μπορούμε να επηρεάσουμε τον αριθμό των δρομολογίων. Τίθεται όμως και ένα θέμα ασφαλείας, δηλαδή τεχνικά δεν είναι δυνατόν να μπορούνε κατά την άποψή μας να επισπευτούν τα δρομολόγια. Στα ζητήματα που αφορούν την κυκλοφοριακή συμφόρηση εμείς είμαστε απολύτως θετικοί ότι είναι στη ζώνη αρμοδιότητας μας, οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια –και το είπαμε ενώπιων του κ. Σινιόρη- ότι μπορούμε και θέλουμε να το κάνουμε, δεν μπορούμε όμως να παρέμβουμε σε ζώνη που είναι έξω από την αρμοδιότητα μας».
«Για το θέμα κάποιου λιμένος που τυχόν θα φτιαχτεί σας δηλώνω την ειλικρινή μου αμηχανία διότι δεν μπορώ να φανταστώ προσωπικά, εάν μπορεί να φτιαχτεί ένα τέτοιο λιμάνι. Εάν μπορεί να φτιαχτεί είναι θέμα της ελληνικής πολιτείας και του ελληνικού κράτους, απαιτεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και εμάς δε μας πέφτει λόγος. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ψέματα δε μπορούμε να λέμε, ρεαλιστικές λύσεις έχουν ήδη ειπωθεί στους ενδιαφερόμενους και τους εξηγήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ούτε λιμάνι καινούργιο προτίθεται να φτιάξει ο Οργανισμός, δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Αν μία ένωση πολιτών ή οποιοσδήποτε τρίτος θέλει να φτιάξει ένα λιμάνι ο δρόμος είναι ανοιχτός, δεν έχουμε αντίρρηση. Καλώς ή κακώς λιμένας υπάρχει, αυτά δεν είναι πρωτοφανή φαινόμενα, αφορούν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας σας, τα ίδια ζητήματα έχουν δεκάδες λιμάνια και νησιά. Εμείς ως ΟΛΚ οποιαδήποτε ρεαλιστική, εφικτή, προσδιορισμένη δράση μπορούμε όχι μόνο μονάχοι μας αλλά με τη συνεργασία και άλλων αρχών θα την πράξουμε. Δεν έχουμε άλλο λιμάνι, δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Εμείς μπορούμε να εισφέρουμε σε ότι αφορά την χερσαία ζώνη μόνο. Συνομιλητές της πολιτείας είναι μόνο θεσμικοί παράγοντες, οι πολίτες έρχονται και εκφράζουν και πολύ καλά κάνουν τα αιτήματά τους. Σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν άλλοι επαγγελματίες της περιοχής που έχουν άλλη άποψη από αυτά που μας εξέφρασαν οι ενεργοί πολίτες. Καταλαβαίνουμε τον πόνο των ανθρώπων και όπου μπορούμε είμαστε εδώ, αλλά είμαστε και αμήχανοι όταν μας ζητάνε να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούμε να τα κάνουμε».