Είναι πραγματικότητα πως η Ελλάδα έχει κρίσιμα, μετρήσιμα και ποιοτικά πλεονεκτήματα σε μία πιθανή σύρραξη με την Τουρκία επεσήμανε ο καθηγητής γεωπολιτικής και σύγχρονων στρατιωτικών τεχνολογιών Κώστας Γρίβας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ναύαρχου Εγκολφόπουλου στη «ΝΕ». Ο ίδιος όμως παράλληλα σημείωσε πως η Τουρκία αναπτύσσει δική της εσωτερική πολεμική βιομηχανία και ρομποτικά συστήματα προειδοποιώντας ότι «σε βάθος πενταετίας είναι πολύ πιθανόν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδος να έχουν αντιστραφεί και οι Τούρκοι θα έχουν αναπτύξει καινοτομικό χάσμα έναντι ημών».
«Ο ναύαρχος Εγκολφόπουλος απεικόνισε την αλήθεια, πιθανώς βέβαια και με λίγο ενθουσιασμό που δεν είναι κακό, αλλά νομίζω ότι έτσι είναι τα πράγματα. Έχει καλλιεργηθεί μια ηττοπάθεια στην Ελλάδα με τη λογική ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρα πολλά προβλήματα κτλ., όντως έχουνε. Οι τουρκικές επίσης έχουνε και πολύ περισσότερο, όλες οι ένοπλες δυνάμεις σε όλο το μήκος της ιστορίας ακόμη και των πιο επιτυχημένων στρατών όταν ενεπλάκησαν σε πολεμικές αναμετρήσεις παρουσίασαν σοβαρότατες δυσλειτουργίες. Ακόμη και οι Γερμανοί στο β’ παγκόσμιο πόλεμο στην αρχή είχανε πάρα πολλά προβλήματα, δεν μιλάμε για τον κόκκινο στρατό, δεν μιλάμε για τον αμερικανικό ακόμη και οι αμερικανοί στον πόλεμο του κόλπου που συνέτριψαν τους ιρακινούς είχαν προβλήματα.
«Μπορούν να γίνουνε πάρα πολλά πράγματα για να βελτιωθεί, αυτό είναι άλλη υπόθεση, αλλά αυτή τη στιγμή με όλες τις παθογένειες που έχει το ελληνικό στράτευμα συνεχίζει να έχει μια σειρά από κρίσιμα πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας. Επίσης η αντίληψη που τείνει να κυριαρχήσει με παρανοϊκό τρόπο ότι οι Τούρκοι είναι πολλοί και εμείς λίγοι, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα να λέγονται. Ακόμη και στο δημοτικό όταν εμείς τα πιτσιρίκια συζητάγαμε για στρατούς και τα λοιπά δεν τα λαμβάναμε υπόψιν, λοιπόν με αυτή τη λογική το Μπαγκλαντές που έχει που έχει περισσότερο πληθυσμό είναι ισχυρότερο από τη Ρωσία και φυσικά οι ΗΠΑ είναι πάρα πολύ πίσω από την Ινδία ή την Κίνα και είναι ισοδύναμες με το Πακιστάν και την Ινδονησία. Αυτά δεν είναι σοβαρές κουβέντες ειδικά δε στο ελληνοτουρκικό σύστημα το οποίο μεταξύ των άλλων έχει περιορισμένα μέτωπα αντιπαράθεσης.
«Τι θα γίνει, θα μαζευτούν οι Τούρκοι με χατζάρια και θα επιτίθενται στον Έβρο; Δηλαδή τι είμαστε χουλιγκάνοι που θα πλακωθούμε ανά ομάδες στο γήπεδο και όποιοι είναι περισσότεροι θα νικήσουνε; Αυτό έχει ίσως κάποιο νόημα μόνο σε παρατεταμένες συγκρούσεις όπως Ιράν Ιράκ που θα κρατήσουμε πάρα πολλά χρόνια και εκεί αυτός που έχει περισσότερο πληθυσμό και μεγαλύτερες αντοχές σε απώλειες είναι σε θέση να νικήσει τον άλλον, που και αυτό δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί δε μετράνε οι αριθμοί των ανθρώπων, αλλά η ισχύς πυρός και η δυνατότητα που έχεις να αποδιοργανώσεις τον αντίπαλο. Εδώ η Ελλάδα συνεχίζει να έχει κάποια κρίσιμα, μετρήσιμα, ποιοτικά πλεονεκτήματα.
«Είναι γεγονός ότι το αρχιπέλαγος του Αιγαίου της προσφέρει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στο να μετατρέψει το Αιγαίο -και ήδη το έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια- σε μια παγίδα θανάτου, δηλαδή ότι μπαίνει μέσα να προσβάλλεται, αυτό είναι γεγονός. Τώρα ότι οι Τούρκοι μπορούνε να επιτύχουνε μία κατάληψη του Καστελόριζου γιατί είναι πολλοί, αν εμείς δεν κάνουμε τίποτα βέβαια, αλλά αυτό νομίζω ότι έχει απαντηθεί προ πολλού ότι αν γίνει μία σύγκρουση δεν θα είναι τοπική, δεν θα πάμε εμείς να πολεμήσουμε μόνο στο Καστελόριζο, θα γίνει ολικά. Ακόμη και αν η Τουρκία είχε σοβαρά πλεονεκτήματα τακτικά και επιχειρησιακά, που δεν έχει αυτή την στιγμή, η Τουρκία πουλάει προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς τον εαυτό της, ότι είναι μία ανερχόμενη αυτοκρατορία και συνακόλουθα στηρίζεται τρομακτικά στο γόητρο της. Επιπροσθέτου πέραν από αυτό είναι και μια πολύ εύθραυστη γεωπολιτική δομή, έχει πάρα πολύ μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, πολιτικά βρίσκεται σε μία κατάσταση ειδικά μετά το πραξικόπημα παγωμένου εμφυλίου πολέμου, οπότε εάν εμπλακεί σε πολεμική αναμέτρηση θέτει εν κινδύνω το γόητρο της πριν και πάνω από όλα. Οπότε μία πολεμική αναμέτρηση που δεν θα εξελιχθεί για αυτήν όπως θα έπρεπε ακόμη και σε επίπεδο θεάματος, δηλαδή όταν έχεις πουλήσει παντού ότι είσαι μια υπερδύναμη που εμάς θα μας λιώσει γιατί είμαστε μικροί και αυτό το πράγμα δεν συμβεί, που πολύ δύσκολα θα συμβεί, τότε το γόητρο πάει η περίπατο, τότε τα αυτοκρατορικά όνειρα της Τουρκίας δέχονται συντριπτικό πλήγμα και επί προσθέτως δημιουργούνται τρομακτικές εντάσεις, τριβές, αλλοιώσεις και ανατροπές μες στο εσωτερικό της Τουρκίας. Δεν είναι σίγουρο δηλαδή ότι η κυβέρνηση και ο Ερντογάν προσωπικά θα επιβιώσει όχι μόνο πολιτικώς, θα επιβιώσει βιολογικώς μέσα στην Τουρκία αν συμβεί κάτι τέτοιο. Έχουνε πάρα πολλά θέματα ανοιχτά για να μην πούμε ότι σε τέτοια περίπτωση πολέμου πιθανώς οι πολύ αντιτουρκικές δυνάμεις που σιγά-σιγά αναπτύσσονται μέσα στο ΝΑΤΟ παράλληλα βέβαια με τις φιλοτουρκικές δυνάμεις θα βρουν την ευκαιρία να πετάξουν την Τουρκία εκτός του ΝΑΤΟ».
«Σκεφτείτε να γίνει μια αερομαχία και να πέσουνε 10-15 τουρκικά αεροπλάνα και κανένα ελληνικό -που γίνεται αυτό το πράγμα δεδομένων των ισορροπιών σήμερα- άρα ο ναύαρχος Εγκολφόπουλος σωστά τα είπε, αυτή είναι η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή με βάση όσα ξέρουμε. Πολλοί λένε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουνε κάποια πράγματα όπως στο ανθρώπινο δυναμικό κτλ. Το δυναμικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι από τους καλύτερους στρατούς στον πλανήτη σε επίπεδο αξιωματικών και στελεχών. Επίσης οι Τούρκοι ακριβώς επειδή είναι μία ιεραρχική κοινωνία, αυστηρά ιεραρχική στερούνται όπως και οι Αραβες σε πολύ μεγάλο βαθμό, την δυνατότητα να λειτουργήσουν με ευελιξία στο σημερινό, το εξαιρετικά πολύπλοκο πεδίο μάχης. Αυτό δεν είναι δική μου θεωρία, έχει αποτυπωθεί από τους Αμερικανούς καταγράφοντας γιατί οι Άραβες χάνουν από τους Ισραηλινούς. Υπάρχουν πλεονεκτήματα ορατά και αόρατα της Ελλάδας. Πλην όμως βρισκόμαστε σε μία διαδικασία ανατροπής τους γιατί η Τουρκία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ένα πολύ σημαντικό, φιλόδοξο πλέγμα προγραμμάτων που δίνουν έμφαση στην εγχώρια παραγωγή και στην καινοτομία, αυτό που εμείς δεν έχουμε ακολουθήσει, έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω. βέβαια ο υπουργός μας κ. Δένδιας και ιδιαίτερα ο δυναμικός υφυπουργός ο κ. Κεφαλογιάννης έχουν πολύ σωστές αντιλήψεις επί του θέματος αλλά μέχρι στιγμής μένουν σε επίπεδο ρητορικής. Ας πούμε για τον πόλεμο με τα drones, εμείς δεν έχουμε τίποτα, τώρα αρχίζουμε να το συζητάμε, αυτά που φτιάχνουν οι Τούρκοι είναι ρομποτικά σκάφη πολύ επικίνδυνα που έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια και συνεχίζουνε, ρομπότ υποβρύχια, ρομπότ και αεροσκάφη μαχητικά ρομποτικά μεν, πολύ υψηλής τεχνολογίας δε. Ακόμη και αν δε πάρουν τους ΜΕΤΕΟΡ πυραύλους είναι θέμα χρόνου να πάρουν αντίστοιχους από αλλού ή να φτιάξουν δικούς τους. Σε βάθος πενταετίας είναι πολύ πιθανόν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδος να έχουν αντιστραφεί και οι Τούρκοι θα έχουν αναπτύξει καινοτομικό χάσμα έναντι ημών.