20.3 C
New York
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Είναι τριτοκοσμικό να μεταφέρονται τα άτομα με κινητική αναπηρία είτε είναι ηλικιωμένοι στα γκαράζ των πλοίων»

Εικόνες που παραπέμπουν δυστυχώς σε τριτοκοσμική χώρα και δυσφημούν παγκοσμίως την χώρα μας είναι αυτές που αντικρίσαμε στο πορθμείο Κεραμωτής με ΑμεΑ να παραμένει με το συνοδό του ανάμεσα στα ΙΧ στο πλοίο για Θάσο, τόνισε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας Μάκης Κρεμμύδας. Ο ίδιος μίλησε για την υπόθεση που κάνει τον γύρο της χώρας και προκαλεί αγανάκτηση αποκαλύπτοντας πως μόλις 1-2 πλοία από τα 30 και πλέον που εκτελούν δρομολόγια για Θάσο διαθέτουν ανάλογη υποδομή για ΑμεΑ.

«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές παρόλο που τα χρόνια περνάνε, παρόλο που εξελίξεις υποτίθεται υπάρχουν, παρόλο που η νομοθεσία βελτιώνεται και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία πλέον είναι νόμος του κράτους μετά το 2012 με σειρά νόμων που έχουν ψηφιστεί έκτοτε, δυστυχώς όμως τα αποτελέσματα και όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν μας τιμούν ως χώρα όσον αφορά την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και μάλιστα στις μεταφορές, στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, σε διαδικασίες που θα έπρεπε και τα πλοία μας να έχουν εναρμονιστεί με αυτή την νομοθεσία, το νομοθετικό πλαίσιο όμως πολλές φορές είναι λίγο έωλο, λίγο υπάρχει κενό νόμου, λόγω του γεγονότος ότι οι μετακινήσεις αυτές γίνονται σε μικρή απόσταση και τα μίλια τα οποία διανύουνε είναι λίγα, πολλές φορές γίνεται κοινή συναινέσει αν θέλετε και με τη σύμφωνη γνώμη του ατόμου που μετακινείται προκειμένου να μετακινηθεί στον χώρο του γκαράζ. Πράγμα το οποίο όμως δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνούς γιατί αυτή η διαδικασία εμπεριέχει και ένα πολύ μεγάλο βαθμό κινδύνου. Τον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει αν θα συμβεί το οτιδήποτε ποιος τον αναλαμβάνει;».

«Μπορεί να μην είναι σύνηθες κάτι τέτοιο αλλά αν συμβεί κάτι; Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο γκαράζ είναι μεγάλες γιατί είναι λαμαρίνες τις οποίες βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα αλλά και οι θερμοκρασίες που υπάρχουν στους κινητήρες των οχημάτων επιδεινώνουν την κατάσταση σε μια ημέρα που μπορεί να έχει 34-35 βαθμούς γίνεται ακόμα μεγαλύτερη η θερμοκρασία. Θεωρούμε ότι είναι τριτοκοσμικό να γίνεται αυτό, είναι πραγματικά τριτοκοσμικό να μεταφέρονται τα άτομα με κινητική αναπηρία είτε είναι ηλικιωμένοι, είτε είναι άλλης μορφής η αναπηρία τους με έναν τέτοιο τρόπο ο οποίος να μην μας τιμά ως χώρα».

«Ποιος γνωρίζει πως θα μετακινήσει το αναπηρικό αμαξίδιο και δεν θα του προξενήσει ζημιά ή δεν θα αποκολλήσει τμήμα του ή αν θέλετε θα το βάλει σε κίνδυνο επειδή θα το σηκώσει από το έδαφος οπότε θα χαθεί η ισορροπία του μέσου με τον επιβαίνοντα – χρήστη που είναι πάνω του; Δεν υπάρχει εξειδίκευση σε αυτά τα πράγματα και ούτε μπορεί να γίνει έτσι επειδή υπάρχουν δύο δυνατά παλικάρια τα οποία είναι πλήρωμα και να γίνει αυτή η διαδικασία, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε τέτοιου είδους πρακτικές πρωτοβουλιών που δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια του ατόμου που θέλει να ταξιδέψει, όπως όλοι μας με ασφάλεια και αυτονομία».

«Υπάρχουν ένα ή δύο πλοία που έχουν σχετική υποδομή και με έχουν ενημερώσει προσφάτως πως κάποιο έχει δημιουργήσει ένα δωμάτιο στο χώρο των γκαράζ το οποίο είναι κλιματιζόμενο με τηλεόραση προκειμένου να φιλοξενήσει το άτομο με κινητική αναπηρία σε αυτό τον χώρο, προκειμένου να διασχίσει την απόσταση του πορθμείου σε ποιο αξιοπρεπείς συνθήκες. Αλλά αυτό δε μπορεί να ισχύει για ένα δύο πλοία από τα 33 που κάνουν αυτή την διαδρομή σε αυτό το πορθμείο και όχι μόνο, δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο πορθμείο είναι και η Καβάλα – Πρίνος που θα έπρεπε να έχει ανάλογες υποδομές. Τα περισσότερα πλοία που χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους πορθμεία είναι αυτά τα οποία τα φέρυ μπότ τα οποία είναι τύπου παντόφλα, δεν έχουνε καμία προδιαγραφή, συνήθως τοποθετούν για να περάσουνε τον έλεγχο αυτό το lift, το ανεβατόρι κλίμακος για τις πολλές σκάλες που υπάρχουνε τις περισσότερες φορές στα φέρυ μποτ αλλά όχι για τις πέντε τέσσερις πέντε σκάλες που υπάρχουν στην αρχή για να μπει στο διάδρομο και να κινηθείς εκεί δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή αλλά δεν είναι και χρηστική αυτή η υποδομή. Ο χρόνος που δίνουν κατά τη διαδικασία αποβίβασης και επιβίβασης είναι σχετικά μικρός ενώ όλο αυτό απαιτεί χρόνο».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles