12.4 C
New York
Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025

Buy now

«Επιθυμία του Τραμπ η διαπραγμάτευση ξεχωριστά με όσους οι ΗΠΑ έχουν εμπορικές σχέσεις»

Μία μεγάλη ευκαιρία, αλλά και δυνητικά κινδύνους για την ελληνική οικονομία βλέπει ο πρέσβυς ε.τ. Γιώργος Αυφαντής πίσω από την επιβολή δασμών του Τραμπ και προς τις χώρες της Ε.Ε. Ο ίδιος σε συνέντευξη του στον Alpha Radio τόνισε πως για την Ελλάδα θα ήταν ευκαιρία να ξεκινήσει ξανά να ναυπηγεί πλοία αφού δε θα προτιμώνται τα κινεζικά ενώ από την άλλη προειδοποίησε πως η μονοκαλλιέργια του τουρισμού ίσως μπει σε κίνδυνο όταν οι δυτικοί περιορίσουν τα ταξίδια τους, απόρροια των οικονομικών ανακατατάξεων.

«Αυτή είναι η επιθυμία του προέδρου Τραμπ, να διαπραγματεύεται με όλους όσους έχουν εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ που είναι ο μεγάλος όχι παραγωγός πλέον, ο ρόλος του παραγωγού είναι στην Κίνα – Ινδία, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγάλος καταναλωτής του πλανήτη μας και έτσι έχουνε μία πολύ αξιόλογη διαπραγματευτική δύναμη. Δύναμη που την ενισχύει ο Τραμπ προχωρώντας σε διαπραγμάτευση από θέση ισχύος. Το είχε πει ότι το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ δεν είναι βιώσιμο διότι χανόντουσαν δουλειές στις ΗΠΑ που εισήγαγαν προϊόντα που παρήγαγαν φθηνότερα αλλού. Παλιότερα οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν τα αυτοκίνητα που παρήγαγαν οι αμερικανικές βιομηχανίες μέσα στις ΗΠΑ, τις δεκαετίες 50 έως 80. Αυτό δε συμβαίνει πια και αυτό είχε σαν συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας, την χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου για εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς, οι οποίοι είναι ακριβώς αυτοί που ψήφισαν τον Τραμπ με εντολή να το διορθώσει».

«Άρα ο Τραμπ παραδόξως για τα δυτικοευρωπαϊκά και δυτικά δεδομένα εκτελεί αυτά που είχε εξαγγείλει προεκλογικά. Αν θέλεις να κερδίσεις μια διαπραγμάτευση δε μπαίνεις μέσα ως επαίτης, μπαίνεις ως ισχυρός όπως μπαίνει ο Τραμπ και αφού απείλησε τους πάντες με δασμούς οι οποίοι ξεπερνάγανε το 80% όπως και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε πίσω και είπε πάρα πολύ ωραία, αφού θέλετε να διαπραγματευτούμε 10% μονό και για τα αυτοκίνητα είναι 25%, για ένα 4μηνο διαπραγμάτευσης. Άρα τι πέτυχε, έβαλε στο μυαλό όλου του κόσμου ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν πρόκειται να συνεχιστεί και την τερμάτισε ήδη και διαπραγματεύεται μία νέα. Ζητάει από τις χώρες που είχανε εμπορικό πλεόνασμα, δηλαδή πουλάγανε περισσότερό στις ΗΠΑ από όσα αγόραζαν αυτοί, να το διορθώσουν ή τουλάχιστον να κάνουν επενδύσεις στην αμερικάνικη οικονομία. Άρα εταιρείες όπως η volkswagen η οποία δεν είχε επενδύσει μέσα στην αμερικάνικη οικονομία, πούλαγε μόνο αλλά τα εργοστάσια της ήτανε κύριως στο Μεξικό, αυτές οι εταιρίες είχαν ένα πρόβλημα. Ο Τραμπ επιδιώκει να βγάλει τα προβλήματα από την πλάτη του αμερικανικού λαού και να τα φορτώσει στις πλάτες των άλλων που είχαν λιγότερα προβλήματα και που κέρδιζαν σε βάρος των ΗΠΑ».

«Δεν είναι καινοφανές αυτό, το έχουν κάνει και άλλοι πρόεδροι παλαιότερα όπως ο Νίξον, άρα είμαστε σε μια περίοδο ανακατατάξεων με στοιχεία εμπορικού πολέμου και συνδυάζεται και με πραγματικούς πολέμους που διεξάγονται στον πλανήτη, τροφοδοτείται από αυτά. Το έλλειμμα των ΗΠΑ υποφέρει και από την συμμετοχή της ως υπερασπιστή της συλλογικής δύσης και προσπαθούν να προστατέψουν τα εθνικά τους συμφέροντα όπως τα καταλαβαίνει ο πρόεδρος Τραμπ και όπως τα κατάλαβαν οι ψηφοφόροι που τον υπερψήφισαν.

«Οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ θα έχουν απώλειες σε σχέση με αυτό που είχαν πριν, διότι ο πρόεδρος Τραμπ παρατηρεί και αυτό είναι μια κριτική που την έχει ασκήσει σε χώρες του τρίτου κόσμου στην Ε.Ε., ότι είναι τα μη δασμολογικά εμπόδια τα οποία κρατάνε έξω προϊόντα τα οποία υποτίθεται υπό το ευαγγέλιον του ελευθέρου εμπορίου θα έπρεπε να έχουνε πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχουν μη δασμολογικά εμπόδια, δηλαδή εμπόδια με επίκληση κανόνων υγιεινής, με επίκληση περιβαλλοντικές παραμέτρους, με προφάσεις πολλές φορές, δεν γινόντουσαν δεκτά καν να μπουν στην αγορά προιόντα που παρήγαγαν άλλες χώρες. Τώρα αυτό θα αλλάξει, θα υπάρξουν απώλειες, το οποίο είναι φυσιολογικό, η οικονομία είναι διαρκές πάρε δώσε, δε μπορεί να κερδίζουν οι πάντες, κάποιοι θα έχουν απώλειες. Τώρα γιατί χώρα μας, οι απώλειες θα είναι περισσότερο στον τομέα της ναυτιλίας, ελιές, φέτα και τα αγροτικά προϊόντα που εξάγουμε στις ΗΠΑ, ενδεχομένως να βρεθεί κάποια φόρμουλα, ενδεχομένως θα είναι ακριβότερα αλλά το καταναλωτικό κοινό στις ΗΠΑ που τα προτιμάει θα συνεχίσει να τα προτιμάει ακόμη και αν ακριβύνουν 10-20%, γιατί δεν υπάρχουν υποκατάστατα από άλλους.

«Αυτό είναι κυριολεκτικά η ουρά του γαϊδάρου, ο γάιδαρος είναι η ναυτιλία δηλαδή ο Τραμπ λέει ότι όλα τα πλοία τα οποία έχουνε ναυπηγηθεί στην Κίνα ή τα διαχειρίζονται Κινέζοι, αυτά τα πλοία θα πληρώνουν ρήτρα, πρόστιμο κάθε φορά που θα μπαίνουν σε αμερικανικό λιμάνι δυσθεώρητο, έτσι ώστε αυτά τα πλοία ουσιαστικά να μην μπορούν να λειτουργήσουν ως μεταφορείς προϊόντων από και προς τις ΗΠΑ. Τα βγάζει πραγματικά εκτός ενός μεγάλου μέρους του παγκόσμιου εμπορίου γιατί οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος καταναλωτής. 67% των πλοίων που διαθέτουν ή ναυπηγούν Έλληνες εφοπλιστές, γίνονται στην Κίνα, άρα εδώ θα υπάρξει πρόβλημα μεγάλο και εδώ υπάρχει και μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, να ξαναφτιάξει δική της ναυπηγική βάση. Είχαμε παλιότερα ναυπηγεία που έκαναν επισκευές, μπορούν όμως με τις κατάλληλες επενδύσεις που θα πρέπει να εξασφαλίσουμε  και από την Ε.Ε. και εξ ιδίων, να αρχίσουμε να ναυπηγούμε πλοία. Θα είναι οπωσδήποτε πολύ πιο συμφερον σε σχέση με τα αυτά που ζητάει να φτιαχτούν ο Τραμπ στις ΗΠΑ γιατί το εργατικό κόστος που είναι το 40% ενός νεότευκτου πλοίου στην Ελλάδα θα είναι πάντα φθηνότερο. Άρα υπάρχουν και ευκαιρίες, το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε επιθυμία να αναπτύξουμε βιομηχανική παραγωγική βάση, είμεθα στον τομέα των υπηρεσιών και εδώ θα περιμένουμε επί ματαίω διότι όταν η προοπτική του βιοτικού επιπέδου πέφτει, όταν ο άλλος ανησυχεί για το οικονομικό μέλλον το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να ακυρώσει εκείνες τις πανάκριβες διακοπές στην Σαντορίνη και έτσι ο ελληνικός τουρισμός θα πληγεί από την οικονομική κρίση που προκαλείται από την διεθνή ανακατάταξη του εμπορίου που επιβάλλει ο Τραμπ».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles