Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει κανονικά στις συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ ο επαναβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος στην 33η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στα Χανιά. Στη Γενική Συνέλευση στην οποία συμμετείχαν 84 νόμιμοι εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α. (Δήμαρχοι, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ.) καθώς και πάνω από 300 στελέχη των Δ.Ε.Υ.Α., το θέμα που κυριάρχησε στην συζήτηση ήταν η σχεδιαζόμενη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταρρύθμιση των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων που λειτουργούν υπηρεσία ύδρευσης για την οποία μίλησε στον Alpha Radio o πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης.
«Στο συνέδριο που έκανε η ΕΔΕΥΑ ήταν εκεί ο κ. Γραφάκος ο οποίος είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου περιβάλλοντος και εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, μας έδειξε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Δε ξέρουμε με ποιο μοντέλο θα γίνει αυτό αλλά φάνηκε ότι μες στο καλοκαίρι θα έχουμε εξελίξεις, δηλαδή αμέσως μετά τις ευρωεκλογές που θα γίνουν. Υπάρχει ήδη μία συνάντηση η οποία θα γίνει στις 4 Απριλίου και σε αυτή θα συμμετέχει και η ΚΕΔΕ και η ΕΔΕΥΑ και φυσικά από την ελληνική εταιρεία ανάπτυξης τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκεί θα υπάρχει μία πρόταση έτοιμη από την ΕΔΕΥΑ από την ΚΕΔΕ και την ΕΑΤΑ την οποία θέλουν να την καταθέσουν στην κυβέρνηση προς συζήτηση. Από ότι φαίνεται η πρόταση αυτή και βιώσιμη είναι και φυσικά όπως ειπώθηκε και από τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ στο συνέδριο είναι το ζήτημα είναι να στρώσουμε αυτά που έχουν πρόβλημα τα πράγματα και όχι να χαλάσουμε και αυτά που ήδη είναι στρωμένα».
«Ο κ. Γραφάκος γενικά είπε δεν θα σταματήσουμε, πρέπει να γίνουνε κάποιες παρεμβάσεις, να γίνουν αλλαγές τις οποίες θα τις συζητήσουμε πολύ σύντομα, το επόμενο διάστημα. Το είπε πολύ ευγενικά, δε μας είπε αν θα γίνουν για τις 13 περιφέρειες ή ανά νομό οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ, απλά το μήνυμα είναι αυτό. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει και η λογική του Χότζα όπως έχουμε πει, μας βάζουν κάτι πολύ κακό για να δεχτούμε το λιγότερο κακό που θα είναι επίσης κακό. Τώρα μιλάει για εθελοντικές συνενώσεις, όσες ΔΕΥΑ θέλουν εθελοντικά να συνενωθούν και από κει και πέρα μιλάει για ένα όργανο συμβουλευτικό με μηχανικούς ανά νομό. Αυτό για σε δήμους που δεν υπάρχουν ΔΕΑΥ, στο νομό Δράμας για παράδειγμα είναι πέντε δήμοι με μία ΔΕΥΑ μόνο και στις άλλες έχουν απλά υπηρεσίες ύδρευσης. Οπότε η ΕΔΕΥΑ μαζί με την ΚΕΔΕ θα κάνει ένα όργανο το οποίο θα μπορεί να συντονίσει αυτούς τους δήμους για να μπορέσουν να πάρουν έργα όπως παίρνουμε εμείς οι ΔΕΥΑ που έχουμε οργανωμένες τεχνικές υπηρεσίες και ένα όργανο ανά περιφέρεια επίσης συμβουλευτικό να μπορεί να βοηθήσει και αυτό και να συντονίσει τους οργανισμούς που θα δημιουργηθούν ανά νομό και τους δήμους που δεν έχουν ΔΕΥΑ.
«Ο σκοπός τους είναι δηλαδή να βοηθήσουν και τους δήμους οι οποίοι δεν έχουν ΔΕΥΑ, να βοηθήσουν τις περιοχές που έχουν σοβαρό πρόβλημα γιατί κατάλαβα από τους υπόλοιπους προέδρους ΔΕΥΑ ότι πολύ λίγες ΔΕΥΑ στην χώρα λειτουργούν όπως λειτουργούμε εμείς, κανονικά δηλαδή όπως εμείς που έχουμε συνεργεία για ύδρευση, ξεχωριστά συνεργεία για αποχέτευση, ξεχωριστά για αποκαταστάσεις. Εμείς έχουμε βάλει υδρόμετρα παντού, υπάρχουν ΔΕΥΑ όπου δεν έχουν υδρόμετρα σε όλες τις καταναλώσεις, το 70% για παράδειγμα σε μία ΔΕΥΑ κοστολογούνται ανάλογα με τον πληθυσμό που μένει μέσα στο σπίτι δηλαδή ανάλογα αν είναι τρία άτομα ή πέντε. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα γιατί έτσι δε μπορούν να βρουν και τις διαρροές, όταν δεν υπάρχουν υδρόμετρα, όταν δεν έχεις τηλεμετρία στις δεξαμενές κτλ. Σε λίγες ΔΕΥΑ της χώρας υπάρχει σοβαρή οργάνωση. Υπάρχει ένα στατιστικό που λέει ότι μόνο το 14% που καταναλώνεται στη χώρα είναι νερό ύδρευσης, το υπόλοιπο 86% είναι άρδευσης που επίσης έχουμε ένα αρκετά μεγάλο μπάχαλο θα έλεγα. Με αυτή τη λογική θέλει το υπουργείο να μπει να λύσει κάποια θέματα, αλλά δε θέλουμε οπου λειτουργεί σωστά να μπει το υπουργείο».