9.1 C
New York
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Buy now

«Γίνεται μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την οποία κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι διαπραγματεύεται η Ελλάδα»

Είναι απίστευτο ένας υπουργός Εξωτερικών να λέει «για να εξασφαλίσω την ηρεμία της περιοχής ας με πουν και μειοδότη» ξεκαθαρίζοντας ότι ξεπουλάει τα εθνικά συμφέροντα υποστήριξε ο δημοσιογράφος Νίκος Ιγγλέσης σε συνέντευξη του στον Alpha Radio. Ο κ. Ιγγλέσης μίλησε για την διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ και τα 8-9 ναυτικά μίλια με την Τουρκία, την πρότερη εμπειρία μας με την Ιταλία, τα μεγάλα κενά στην μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο τονίζοντας πως έχουνε «εκφραστεί επιφυλάξεις, φόβοι και αντιρρήσεις για αυτή την μορφή διαπραγμάτευσης».

«Γίνεται μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την οποία κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι διαπραγματεύεται η Ελλάδα. Έχουμε από την απέναντι πλευρά την Τουρκία να διατηρεί ακέραιες όλες τις διεκδικήσεις της, απέναντι στον ελληνικό χώρο και στη Θράκη και στο Αιγαίο και για τα νησιά και βεβαίως για την Κύπρο και παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να δείχνει μία προθυμία για διαπραγματεύσεις. Δεν μπορώ και εγώ να αντιληφθώ που βασίζει την αισιοδοξία της για αυτές τις διαπραγματεύσεις. Βεβαίως στο εσωτερικό της χώρας από διάφορες πλευρές έχουνε εκφραστεί επιφυλάξεις, φόβοι, αντιρρήσεις για αυτή την μορφή διαπραγμάτευσης».

«Για τα 8-9 ναυτικά μίλια που ακούστηκε, αυτή είναι μία πρόταση απίστευτη, να κάνουμε τα χωρικά ύδατα της χώρας ακορντεόν, δηλαδή αλλού να τα έχουμε 6 μίλια εκεί που θέλει η Τουρκία, αλλού να τα πάμε στα 8, αλλού να τα πάμε στα 9 και ούτω καθεξής. Βεβαίως αυτά όλα θα τα βάλουμε υπο την έγκριση της τουρκικής πλευράς. Αυτό όχι μόνο είναι έξω από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, καμιά χώρα δεν το έχει κάνει αυτό το πράγμα, αλλά ουσιαστικά λέει η διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να υπάγεται στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας, είναι μία ειδική περίπτωση την οποία θα διαπραγματευτούμε με την Τουρκία. Είναι πολύ μεγάλο λάθος, είναι εθνικό έγκλημα η προταση αυτή που γίνεται.

«Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός και μάλιστα από τις Βρυξέλλες θεώρησε καλό να κάνει μία επίθεση εναντίων αυτών που ονομάζει υπερπατριώτες και ότι αυτοί έχουν προκαλέσει δεινά στο παρελθόν στην Ελλάδα, αλλά θυμήθηκε όχι μόνο τα 12 μίλια που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο Ιόνιο και τη μερική ΑΟΖ που οριοθέτησε με την Αίγυπτο, αφήνοντας απέξω το κομμάτι του τουρκολιβυκού μνημονίου. Δεν είναι μόνο ότι στο Ιόνιο οριοθετήσαμε 12 ναυτικά μίλια αλλά δεχτήκαμε ότι οι Ιταλοί θα μπορούν να ψαρεύουν στην θάλασσα του Ιονίου μεταξύ των έξι και 12 ναυτικών μιλίων. Αυτό είναι μία μεγάλη παραχώρηση προς την Ιταλία, για να υπογράψουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ γιατί στα χωρικά ύδατα δεν έχουν δικαίωμα άλλοι να ψαρεύουν. Εμείς αποφασίσαμε ότι ως εθιμικό δικαίωμα των Ιταλών να το κάνουν αυτό. Παράλληλα στην οριοθετημένη ΑΟΖ με την Αίγυπτο συνέβη το εξής, πρώτον είναι μερική οριοθέτηση, δηλαδή αφήσαμε τη μισή Ρόδο και το Καστελορίζο απέξω από την οριοθέτηση. Δεύτερον τα νησιά από τα οποία έγινε η οριοθέτηση δηλαδή η Κρήτη, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος, δεχτήκαμε μειωμένη επήρεια, δηλαδή η μέση γραμμή με την Αίγυπτο τραβήχτηκε προς τα πάνω και έτσι οι Αιγύπτιοι πήραν περίπου το 55% της συνολικής έκτασης και εμείς το 45. Υπάρχει και ένα τρίτο, σε αυτή την μερική οριοθετημένη ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν έχει βγάλει η Ελλάδα σε δημοπρασία θαλάσσια τεμάχια να δοθούν για εξερεύνηση από εταιρίες προς εύρεση υδρογονανθράκων, κάτι που έχει κάνει από τη δική της πλευρά η Αίγυπτος. Όλα αυτα δείχνουν ότι ό,τι κάνουμε η Ελλάδα το κάνει με φόβο απέναντι στην αντίδραση της Τουρκίας. Σας θυμίζω επίσης ότι στο επεισόδιο στην Κάσο, το πλοίο το οποίο έκανε γεωφυσική έρευνα για την πόντιση του  καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο ενεργούσε στα ελληνικά χωρικά και μόλις βγήκε έξω από αυτά που είναι η οριοθετημένη ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αντέδρασε η Τουρκία και μετά το θέμα καλύφθηκε ότι το πλοίο ολοκλήρωσε την έρευνα του και αποχώρησε.

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα γίνει, γιατί αυτό το καλώδιο διασύνδεσης με την Κύπρο εκτός από τα χωρικά ύδατα φεύγει και από την οριοθετημένη ζώνη και πηγαίνει στη θάλασσα προς την Κύπρο όπου η Τουρκία θεωρεί ότι είναι δική της υφαλοκρηπίδα. Αναγκαστικά πρέπει να περάσει από αυτή την ανοιχτή θάλασσα σήμερα όπου η Τουρκία θεωρεί ότι έχει δικαιώματα υφαλοκρηπίδας. Για αυτό σας θυμίζω ότι στις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την μεταξύ της Ελλάδος και της αρχής ηλεκτρισμού της Κύπρου μπήκε και μία ρήτρα γεωπολιτικού κινδύνου αν δε γίνει το έργο. Δηλαδή αναγκαστήκαν να κάνουνε συμφωνία τι θα γίνει αν η Τουρκία -γιατί αυτή μόνο μπορεί να το κάνει αυτό- ακυρώσει την ηλεκτρική διασύνδεση. Γιατί μιλάμε για ένα έργο που χρηματοδοτεί η Ε.Ε., έχουν δείξει ενδιαφέρον οι αμερικάνοι κτλ. Παρόλα αυτά η Τουρκία είναι ανένδοτη. Τώρα ο πρωθυπουργός έκανε αυτή την επίθεση πιθανών γιατί όπως σας είπα βλέπει τις έντονες αντιδράσεις που είναι και μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».

«Έκανε μία φοβερή δήλωση προ ημερών σε μία του συνέντευξη του ο κ. Γεραπετρίτης που είπε με δυο λόγια ότι αν είναι να εξασφαλίσω την ηρεμία της περιοχής ας με πουν και μειοδότη! Είναι απίστευτο για έναν ΥΠΕΞ να λέει ότι οι ενέργειές του θα τον οδηγήσουν στον χαρακτηριστεί μειοδότης, δηλαδή ότι ξεπουλάει τα εθνικά συμφέροντα! Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποδομήσει, να γελοιοποιήσει και να υποβαθμίσει όλους αυτούς οι οποίοι εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Υπάρχει μία μερίδα πανεπιστημιακών και ειδικών επί του θέματος που εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους, τους φόβους τους ότι όλα αυτά οδηγούν σε εθνική ήττα, υπάρχουν και άλλοι που δε μιλάνε γιατί έχουν κάποια προσωπικά συμφέροντα με την κυβέρνηση και ορισμένοι που βεβαίως έχουνε την υποστήριξή τους σε αυτή τη γραμμή με αστερίσκους».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles