Την διαβεβαίωση ότι η σύνδεση του λιμένα Φίλιππος Β με τους Τοξότες θα υλοποιηθεί και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση άκουσε στην συνάντηση των προέδρων των Επιμελητηρίων με τον πρωθυπουργό ο Μαρκος Δέμπας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας μίλησε για την σιδηροδρομική σύνδεση, για την αναπτυξιακή προοπτική της ΑΜΘ, το ζήτημα των αιγιαλών και των επιχειρηματιών στις παραλίες αλλά και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην πόλη μας.
«Ο εκάστοτε πρωθυπουργός πάντα πριν την ΔΕΘ έχει συναντήσεις στην Θεσσαλονίκη με τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Μακεδονίας και Θράκης, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση οι 5 πρόεδροι των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ όπου συζητήσαμε την εξέλιξη των ζωτικών προβλημάτων της επιχειρηματικότητας που είναι η ακρίβεια, το ενεργειακό κόστος και θέτουμε κάποια θέματα που έχουνε σχέση με την τοπική μας οικονομία. Μιλησαμε για την σιδηροδρομική σύνδεση, για το πόσο είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι για την γραμμή Τοξότες – λιμάνι Καβάλας και σε ποια φάση βρίσκεται αυτή η διαδικασία. Υπενθύμισα στον πρωθυπουργό ότι εμείς δεν θα σταματήσουμε να έχουμε και την Εγνατία σιδηροδρομική σύνδεση, δηλαδή το κομμάτι Θεσσαλονίκη – Καβάλα – λιμάνι Καβάλας που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός αλλά δυστυχώς λόγω των μεγάλων καταστροφών και των πολλών δαπανών που έχουνε γίνει για τις πλημμύρες της Θεσσαλίας οι πόροι για ένα τέτοιο έργο πάνε λίγο προς τα πίσω».
«Για την σύνδεση λιμάνι Καβάλας – Τοξότες είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι για αυτό το έργο τα 250 εκ. ευρώ είναι εξασφαλισμένα, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, ο τελικός σχεδιασμός και το έργο προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Κρατάμε σαν είδηση ότι το δίκτυο Σέρρες – Δράμα – Αλεξανδρούπολη, περιλαμβάνει και το κομμάτι Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, έχουν επίσης εξασφαλιστεί οι πόροι αναβάθμισης τους το οποίο έχει σχέση φυσικά και με την σύνδεση την δική μας προς τους Τοξότες. Το αρχικό έργο ήταν στο 1.7 δις, αυτή την στιγμή έχουν εξασφαλιστεί πόροι στα 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ γιατί είναι και το κομμάτι της σύνδεσης Αλεξανδρούπολης Ορμένιο που είναι και για εμάς ζωτικής σημασίας γιατί ουσιαστικά είναι ο κάθετος σιδηροδρομικός άξονας που και το λιμάνι της Καβάλας θα συνδεθεί πηγαίνοντας προς τον βορρά και ο επόμενος κάθετος άξονας που μας ενδιέφερε ήταν το Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνα».
«Για το εμπορικό λιμάνι η παραχώρηση προχωράει και σύντομα το fund θα εγκαθίσταται και ελπίζουμε να δούμε σημαντικές επενδύσεις. Επίσης έθεσα στον πρωθυπουργό το ζήτημα των αιγιαλών και της τουριστικής εκμετάλλευσης, μιλήσαμε για τους αμμολόφους ή ακτές στην Θάσο που είναι πολύ μεγάλες, έχουμε ακτογραμμή που πλησιάζει τα 50.000 τετραγωνικά μέτρα και αυτή τη στιγμή είναι σε ανάπτυξη περίπου 8 beach bar, ο νόμος λέει ότι το κάθε beach bar δεν πρέπει να έχει πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα, 4 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στα 25.000 διαθέσιμα, αφαιρώντας το 50% του 50.000 τμ., όταν όμως περιορίζουμε την επιχείρηση στα 500 τετραγωνικά μέτρα ενώ σε τέτοιες ειδικές περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι 1.000-1.500 γιατί πολλοί είναι αυτοί που θέλουν την οργανωμένη παραλία. Αντ’ αυτού βλέπουμε πολλούς παράνομους ή αχυράνθρωπους, αντι να δοθούν σε σοβαρούς επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή των αμμολόφων. Η απάντηση ήταν θετική, και μας είπε πως θα γίνουν βελτιώσεις χωρίς να είναι εις βάρους της ελεύθερης παραλίας αλλά και της επιχειρηματικότητας. Λόγω της μείωσης του χώρου πολλοί που δε χρεώνανε ομπρέλα ή ξαπλώστρα υποχρεώθηκαν να την χρεώσουν».
«Θέσαμε το ζήτημα έλλειψης εργατικού δυναμικού στην περιοχή μας, υπήρχαν επιχειρήσεις στην εστίαση που αναγκάστηκαν να περιορίσουν τραπεζοκαθίσματα γιατί δεν μπορούσαν να βρουν κόσμο, σερβιτόρους, μάγειρες, λάντζα κτλ. Ναι μεν γίνονται προσπάθειες να φέρουμε και εισαγόμενο ανθρώπινο δυναμικό αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι δίνουμε επιδόματα ανεργίας και δε δίνουμε ενίσχυση της απασχόλησης. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πως ακριβώς θα λειτουργήσουνε αυτά τα επιδόματα που δίνονται σε ανέργους. Ζητάμε ενίσχυση της απασχόλησης και όχι της ανεργίας. Δεν γίνεται να έχουμε 350.000 ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας και να έχουμε και 800.000 ανέργους και να δίνουμε επιδόματα, είναι παράλογο».
«Έχει υπάρξει πρόσκληση σε εταιρίες κρουαζιέρας που μέχρι σήμερα δεν έχουν βάλει κρουαζιερόπλοιο στην Καβάλα, θα έρθουν για 3-4 μέρες, θα τους δείξουμε τις υποδομές του λιμανιού, της πόλης, τις διαδρομές που προτείνουμε, τις παραλίες μας ώστε να πείσουμε νέες εταιρείες να βάλουνε στο πρόγραμμά τους το λιμάνι της Καβάλας. Στόχος είναι από 3 οι εταιρίες που έρχονται εδώ να γίνουν 5-6, δηλαδή αν φέτος είχαμε 35, να γίνουν περισσότερα τα επόμενα χρόνια, και ένα κρουαζιερόπλοιο να σταματά ανοικτά της Θάσου για να μπει το νησί στο κομμάτι της κρουαζιέρας».