Σε νέα αύξηση της πάγιας χρέωσης στα τιμολόγια του νερού, υποστηρίζει ότι προχώρησε ο Δήμος Καβάλας, ο Μάκης Παπαδόπουλος και με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή θα επιβαρύνει κάθε νοικοκυριό 72 ευρώ το χρόνο. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ο τόπος της ζωής μας» επισημαίνει ότι η διοίκηση του Δήμου προχωρά σε νέα οριζόντια αύξηση 50% στην πάγια χρέωση στα τιμολόγια του νερού, που φτάνει από τα 4 ευρώ στα 6 ευρώ τον μήνα για κάθε νοικοκυριό αδιακρίτως και άσχετα με την κατανάλωση που κάνει!
Στην ανακοίνωση του Μάκη Παπαδόπουλου κλήθηκε να απαντήσει μέσω του Alpha Radio ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης, επιβεβαιώνοντας την αύξηση του παγίου, υπογραμμίζοντας δε πως αυτό γίνεται για να καλυφθεί το κενό του 2022 και πως η αύξηση θα ισχύσει για ένα μόνο έτος. Τόνισε δε, πως αυτή η… θυσία γίνεται για να είναι εντάξει οι ισολογισμοί της ΔΕΥΑΚ και να μην πειραχθούν τα τιμολόγια της δημοτικής επιχείρησης όταν ξεκινήσουν οι συγχωνεύσεις.
«Η απόφαση που πήρε το διοικητικό συμβούλιο με την έγκριση του κλεισίματος του 2022 μιλάει για δύο ευρώ ανά μήνα και ανά υδρόμετρο, δηλαδή μιλάμε για 12 μήνες, μόνο για ένα χρόνο θα ισχύσει αυτό, μετά τον ένα χρόνο επανερχόμαστε εκεί που ήμασταν και δεν θα υπάρχει αυτό το 2ευρώ για να μπορέσει να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε το 2022 και επειδή έχουμε υποχρέωση για την ανταποδοτικότητα, όσα είναι τα έσοδα μας τόσα να είναι και τα έξοδά μας, επειδή μες στο 2022 είχαμε την αύξηση και όλων των υλικών, βέβαια τα υλικά έχουν παραμείνει με τις αυξημένες τιμές, διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν οι τιμές τους. Επίσης λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του κόστους των καυσίμων και φυσικά όλων των παροχών υπηρεσιών, είπαμε ότι η ΔΕΥΑ ήταν η μόνη που δεν είχε προχωρήσει σε αυξήσεις παρότι όλα τριγύρω μας έχουν αυξηθεί και η παροχή υπηρεσιών και των υλικών και των πρώτων υλών».
«Εμείς προσπαθούσαμε να βρούμε ό,τι πιο ήπιο γινόταν για να καλύψουμε αυτό το κενό του 2022 και το πιο ήπιο που βρήκαμε ήταν 2€ ανά οικογένεια ουσιαστικά, για κάθε μήνα για ένα έτος μόνο, μετά το ένα έτος επανερχόμαστε εκεί που ήμασταν. Δεν υπάρχει δηλαδή αύξηση 50% ούτε 80% ούτε 100%, θα μπορούσε να γίνει αναπροσαρμογή των τιμολογίων με τις κλίμακες, δε θέλουμε να πειράξουμε τις κλίμακες, θέλουν να είμαστε σε ό,τι αφορά τους ισολογισμούς μας γιατί είπαμε ότι η επερχόμενη συγχώνευση που θα γίνει των ΔΕΥΑ και επειδή υπάρχει ήδη πάνω από το κεφάλι μας η ΡΑΕΥ η οποία ήδη ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα και άρχισε να ζητάει στοιχεία για να προχωρήσει αυτή σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων. Είναι η ρυθμιστική αρχή στην οποία έβαλε η πολιτεία και τις ΔΕΥΑ, υπήρχε η ΡΑΕ και έγινε ΡΑΕΥ, ήταν δηλαδή ρυθμιστική αρχή ενέργειας και πλέον έχει μπει και η ενέργεια έχει μπει και τα ύδατα, μπήκαν και τα απορρίμματα μέσα και ονομάστηκε ΡΑΕΥ».
«Εκεί λοιπόν ήδη έχει ξεκινήσει να στέλνει έγγραφα ζητώντας διάφορα στοιχεία από μας που αφορούν και το κόστος μας, που αφορούνε και τις καταναλώσεις που έχουμε, ζητάνε τα πάντα, ότι στοιχεία υπάρχουν και όταν γίνουν οι συνενώσεις να είναι έτοιμοι να αλλάξουν τα τιμολόγια. Εμείς θέλουμε να το προλάβουμε αυτό και να μη μπορεί κανείς να πειράξει τα τιμολόγια μας, να μείνουν όπως είναι. Θέλουμε όταν έρθει η ΡΑΕΥ να μας βρει καθαρούς, να πούμε ορίστε η ανταποδοτικότητα μας, τόσα εισπράττουμε τόσα ξοδεύουμε, οπότε να μην μπορεί να πειράξει κάνεις τα τιμολόγια μας, για αυτό λοιπόν βρήκαμε αυτόν τον πιο τρόπο 2€ ανά μήνα και ανά υδρόμετρο μόνο για ένα έτος. Αυτό θα μας δώσει 800.000 ευρώ, που είναι η διαφορά του 2022. Θα τιμολογηθούν 800.000 ευρώ, δε σημαίνει ότι θα τα πάρεις κιόλας, ο κόσμος ξέρουμε ότι περνάει δύσκολα».