Η απάντηση του Ιράν προς το Ισραήλ είναι ζήτημα αξιοπιστίας απέναντι στα υπόλοιπα ισλαμικά κράτη και θα είναι δυναμικής ίσης + ένα αυτής του χτυπήματος του Ισραήλ με την δολοφονία Χανίγια. Αυτό σχολίασε ο συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης ο οποίος σε συνέντευξη του στον Alpha Radio ανέλυσε το σκηνικό που δημιουργείται πλέον στην αναμέτρηση Ισραήλ – Ιράν, τον κινδυνο γενίκευσης της σύρραξης αυτής, τον ρόλο των ΗΠΑ και την πιθανότητα εμπλοκής Ελλάδας και Κύπρου σε αυτή την διένεξη.
«Μετά τις παραινέσεις του Πούτιν προς το Ιράν να μην πέσει στην παγίδα που του έστησε ο Νετανιάχου, γιατί ένας γενικευμένος πόλεμος δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ αλλά του Ιράν με τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι έχουμε δηλώσεις και υπάρχουν και δεσμεύσεις και συμφωνίες ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλεια του Ισραήλ. Φαίνεται σήμερα έχουμε στην Τζέντα την σύνοδο του οργανισμού ισλαμικής συνεργασίας, έκτακτη σύνοδο μετά από αίτηση της Τεχεράνης, εκεί η κυβέρνηση του Ιράν θα προσπαθήσει να θέσει το θέμα αφενός μεν της υποστήριξης κάποιων μελών του μουσουλμανικού κόσμου και αφετέρου να αποτρέψει κάποιες χώρες να συμμετέχουν στην επιχείρηση αντιμετώπισης της αναμενόμενης επίθεσης του Ιράν. Είναι δεδομένο ότι κάποιες χώρες δε θα υποστηρίξουν το Ιράν, αλλά τουλάχιστον να μη πάνε με το Ισραήλ, να μην υποστηρίξουν την επιχείρηση του Ισραήλ και του συνασπισμού που συγκροτεί τώρα η Ουάσιγκτον, συνασπισμό χωρών που κάθε χώρα θα αναλάβει ένα ρόλο στην αναμενόμενη επίθεση. Άρα θα είναι είναι διμέτωπος ο αγώνας της Τεχεράνης στην Τζέντα, πόσες χώρες θα πάρει μαζί του και πόσες χώρες θα αποτρέψει να μην συμπεριληφθούν στον συνασπισμό που συγκροτεί τώρα η Ουάσιγκτον».
Ο ρόλος των ΗΠΑ
«Με δεδομένο ότι έχουμε και επίσημες δηλώσεις από το Ισραήλ ότι και για προληπτικό χτύπημα αλλά και για χτύπημα των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και με δεδομένο ότι υπάρχουν σχέδια και τα γνωρίζουμε από τότε που ήτανε ο Νετανιάχου πρωθυπουργός με πρόεδρο τον Τραμπ και είχαμε φτάσει αρκετές φορές κοντά σε πόλεμο, δηλαδή να επιτεθεί το Ισραήλ με τη βοήθεια της Αμερικής στο Ιράν και να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα, άρα το Ιράν θα προσπαθήσει να χτυπήσει με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μην νομιμοποιεί με ή χωρίς εισαγωγικά το Ισραήλ να απαντήσει με καταστροφή κρίσιμων υποδομών αλλά και του πυρηνικού προγράμματος διότι αυτό τότε θα σημαίνει πόλεμο».
«Διαβάζω τώρα ξέρετε τις επίσημες δηλώσεις του Ιράν και το Ιράν ασχέτως το ότι είναι ιερωμένοι και ισλαμιστές αυτοί που το κυβερνούν, έχει μία παράδοση στην διοίκηση, υπήρξε για 200 χρόνια κράτος αυτοκρατορία και έχει μία παράδοση, είναι εγκλωβισμένο γιατί εάν δεν απαντήσει με τρόπο που να εξουδετερώνει την ενέργεια του Ισραήλ να σκοτώσει τον Χανίγια στο έδαφος του, τότε το Ιράν θα έχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας και στον λεγόμενο άξονα της αντίστασης -το Ισραήλ τον αποκαλεί άξονα του κακού- και γενικώς ως χώρα στο διεθνές σκηνικό διότι διεκδικεί έναν περιφερειακό ρόλο. Άρα η απάντηση θα είναι σίγουρα ισχυρότερη και στο βαθμό που παραβίασε κόκκινες γραμμές το Ισραήλ, θα παραβιάσει στον ίδιο βαθμό συν 1 και το Ιράν με το χτύπημα που θα κάνει. Αλλά πιθανών να μην είναι σαρωτικό το χτύπημα για να δώσει το δικαίωμα στο Ισραήλ με ή χωρίς εισαγωγικά να ανταπαντήσει».
Το Ιράν είναι εκτεθειμένο, διότι δεν μπόρεσε να προστατέψει έναν επίσημο προσκεκλημένο
«Η εκλογή του Σινουάρ είναι μια εξέλιξη που πρέπει να την εντάξουμε στο γενικό σκηνικό αλλά θεωρώ ότι έχει να κάνει καθαρά με τους συσχετισμούς στο εσωτερικό αυτής της οργάνωσης. Η Χαμάς τα παίζει όλα για όλα, καταστράφηκε η Γάζα, έχουν σκοτωθεί 40.000 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 100.000 άνθρωποι, έχει επηρεαστεί γεννητικότητα και τα παιδιά που γεννιούνται ακριβώς επειδή υπάρχουν στερήσεις και σε διατροφή και άλλα έχει επηρεαστεί και η υγεία των παιδιών που γεννιούνται, είναι πλέον νυν υπερ πάντων ο αγών και η εκλογή Σινουάρ αυτό δείχνει. Αν σκοτώσει το Ισραήλ δε δίνει λογαριασμό σε κανένα λέγοντας είμαι σε πόλεμο μαζί του, αν τον σκοτώσει στην Γάζα. Το πρόβλημα του Ιράν ήταν ότι σκότωσαν έναν επίσημο προσκεκλημένο του Ιράν στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων από το νέο πρόεδρο του Ιράν. Από τη στιγμή που καλείς έναν επίσημο έχεις υποχρέωση και να τον προστατέψεις. Αρα το Ιράν είναι εκτεθειμένο, διότι δεν μπόρεσε να προστατέψει έναν επίσημο προσκεκλημένο, αυτό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα. Εάν σκότωνε τον Χανίγια στο Κατάρ δεν θα είχε δικαίωμα το Ιράν να αντιδράσει αλλά ότι τον σκότωσαν στο έδαφος του είναι τεράστιο ζήτημα. Την προηγούμενη φορά απάντησε επειδή χτύπησε το Ισραήλ ένα προξενείο του στην Δαμασκό, τώρα χτύπησε μέσα στο έδαφος, σε μια απόσταση 600-700 μέτρων από το προεδρικό μέγαρο στην καρδιά στην πρωτεύουσα της χώρας, έναν επίσημο προσκεκλημένο. Είναι διαφορετικής τάξης ζήτημα και πιστεύω τέτοιας τάξης θα είναι και η απάντηση του Ιράν».
Η πιθανότητα εμπλοκής Ελλάδας – Κύπρου
«Δε νομίζω να ενταχθεί η Ελλάδα σε αυτό τον άξονα των ΗΠΑ, η περίπτωση να έχει κάποια εμπλοκή η Ελλάδα είναι αυτή που ανέφερε η υπουργός μεταφορών του Ισραήλ που είπε ότι θα ζητηθούν πλοία από την Κύπρο και από την Ελλάδα να μεταφέρουν εγκλωβισμένους Ισραηλινούς στο εξωτερικό, να έρθουν δηλαδή είτε αεροπορικώς στη Λάρνακα είτε στην Αθήνα και από κει με πλοία να μεταβούν στο Ισραήλ για να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Αυτή η εμπλοκή μπορεί να έχει έναν εμπορικό χαρακτήρα, δηλαδή μπορεί το Ισραήλ να ναυλώσει απευθείας από ιδιώτες καράβια να τα μεταφέρει, ενδεχομένως να υπάρχει μια εμπλοκή γιατί αυτοί οι άνθρωποι αυτοί θα έρθουν στην Ελλάδα να φορτωθούν από ελληνικά λιμάνια, είναι ενός είδους εμπλοκή και βλέπω ότι στην ειδικά στην Κύπρο επικρατεί μεγάλος προβληματισμός γιατί η Κύπρος έχει δεχθεί και ευθέως και τις απειλές του Νασραλα για κάτι τέτοιο, άρα δε θεωρώ ότι υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας εκτός και αν η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιήσει την ελληνική συστοιχία patriot που έχουμε δώσει, αν χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη ιρανικών πυράυλων η μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τότε η Ελλάδα θα έχει εμπλακεί δια της Σαουδικής Αραβίας σε αυτό τον πόλεμο».