Την ευχή του να μην είναι άλλο ένα προεκλογικό τρικ οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ενδιαφέρον της CHEVRON για τα τεμάχια ανοιχτά της Κρήτης εξέφρασε ο καθηγητής γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης σε δηλώσεις του στον Alpha Radio. Συγκεκριμένα σε κίνηση υψηλού γεωστρατηγικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος προχωρά η CHEVRON, εκδηλώνοντας επίσημα ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Η αποδοχή από το Υπουργείο Ενέργειας έρχεται μαζί με την δρομολόγηση διεθνούς διαγωνισμού σχετικά με τα οικόπεδα ενδιαφέροντος. H Chevron, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο, εκδήλωσε ανοιχτά το ενδιαφέρον της να διεξάγει έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε δύο νέες θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης. Το ενδιαφέρον της επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αποδέχτηκε το ενδιαφέρον και να ανακοίνωσε επιπλέον πως θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για διεθνή διαγωνισμό, ώστε να ανατεθούν οι αναγκαίες άδειες έρευνας.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές ο Α. Ζεληλίδης τόνισε «Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις περιοχές τις είχαμε βγάλει το 2014 σαν κράτος σε διαγωνισμό, ήρθε μετά η Τουρκία, έκανε το τουρκολιβυκό μνημόνιο και δεν αντιδράσαμε, λέγαμε ότι είναι ψευτομνημόνιο κτλ. αλλά μέχρι εκεί, δεν υπήρχαν άλλες δυναμικές αντιδράσεις. Έρχεται τώρα η CHEVRON όπως έκανε και η EXXON θυμίζω ορίζοντας την ΑΟΖ με την Λιβύη γιατί και εκεί είχαμε οικόπεδα προγραμματισμένα αλλά δεν υπήρχαν αντιδράσεις. Με το που ήρθε λοιπόν η EXXON και οριοθέτησε τις περιοχές ενδιαφέροντος αυτόματα η Λιβύη έκανε πίσω με αποτέλεσμα να οριστεί η ΑΟΖ με τη Λιβύη. Τώρα λοιπόν η CHEVRON επιβεβαιώνει ότι αυτά που εμείς βγάλαμε στο διαγωνισμό είναι μέσα στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ζητάει αυτή την περιοχή που είχαμε βγάλει σε διαγωνισμό, μεγαλώνοντας τα οικόπεδα αλλά παραμένοντας εντός της ΑΟΖ της Ελλάδος».
«Αυτό που ξέρω είναι ότι ένωσε 5 οικόπεδα που είχαμε βγάλει σε διαγωνισμό σε 1, αυτό σημαίνει μια τεράστια περιοχή και πράγματι με αυτή την υποβολή της αίτησης έκοψε το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και το ακύρωσε. Για μένα τα κρίσιμα ζητήματα δεν είναι ότι το αποδέχτηκε αλλά αν κρύβονται από τα ψιλά γράμματα λεπτομέρειες. Για παράδειγμα έχει εξασφαλίσει η CHEVRΟΝ ότι όταν θα υποβάλει τον φάκελο και θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες δεν θα καθυστερήσουν οι έρευνες τρία χρόνια όπως έγινε με την ΕΧΧΟΝ στο ΣΤΕ από προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων; Τρίτον, έχουν εξασφαλίσει οι CHEVRΟΝ και η ΕΧΧΟΝ ότι όποια κοιτάσματα βρουν να μπουν γρήγορα σε τροφοδοσία της Ευρώπης; Αυτό σημαίνει έχουν εξασφαλίσει ότι θα κατασκευαστεί ο Eastmed τουλάχιστον από την Κρήτη μέχρι την Ευρώπη; Τέλος, έχουν εξασφαλίσει αυτές οι μεγάλες εταιρίες –που δε πιστεύω ότι γίνεται αλλιώς- ότι αν βρουν πετρέλαιο θα το αξιοποιήσουν; Είναι κρίσιμα ζητήματα αυτά, ας χοροπηδάμε λοιπόν από τη χαρά μας ότι το υπουργείο αποδέχτηκε, να χοροπηδάμε από την χαρά μας ότι η CHEVRON είναι εδώ και ενδιαφέρεται έχοντας το αμερικάνικο ναυτικό για να την προστατεύει, όπως και η ΕΧΧΟΝ».
«Το θέμα είναι εμείς απλώς θα συρθούμε στις όποιες αποφάσεις των δύο εταιριών ή έχουμε και εμείς μία εθνική πολιτική που λέει ναι αξιοποιώ το πετρέλαιο, ναι είμαι υπέρ του Eastmed και ναι θα κάνω τα αδύνατα δυνατά να μη καθυστερήσει στο ΣτΕ; Ή μήπως υπάρχει κάτι πονηρό πίσω από όλα αυτά, να το καθυστερήσουμε ώστε να φτάσουμε στις εκλογές και προεκλογικά να το χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο ότι να εμείς πάμε να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα; Καθίστε να γίνει πρώτα η γεώτρηση γιατί εγώ δεν πιστεύω ότι θα ανακοινωθεί γεώτρηση μες στο καλοκαίρι».