20.3 C
New York
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Η επιχειρηματικότητα έχει μπει σε μία περίοδο κάμψης και αγωνίας σχετικά με την επιβίωση της»

Η επιχειρηματικότητα έχει μπει σε μία περίοδο κάμψης και αγωνίας σχετικά με την επιβίωση των επιχειρήσεων της Καβάλας τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας ότι είναι το συμπέρασμα του τριμηνιαίου οικονομικού βαρόμετρου που καταγράφει τις τάσεις της αγοράς κάθε τρίμηνο. Ο ίδιος μίλησε για την αυξημένη τουριστική κίνηση αλλά και τα μειωμένα έσοδα, καθώς η ακρίβεια δεν επηρεάζει μόνο τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων αλλά τελικά και τα έσοδα τους, αφού είναι ξεκάθαρο πως χρόνο με το χρόνο οι τουρίστες του ν. Καβάλας ξοδεύουν λιγότερα.

«Κόσμος υπάρχει πολύς, αυτό το δείχνουν και τα νούμερα και στις πύλες εισόδου και στη κίνηση των ανθρώπων προς Θάσο και στις πληρότητες που παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, μάλλον θα είμαστε στα ίδια με τα περσινά νούμερα. Αυτό όμως που μας επηρεάζει και εκεί είναι η ουσία -γιατί τα νούμερα δεν είναι μόνο να λέμε ότι έχουμε χιλιάδες επισκέπτες- είναι το τι μπαίνει και βασικά το τι μένει στο ταμείο. Βλέπουμε επομένως κατά μέσο όρο έχουμε μια πτώση 10-15% σε σχέση με τα περσινά έσοδα για αρκετούς κλάδους. Βλέπουμε ότι επομένως αυτά που συζητάμε και φαίνονται κάποια εξ αυτών και μέσα από το βαρόμετρο, ότι επηρεάζουν σίγουρα και το επιχειρείν της περιοχής μας. Το ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα ψηλά, όλα αυτά έχουν επηρεάσει σίγουρα τη ρευστότητα και τα ταμειακά διαθέσιμα του καθενός».

«Ο επισκέπτης που έρχεται, έρχεται με ένα συγκεκριμένο ποσό που θέλει να δαπανήσει όπως όλοι μας όταν πάμε κάπου. Αν επομένως η ακρίβεια σου τρώει τα διαθέσιμα τις πρώτες μέρες, τις επόμενες μέρες θα είσαι λίγο πιο συντηρητικός και για αυτό φυσικά ερμηνεύουμε ότι υπάρχει και μία περίεργη κατάσταση στην αγορά, με την έννοια ότι ξαφνικά κάποιες μέρες είναι πολύ καλές και μετά παρουσιάζεται μία κοιλιά, ξαφνικά πέφτει η κίνηση στα καταστήματα, στα εστιατόρια στις ταβέρνες στα beach bar κτλ. Άρα η εξήγηση είναι αυτή, ταυτόχρονα βέβαια πρέπει σιγά-σιγά να βλέπουμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έρχονται, πρέπει να αναζητήσουμε και νέες αγορές, πρέπει να αυξήσουμε την ποιότητα ακόμα περισσότερο των τουριστών μας με την έννοια των διαθεσίμων που δαπανούν. Όταν κατά μέσο όρο στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, βέβαια εκεί είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού για τη χώρα μας κατά μέσο όρο αυτά που ξοδεύουνε περίπου στα 750€ και σε μας είναι 250 με 300 καταλαβαίνετε ότι έχουμε μια τεράστια απόσταση και εμείς αυτή την απόσταση θα πρέπει και εμείς επομένως να την μειώσουμε αυξάνοντας την τουριστική ποιότητα στην περιοχή μας».

«Ήδη έχει υπάρξει πρόοδος, τις δεκαετίες του 80 και του 90 ήταν 30-40 μέρες η τουριστική περίοδος, μετά τα μέσα Αυγούστου εξαφανιζόταν λες και έπεφτε η βόμβα της Χιροσίμα. Τουλάχιστον τώρα βλέπουμε ότι ξεκινάει νωρίτερα, βλέπουμε ότι υπάρχουν από τον Απρίλιο αεροπορικές πτήσεις ως τον Οκτώβριο, βλέπουμε ότι τα πεντάστερα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, τουλάχιστον 6-7 μήνες και οι χώροι εστίασης. Έχουν γίνει βήματα, απλώς επειδή έχουν γίνει βήματα και στις άλλες περιοχές και ίσως πιο γοργά, αυτό πρέπει να πετύχουμε και εμείς το επόμενο διάστημα».

«Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων είναι καμπανάκι που κρατάμε μέσα από το βαρόμετρο που το Επιμελητήριο το κάνει ανά τρίμηνο και μας δίνει σημαντικά στοιχεία τα οποία τα χρησιμοποιούμε με την κεντρική διοίκηση. Έχουμε τον τελικό δείκτη αισιοδοξίας της επιχειρηματικότητας, είναι ότι αυτός ο δείκτης είναι πεσμένος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή περίπου από το 6,9 έχει πέσει στο 5,8 πράγμα που σημαίνει ότι και η υφιστάμενη κατάσταση του τριμήνου για τις επιχειρήσεις είναι δύσκολη, αλλά και η πρόβλεψη για το επόμενο εξάμηνο ναι μεν ένα στους δύο λέει ότι θα παραμείνει η ίδια που δε μας λέει και κάτι και ένας στους τρεις μας λέει ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση της επιχείρησης του. Το ίδιο βέβαια για το πώς κρίνεται η κατάσταση επιχείρησης του σήμερα, σίγουρα το 75% λέει ότι είναι ικανοποιητική ή καλή, άρα σημαίνει ότι το καλοκαίρι προς στιγμήν παρόλη την γκρίνια κάτι γίνεται αλλά υπάρχει και ένας στους τέσσερις που λέει ότι η κατάσταση της επιχείρησης του είναι κακή».

«Η επιχειρηματικότητα έχει μπει σε μία περίοδο κάμψης, αγωνίας με πολλά προβλήματα που έχουνε σχέση και με τα άλλα ερωτήματα που θέσαμε, που έχουνε σχέση με το φορολογικό σύστημα το οποίο ξαφνικά άλλαξε το 2023, έχουνε σχέση με την ακρίβεια, έχουνε σχέση με τους λογαριασμούς ΔΕΗ και όχι μόνο, έχουνε σχέση με τις πρώτες ύλες και τα εμπορεύματα που ανεβαίνουν συνεχώς, έλλειψη ρευστότητας, μας λένε ότι το χρηματοδοτικό σύστημα πάσχει και όχι μόνο το τραπεζικό αλλά ακόμα και για τα προγράμματα ΕΣΠΑ υπάρχει η γκρίνια ότι πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν την απαιτεί με την προσβασιμότητα».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles