Για να κάνουμε προκοπή στην πολιτική πρέπει να ακολουθήσουμε τις συνταγές Γαλλίας υποστήριξε με νόημα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, με αφορμή τη νίκη της αριστεράς και πρόσθεσε πως «αυτό που έγινε στην Γαλλία δημιουργεί ένα σοβαρό πολιτικό προηγούμενο» και ότι θα είναι υπόλογος στην επόμενη εκλογική μάχη όποιος δεν ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε πως στην πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ πρώτα θα πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί το κοινό πρόγραμμα και οι οργανωτικές δομές και στη συνέχεια το πρόσωπο που θα βγει στη μάχη.
«Για να κάνουμε προκοπή στην πολιτική πρέπει να ακολουθήσουμε τις συνταγές Γαλλίας, είμαστε πολύ χαρούμενοι σήμερα όλοι εμείς στην αριστερά διότι η αριστερά χθες στη Γαλλία έδωσε ένα μεγάλο πολιτικό μάθημα σε όλη την Ευρώπη διότι στην ουσία σταμάτησε την επέλαση του φασιστικού κόμματος. Άνοιξε ένα δρόμο για τις πολλές χώρες της Ευρώπης και άνοιξε και ένα δρόμο για πολλούς πολιτικούς σχηματισμούς μέσα στην αριστερά. Για να έρθουμε στην Ελλάδα καλό θα είναι να διαβάσει κάποιος την ανακοίνωση και τις δηλώσεις του ΚΚΕ για να καταλάβει το τι φοβάται το ΚΚΕ στην Ελλάδα, αυτή ακριβώς η συνεργασία που θα έπρεπε να είναι ένα πρότυπο είναι κάτι που φοβίζει δυστυχώς το ΚΚΕ, μπορεί να διαβάσει κάποιος να καταλάβει, αλλά θα πρέπει να τοποθετηθούν και όλοι εκείνοι που συστηματικά τα τελευταία χρόνια επιλέγουν να διασπάσουν σχήματα της αριστεράς στο όνομα μιας ιδεολογικής καθαρότητας και να μειώσουν έτσι τη δυναμική τους».
«Παρόλα αυτά, αυτό που έγινε στην Γαλλία δημιουργεί ένα σοβαρό πολιτικό προηγούμενο και επειδή στην Ελλάδα είτε σε λίγους μήνες είτε σε λίγα χρόνια θα έχουμε εκλογές, όποιος δε πάρει το μήνυμα της Γαλλίας και όποιος κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έγινε στη Γαλλία θα έχει και την ευθύνη για την επόμενη των εκλογών. Σε ότι αφορά τα του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση της κεντρικής επιτροπής χθες ανοίγει το δρόμο και βάζει τα προαπαιτούμενα μιας τέτοιας συνεργασίας. Μπορεί με τα όσα λέγονται αυτή την στιγμή να φαίνεται πολύ δύσκολη μία τέτοια συνεργασία αλλά να σας θυμίσω το μακρινό 1988-89 όταν βγήκε το κοινό πόρισμα ΚΚΕ – ΕΑΡ το τι πολεμική υπήρχε λίγες ώρες πριν από την έκδοση του πορίσματος, μετά βγήκε το κοινό πόρισμα, προχωρήσαμε στην ίδρυση του Συνασπισμού, τον δυναμώσαμε μετατράπηκε σε ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε ως την κυβέρνηση, άρα ας μην θεωρούν κάποιοι ότι κάποιες λεκτικές αντιπαραθέσεις ή κάποιοι φανατισμοί της στιγμής θα σταματήσουν το ποτάμι, όταν το ποτάμι ξεκινήσει και γίνεται χείμαρρος δεν το σταματάει τίποτα».
«Ήταν μία κεντρική επιτροπή πλούσια σε διάλογο, με πάρα πολλές τοποθετήσεις, περίπου 100, μια κεντρική επιτροπή που ακουστήκαν διαφορετικές απόψεις όπου έγιναν ψηφοφορίες, όπου υπήρχε συντριπτική πλειοψηφία 80% υπέρ της απόφασης της πρότασης της πολιτικής γραμματείας και έχουμε μία υπερπροβολή στο ΣΥΡΙΖΑ των όσων διαφωνούν με την πλειοψηφία και έτσι θεωρούν κάποιοι ότι γίνεται κάτι διαφορετικό. Η πραγματικότητα είναι ότι με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση της επιτροπής θέσεων που είχε γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ και με μία απόφαση που θα γίνει γνωστή σήμερα ή αύριο, χαράσσουμε τον δρόμο για την επόμενη περίοδο, πάμε σε ένα συνέδριο και θέτουμε το πλαίσιο των αναγκαίων συνεργασιών και συγκλήσεων που πρέπει να γίνουν στο χώρο της προοδευτικής παράταξης».
«Το συνέδριο μας θα γίνει αρχές Οκτωβρίου στο οποίο μεταξύ των άλλων θα συζητήσουμε και αλλαγές στο καταστατικό που πρέπει να γίνουν. Θα ανοίξει ένας πλούσιος διάλογος, θα υπάρχει δυνατότητα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν τις απόψεις τους για το τι πρέπει να αλλάξει στο καταστατικό, υπάρχουν διάφορες προτάσεις αν πρέπει να εξακολουθεί να υπάρχει το τωρινό οργανωτικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ ή αν πρέπει αυτό να τροποποιηθεί, για παράδειγμα στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η πρόβλεψη να έχουμε εκτός από τις οργανώσεις ανά νομό και μία περιφερειακή συντονιστική επιτροπή. Αυτό δυστυχώς δεν είχε ενεργοποιηθεί και τώρα από ότι φαίνεται θα ενεργοποιηθεί. Θέλουμε ένα σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα δίνει δυνατότητα στα μέλη να εκφράζονται περισσότερο, να αφαιρέσουμε γραφειοκρατικές λογικές και λειτουργίες και να κάνουμε το κόμμα μας πιο δημοκρατικό. Όλα αυτά όμως θα αποφασιστούν στο καταστατικό συνέδριο, δεν θέλω να προκαταλάβω την άποψη κανενός».
«Σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα έλεγα ότι πρέπει να αρχίσει ο διάλογος που αφορά το πρόγραμμα, πάνω σε ποιο πρόγραμμα συμφωνούμε και ιδιαίτερα με το χώρο του ΠΑΣΟΚ εγώ δεν βλέπω προγραμματικά να υπάρχει έστω μία βασική πολιτική διαφορά, ούτε μία. Πρώτα να γίνει μία συζήτηση για το πρόγραμμα, δεύτερο να γίνει συζήτηση τι οργανωτικό σχήμα θα έχει αυτή η συνεργασία για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει εδώ και πάρα πολύ καιρό και την πλήρωσε και με το κόστος του στο θέμα της απλής αναλογικής και αφού γίνουν αυτά τα δύο, δηλαδή πρώτα πρόγραμμα και μετά σε ποιο οργανωτικό πλαίσιο θα είναι αυτή η συνεργασία γιατί δεν μιλάμε για κατάργηση ή για συγκόλληση ή για ρευστοποίηση κομμάτων, μιλάμε ότι υπάρχουν διαφορετικά κόμματα που αποφασίζουν ότι πρέπει να συνεργαστούν και αυτό μπορεί να γίνει. Αυτά πρέπει να γίνουν πρώτα και μετά να μιλήσουμε για πρόσωπα διότι αν μιλήσουμε πρώτα για πρόσωπα χάνουμε την ουσία και η συζήτηση για πρόσωπα δυσκολεύει τη συζήτηση για το πρόγραμμα και το οργανωτικό πλαίσιο».