-6.1 C
New York
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Buy now

«Η Καβάλα στο ΔΠΘ θα είναι με δύο σχολές ισότιμος παίκτης στο τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας»

Για μία πολύ καλύτερη προοπτική που ανοίγεται για τα πανεπιστημιακά τμήμτατα της Καβάλας με την απορρόφηση τους στο ΔΠΘ κάνει λόγο ο καθηγητής του Πανεπιστημιακού Κόμβου Καβάλας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και πρώην πρόεδρος του π. Τ.Ε.Ι. Καβάλας Αθανάσιος Μητρόπουλος. Ο ίδιος συνέκρινε την παρουσία της Καβάλας στο ΔΙΠΑΕ και αυτή που θα έχει στο ΔΠΘ, τονίζοντας πως στο ΔΙΠΑΕ οι κόμβοι ήταν ανισομερής με ευνοημένη και πανίσχυρη την Θεσσαλονίκη ενώ η Καβάλα στο ΔΠΘ θα είναι με δύο σχολές ισότιμος παίκτης στο «τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας».

«Είναι άμεση η μεταφορά των φοιτητών, των καθηγητών του προσωπικού και των πάντων στο ΔΠΘ, είναι με την δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως συνεπώς θεωρούμε ότι αν όχι σήμερα, αύριο που θα εκδοθεί και το ΦΕΚ θα έχει γίνει αυτή η μεταφορά. Το άλλο στοιχείο που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι στο τέλος εβδομάδος, δηλαδή την Παρασκευή 15 Μαρτίου θα έρθει σύσσωμη η διοίκηση του πανεπιστημίου του Δημοκριτείου στην Καβάλα προκειμένου να συζητήσει με το προσωπικό τους καθηγητές και τον κόσμο τον τρόπο της ένταξης των τμημάτων της Καβάλας στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο και αντίστοιχη επαφή θα γίνει και με την πανεπιστημιούπολη στην Δράμα. Θα δούμε πως θα γίνει αυτή η μετάβαση και αυτή η διεύρυνση του Δημοκριτείου πανεπιστημίου με τα τμήματα της Καβάλας που θα τα συζητήσουμε την Παρασκευή 15 του μηνός. Τα παιδιά που θα πάρουν φέτος πτυχίο, θα πάρουν πτυχίο ΔΠΘ

«Εγώ θα βάλω μερικές ερωτήσεις να δούμε πως απαντούνται αυτές, πρώτον στο πλαίσιο του Διεθνούς πανεπιστημίου είχαμε δύο τμήματα από την σχολή οικονομίας και διοίκησης που ήταν το τμήμα λογιστικής – χρηματοοικονομικής και το τμήμα διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας τα οποία υπάγονταν σε μία σχολή που είχε έδρα στη Θεσσαλονίκη. Με το νέο νόμο δημιουργείται σχολή στην Καβάλα, άρα οι άνθρωποι αυτοί τι θέλουνε; Θα ήθελαν να ήτανε κατά κάποιο τρόπο υπό τη Θεσσαλονίκη ή θα ήθελαν να έχουν τη δικιά τους σχολή, το δικό της κοσμήτορα, τη δικιά της φωνή; Αυτό δε μας απαντάνε, μας λένε τι χάσαμε ενώ κερδίσαμε μια ολόκληρη σχολή.

«Σε ότι αφορά την πανεπιστημιούπολη της Καβάλας είναι γνωστό και αποδεκτό από όλους ότι και με όλες τις διοικήσεις και με τη βοήθεια της περιφέρειας έχουμε τους καλύτερους επιστημονικούς εξοπλισμούς που υπάρχουν ενδεχομένως σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που πάσχουμε είναι το κτιριολογικό, δεν έχουμε καλά κτίρια, πρέπει να γίνουν συντηρήσεις και τα λοιπά. Αν θυμάστε καλά 2.6 εκ. ευρώ έφυγαν πρόσφατα από την Καβάλα παρότι υπήρχε εισήγηση 350 σελίδων για να γίνει ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών και αυτά πήγανε στη Θεσσαλονίκη. Ποιοι είναι αυτοί που λένε χάσαμε; Χάσαμε όταν τα χρήματα τα οποία έπρεπε να πάρει η Καβάλα δεν τα πήρε. Οι καθηγητές οι περισσότεροι που διαμαρτύρονται έχουν κάνει τα χαρτιά τους για να πάνε στη Θεσσαλονίκη! Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια τέτοια συμπεριφορά».

«Αυτοί που διαμαρτύρονται θεωρούσαν ότι για κάποια μικροσυμφέροντα ηταν καλύτερο να βρίσκονται στο Διεθνές και όχι στο Δημοκρίτειο. Το ΔΙΠΑΕ ήταν ένα άθροισμα κόμβων, η κατανομή στους κόμβους ήταν 60% ήταν στη Θεσσαλονίκη, 20% στις Σέρρες και 20% στην Καβάλα. Ήταν ετεροβαρής η κατανομή των κόμβων και αυτό δημιουργούσε προβλήματα, γιατί οι περισσότεροι καθηγητές και όλος ο όγκος των κινήσεων βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη. Το ΔΠΘ είναι ένα άθροισμα σχολών ισομερώς κατανεμημένο, για παράδειγμα η Αλεξανδρούπολη έχει την ιατρική σχολή, η Κομοτηνή έχει τη νομική σχολή, η Ξάνθη έχει την πολυτεχνική σχολή και η Καβάλα την χρηματοοικονομική, αλλά είναι ισομερώς κατανεμημένα. Εμείς στην Καβάλα θα έχουμε δύο σχολές όπως και η Αλεξανδρούπολη. Μία σχολή έχει η Ξάνθη, μία η Ορεστιάδα, επομένως όχι μόνο δεν είναι ετεροβαρής αλλά είναι προς όφελος της Καβάλας. Εδώ είμαστε ένας ισότιμος παίκτης, στο ΔΙΠΑΕ δεν ήμασταν ισότιμοι παίκτες».

«Το ΔΙΠΑΕ ήταν ένα θεματικό πανεπιστήμιο, το ΔΠΘ είναι ένα γενικό πανεπιστήμιο που συγκαταλέγεται στα 7 μεγάλα ερευνητικά πανεπιστήμια της χώρας, δηλαδή με άλλα λόγια το ΔΠΘ έχει σχεδόν όλα τα ερευνητικά πεδία, το περνά μόνο το Αριστοτέλειο και μετά είναι το ΔΠΘ, είναι το αμέσως πιο πλήρες πανεπιστήμιο της χώρας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Είναι δεύτερο σε πληρότητα γνωστικών πεδίων και τρίτο σε μέγεθος.

«Άμεσα θα γίνουν δύο τρία πράγματα στην Καβάλα, πρώτα απ όλα θα ξεκινήσει η αναστήλωση του κτιρίου της βιβλιοθήκης το οποίο δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεύτερον θα δημιουργηθεί ένα ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην μηχανική πετρελαίου στο οποίο θα είναι σε συνδυασμό με το τμήμα πολιτικών μηχανικών Ξάνθης, πενταετούς φοιτήσεως και το οποίο το έχουμε ήδη δουλέψει αρκετό καιρό και θα το ανακοινώσουμε σύντομα καθώς και το ινστιτούτο πετρελαίου το οποίο εντάσσεται και αυτό μέσα στο ΔΠΘ σύμφωνα με το νόμο, θα αποκτήσει μία διαφορετική δυνατότητας καθώς η Καβάλα είναι ο μόνος χώρος που παράγονται πετρέλαια. Επίσης είχαμε και ένα ινστιτούτο τουρισμού και φιλοξενίας το οποίο διοικούνταν από την Θεσσαλονίκη και αυτοί που διαμαρτύρονται είχαν αφήσει το ινστιτούτο να φύγει στη Θεσσαλονίκη, δώσαμε έναν αγώνα τότε να έχουμε δύο ινστιτούτα και τα χάσαμε στο δρόμο».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles