20.3 C
New York
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Η μείωση των εξαγωγών και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι τα καμπανάκια της οικονομίας μας»

Η μείωση των εξαγωγών κατά 4% το πρώτο 5μηνο του 2024 και η αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών είναι τα δύο μεγάλα καμπανάκια που χτυπάνε για την ελληνική οικονομία σημειώνει ο οικονομολόγος, πρώην πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης. Μιλώντας στον Alpha Radio ανέλυσε τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία, τα αδύνατα της σημεία και τις… νάρκες που πρέπει να προσέξει στο μέλλον ώστε να επιβιώσει από σκοπέλους όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

«Ένα σημαντικό κομμάτι είναι και η διανομή του εισοδήματος, δε φτάνει μόνο η παραγωγή δηλαδή η αύξηση του ΑΕΠ αλλά και πως κατανέμεται αυτό. Αν δηλαδή ο πρόσθετος πλούτος κάθε χρόνο πηγαίνει μόνο σε ορισμένες κατηγορίες αν θέλετε εισοδηματιών και η μεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται στην ανέχεια, στα προβλήματα που διατυπώνονται στις εκθέσεις όπως το ευρβαρόμετρο όπου καταγράφεται ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι ικανό να πληρώνει από τη μία τους λογαριασμούς του και από την άλλη να τρώει κανονικά γεύματα κάθε δεύτερη μέρα, ειναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει. Υπάρχει βέβαια και ο δείκτης ο οποίος δείχνει την πρόοδο μιας χώρας, είναι το ακαθάριστο εθνικό προϊόν που εκεί τα τελευταία χρόνια, βοηθούντος του ταμείου ανάκαμψης έχουμε μια παρουσία σχετικά καλή γύρω στο 2%».

«Το θέμα είναι ότι αυτή η ανάπτυξη πραγματώνεται δυστυχώς σε μία οικονομία η οποία έχει πήλινα πόδια και αυτό φαίνεται από στοιχεία πρόσφατα και της ΕΛΣΤΑΤ όπου οι εξαγωγές μας δεν πάνε καλά το πρώτο 5μηνο, είχαμε 4.1% μειωμένες εξαγωγές. Είχαμε μία αύξηση του ελλείμματος, του ανοίγματος δηλαδή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο έφτασε τα 9,1 δισεκατομμύρια, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο καμπανάκι διότι είχε επαναληφθεί μία τέτοια κατάσταση το 2021 αλλά τότε είχαμε έκτακτα μέτρα λόγω του κορονοιού, είχε φτάσει το έλλειμμα στα 20 δις ευρώ. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σημαίνει, είναι το έλλειμμα που πρέπει να εκτρέψει από την χώρα στο εξωτερικό για να πληρωθούν υποχρεώσεις. Τις υποχρεώσεις αυτές προς το παρόν τις καλύπτουμε με ένα περίσσευμα από το επενδυτικό συνάλλαγμα και το ταμείο ανάκαμψης στις εισροές που έχουμε. Είναι όμως ένα καμπανάκι το οποίο επισημάνεται πάρα πολύ συχνά κυρίως από την Τράπεζα της Ελλάδος διότι αυτό αποτέλεσε και την γενεσιουργό αιτία για την παραλίγο χρεοκοπία της χώρας πριν από 13-15 χρόνια».

«Δεν εξάγουμε γιατί δεν έχουμε αν θέλετε προϊόντα διεθνώς εμπορεύσιμα και τα οποία να έχουνε μία προστιθέμενη αξία ικανοποιητική ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της εισροής εσόδων από τις εξαγωγές. Εξάγουμε ότι και πριν 20 χρόνια, κυρίως γεωργικά προϊόντα, επίσης οι τουριστικές εισπράξεις θεωρούνται εξαγωγή γιατί πουλάμε υπηρεσίες στο εξωτερικό. Στις εξαγωγές έχουμε τα γνωστά μας γεωργικά προιόντα που είναι σε ζήτηση, λάδι, φρούτα και τα λοιπά, επίσης έχουμε ένα κομμάτι βιομηχανικών προιόντων που αν εξαιρέσουμε τα πετρελοειδή, είναι τα φαρμακοειδή που εκεί έχουμε μια αρκετά καλή βιομηχανική παραγωγή η οποία όλα αυτά τα χρόνια βοηθάει στην κατηγορία γενόσημων φαρμάκων.

«Έχουμε το κομμάτι που σχετίζετια με τις νέες τεχνολογίες που εκεί υστερούμε πάρα πολύ, δεύτερον σε ένα κομμάτι που πάμε καλά, για παράδειγμα στην παραγωγή ρεύματος μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από την άλλη έχουμε μεγάλο πρόβλημα κυρίως στα δίκτυα και στην αποθήκευση ρεύματος, γιαυτό βλέπετε πολλές φορές σταματάει η παραγωγή σε κάποιες μονάδες γιατί δεν έχουμε τι να κάνουμε το ρεύμα! Και από την άλλη άκουσον άκουσον έχουμε για το ρεύμα στη χώρα μας διπλάσιες τιμές από όλη την Ευρώπη! Καταφέραμε δηλαδή ιδιωτικοποιώντας τα πάντα, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ κτλ, αντί να δημιουργήσουμε συνθήκες ανταγωνισμού ώστε οι τιμές να πέσουν στο ρεύμα, έχουμε κάνει ακριβώς το αντίθετο, έχουμε δηλαδή μία αγορά η οποία είναι παγιωμένη και η οποία εξασφαλίζει υπερκέρδη, το βλέπετε και στις κατόπιν εορτής κινήσεις της κυβέρνησης για να φορολογήσει αυτά τα κέρδη. Φτάσαμε λοιπόν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».

«Επειδή μιλάμε για τα μακροοικονομικά, πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτές τις νέες αγορές, να φύγουμε λιγάκι από την επένδυση στην οικοδομή στο τουρισμό και σε κάποιες άλλες αν θέλετε ακόμη παραδοσιακές δραστηριότητες για να μπορέσουνε να κρατήσουμε βηματισμό με τις υπόλοιπες χώρες και να συγκλίνουμε, γιατί ακόμα είμαστε πάρα πολύ μακριά. Για να γίνει αυτό λοιπόν θα πρέπει η Ελλάδα να τρέξει με πολύ γοργότερους ρυθμούς, ο κ. Στουρνάρας σε άρθρο του έγραψε πως για να συγκλίνουμε κάποια στιγμή, γύρω στο 2060 όπως λέει, θα πρέπει εκτός του να έχουμε 2% ετησίως δημοσιονομικό πλεόνασμα, να κάνουμε οικονομία δηλαδή, να κάνουμε και όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια και στην υγεία, στην παιδεία και στη δικαιοσύνη και στις μεταφορές κτλ, σε όλο αυτό το πλέγμα που είναι δύσκολο να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς».

«Θα σας πω τι λέει η έκθεση Πισσαρίδη για το ταμείο ανάκαμψης, λέει ότι μέχρι το 2032 περίπου, ότι θα είμαστε στο 98% στην σύγκλιση, αυτή την στιγμή όμως έχουν περάσει 6 χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτε, ήμασταν στο 66% από την Ε.Ε. και είμαστε στο 67% σήμερα. Άρα εκεί θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, επίσης τονίζει ο κ. Στουρνάρας πως καταρχήν μειώνεται το εργατικό δυναμικό μας, το 2033 με πηγές της Eurostat προβλέπεται ότι θα έχει μειωθεί κατά 300.000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι για να πιαστούν οι στόχοι του ΑΕΠ και της σύγκλισης, θα πρέπει οι υπόλοιποι που εργαζόμαστε να έχουμε έναν πολύ υψηλότερο δείκτη παραγωγικότητας. Πως θα γίνουμε όμως πιο παραγωγικοί όταν η παιδεία μας πάει από το κακό στο χειρότερο; Πριν από 5 μήνες είχε γράψει ένα άρθρο ότι η μεταρρύθμιση νούμερο 1 που θα πρέπει να γίνει στη χώρα, είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Μιλάμε για μία μεταρρύθμιση η οποία θα προσβλέπει στη βελτίωση της παιδείας αλλά και των δεξιοτήτων των ελληνοπαίδων, γιατί έχουμε νέες δεξιότητες που δεν ασχολούνται καθόλου τα σχολεία μας, θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση από το δημοτικό ως το πανεπιστήμιο. Αλλιώς ούτε το 2100 δε θα μπορέσουμε να συγκλίνουμε».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles