Η αποκομιδή των σκουπιδιών και ο καθαρισμός των οικοπέδων και των σημείων που μπορούν να αποτελέσουν καύσιμη ύλη για μία πυρκαγιά είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος και φέτος το καλοκαίρι για τον δήμο Καβάλας τονίζει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ποιότητας ζωής Κυριάκος Σταυρίδης. Ο ίδιος μίλησε για τα δύο αυτά ζητήματα, τις προσπάθειες του δήμου αλλά και την συνεργασία που απαιτείται από τους δημότες για να διευκολύνουν το έργο του.
«Όπως κάθε καλοκαίρι για εμάς η προτεραιότητα είναι η αποκομιδή, δε μπορούμε να μιλάμε για τίποτα άλλο αν δε λύσουμε το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Το ωράριο έχει αλλάξει, οι οδηγίες που έχουν έρθει κεντρικά είναι μειωμένο ωράριο και ύστερα από τις 12:00 όχι δουλειά, οπότε επιλέξαμε να κατεβαίνουν στις 06.00 και να τελειώνουν πιο μπροστά. Ο όγκος τώρα το καλοκαίρι πάντα πολλαπλασιάζεται και ειλικρινά με αυτόν τον καύσωνα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθούμε στον όγκο των σκουπιδιών. Αφήνουμε αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα τα οποία και αυτά δημιουργούν θέματα σε μία τουριστική πόλη. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το νέο νομοσχέδιο για την καθαριότητα των εγκαταλειμμένων οικοπέδων, έχουν καθαριστεί τα περισσότερα οικόπεδα από χόρτα, δέντρα και ότι άλλο επικίνδυνο σε περίπτωση φωτιάς, τουλάχιστον 2-3 φορτηγά του δήμου ασχολούνται με αυτό».
«Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δημότες ειδοποιούν, πληρώνουν το παράβολο αλλά υπάρχει η δυσκολία όταν έχεις να καθαρίσεις 3-4 στρέμματα οικόπεδο είναι δύσκολο η υπηρεσία να ασχοληθεί με αυτό, η διαχείριση πρέπει να γίνεται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Το να καθαρίσει τον κήπο του ή ένα μικρό οικόπεδο ναι εκεί υπάρχει συνεργασία, πληρώνουν το παράβολο και παίρνουμε αυτά τα κλαδιά. Τη μέρα υπάρχουν τουλάχιστον 20 παράβολα που πρέπει να απομακρυνθούν για να εισαι συνεπής σαν δήμος και υπάρχουν και όλοι αυτοί που δεν έχουν ειδοποίηση, που δεν υπάρχει συνεννόηση. Κάνουμε γύρω στα 10 δρομολόγια, αλλά όταν προκύπτουν 15 δρομολόγια την ημέρα η υπηρεσία δε μπορεί να ανταποκριθεί».
«Οι παράκτιοι πάροδοι και τα οικόπεδα μπροστά στη θάλασσα είναι καθαρά, είχαμε επίσκεψη την Παρασκευή με τον αντιδήμαρχο τεχνικής υπηρεσίας και τον υπεύθυνο διευθυντή της πυροσβεστικής θαλάσσης, έχουμε δει εξόδους που πρέπει να δημιουργήσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς, σε μεγάλο ποσοστό δεν υπάρχουν κλαδιά, χόρτα, τα έχουμε καθαρίσει, αλλά ξέρετε στο Παληό υπάρχουν κάποια σημεία που έχει γίνει κατάληψη από πάρκινγκ ή σκαλάκια και τα τσεκάραμε αν είναι καθαρά. Σε αυτό που μας αναλογεί έχουμε καθαρίσει τους δρόμους δεξιά αριστερά από τη χαμηλή βλάστηση περίπου ένα μέτρο μέσα στο Βασιλάκη, υπάρχει μια εργολαβία του νοσοκομείου που καθαρίζει κάτω από τα δέντρα, Χωράφα όλα αυτά τα έχουμε κάνει και στα Πλατανάκια έχουμε ανεβεί, αλλά αυτό που είναι στις δυνατότητες σαν δήμος είναι τα παιδιά που έχουμε για την πυροπροστασία να καθαρίσουν δεξιά αριστερά τους δρόμους τα ξερά χόρτα. Μας βοηθάει σε αυτό ο καιρός που είναι ξηρός».
«Μέχρι σήμερα προλαβαίναμε να καθαρίζουμε κάδους μία φορά το χρόνο, ίσως δύο αλλά όχι από όλα τα σημεία. Αυτό που βάλαμε στην εργολαβία τώρα είναι 8 φορές το χρόνο πλύσιμο, Μάιο Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο κάθε χρόνο γιατί έχουμε 2.500 κάδους μπλε και πράσινους, γιατί και τους μπλε τους έχουμε παρεξηγήσει τώρα τελευταία πετάμε και σκουπίδια εκεί. Αυτούς τους μήνες γίνεται σε μηνιαία βάση καθαρισμό κάδων και τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες ο καθαρισμός θα είναι μήνα παρά μήνα. Θέλουμε και την συνεργασία του κόσμου, δηλαδή κάθε μέρα να πλένεται ένας κάδος αν το μεσημέρι βγαίνουμε και πετάμε χωρίς σακούλα όλα αυτά που έχουν χρησιμοποιήσει για το μεσημεριανό ή το βραδινό μας τραπέζι, θα μυρίζουνε, αυτό δεν γίνεται. Τώρα το καλοκαίρι ας βάλουμε μια διπλή σακούλα σε εντόσθια, κρέατα κτλ. Η υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου όσο προσωπικό και να έχει δεν φτάνει ποτέ».