Τα 40 της χρόνια γιορτάζει φέτος η «πρωτοπόρα» ΔΕΥΑ Καβάλας που ιδρύθηκε από τον Λευτέρη Αθανασιάδη και για το λόγο αυτό ετοιμάζεται μία σειρά εκδηλώσεων για την ιστορία της αλλά και την ιστορία του νερού στην Καβάλα. Παράλληλα ο πρόεδρος της όμως Απόστολος Χρόνης επεσήμανε πως η ΔΕΥΑΚ πρωτοπορεί και σήμερα αφού είναι η πρώτη δημοτική επιχείρηση που έχει την ενεργειακή της κοινότητα σε τόσο προχωρημένο στάδιο!
«40 χρόνια ζωής συμπληρώνει η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης Καβάλας, το 1984 είχε ιδρυθεί και ετοιμάζουμε κάποιες επετειακές εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν στα τέλη Μαΐου, με την ευκαιρία της γιορτής για το νερό και το περιβάλλον θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις για την ιστορία του νερού στην πόλη μας, για την ιστορία που έχει η ΔΕΥΑ στην πόλη μας, για το πόσα χρόνια και με ποιο τρόπο και με ποιες διαδικασίες ήταν δίπλα και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους πολίτες της Καβάλας. Πριν ήταν υπηρεσία ύδρευσης και να πω ότι υπάρχουν πολλοί δήμοι οι οποίοι δεν διαθέτουν ακόμη ΔΕΥΑ και έχουν υπηρεσίες ύδρευσης. Εμείς σαν δήμος ήμασταν πρωτοπόροι σε αυτό με τον Λ. Αθανασιάδη και συνεχίζουμε να είμαστε πρωτοπόροι σε πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή, όπως είναι η ενεργειακή κοινότητα και τα φωτοβολταικά πάρκα που λίγοι δήμοι στην Ευρώπη τα έχουν εφαρμόσει».
Για το αν και πότε θα τιμηθούν οι Αθανασιάδης και Ευαγγελίου είπε «Αυτό βέβαια είναι μία διαδικασία που θα γίνει μέσα από δημοτικό συμβούλιο και θεωρώ ότι έχει ανοίξει ήδη η κουβέντα και είναι σε προχωρημένο στάδιο οπότε μόλις ωριμάσει θα γίνουν και αυτά, αλλά αυτό αφορά κυρίως στο δημοτικό συμβούλιο, από εκεί μέσα πρέπει να περάσουν όλοι σε αυτές οι αποφάσεις».
«Στην ενεργειακή κοινότητα στη Λημνιά συμμετέχει η ΔΕΥΑΚ με 40%, άλλο 40% έχει ο δήμος και 20% έχει το ΔΗΠΕΘΕ, αυτό προέκυψε μετά την κατάργηση του νομικών προσώπων που έγινε συγχώνευση στο δήμο οπότε αυτή την στιγμή είναι έτσι το σχήμα. Έχουμε πάρει τους όρους σύνδεσης για τα πρώτα 9 mw από τον ΔΕΔΗΕ οπότε στο πρώτο κομμάτι το μισό δηλαδή ουσιαστικά της παραγωγής ενέργειας που θα έχουμε, θα συμμετέχει μόνο ο δήμος με τα κτήρια του και με τον φωτισμό και όλα τα υπόλοιπα γιατί στο όνομα του δήμου θα παρθεί το δάνειο. Το δάνειο το οποίο μπορούμε να πάρουμε από το παρακαταθηκών και δανείων θα παρθεί μόνο από τον δήμο, δεν θα συμμετέχει η ΔΕΥΑΚ. Αυτό γίνεται γιατί δε ξέρουμε τι θα γίνει με τις συνενώσεις, δεν θα μπορούσαμε να πάρει ο δήμος Καβάλας το δάνειο, να πληρώνει ο δήμος Καβάλας το δάνειο και να παίρνει το ρεύμα και κάποια ΔΕΥΑ στη Νιγρίτα π.χ. γιατί δε ξέρουμε που θα καταλήξει η συνένωση».
«Οπότε συμφωνήθηκε ο δήμος να πάρει το δάνειο και να αποσβαίνονται οι καταναλώσεις μόνο του δήμου και η ΔΕΥΑ θα μείνει για τα επόμενα 9 mw. Αυτό θα γίνει μέσα στο 2024, που φαντάζομαι μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει και η κυβέρνηση τι θα κάνει με τις συνενώσεις. Έχουμε στείλει αίτημα στον ΑΔΜΗΕ και ζητήσαμε να συνδεθούμε στην υψηλή τάση για τα υπόλοιπα 9 mw, μας έχει στείλει πριν τα Χριστούγεννα ένα έγγραφο ο ΑΔΜΗΕ ο οποίος ζητούσε κάποιες διευκρινίσεις, στείλαμε την απάντησή μας και περιμένουμε πολύ σύντομα κιόλας να έχουμε απάντηση από τον ΑΔΜΗΕ για να συνδεθούν και τα υπόλοιπα 9 mw, γιατί η αλήθεια είναι ότι η πρώτη δημοτική ενεργειακή κοινότητα η οποία έχει φτάσει αυτό το προχωρημένο στάδιο είναι η δική σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη και το παρακαταθηκών και δανείων δεν είχε διαδικασία για να δει πως θα δανειοδοτήσει μία ενεργειακή κοινότητα η οποία είναι δημοτική. Με μας έχουμε καταλήξει και για αυτό πάμε στο δικό μας σχέδιο».
«Το υπουργείο βρίσκεται σε μία διαδικασία γιατί αντιλήφθηκε ότι είναι διαφορετικό να έχεις μια δημοτική ενεργειακή κοινότητα η οποία θα παράγει ρεύμα και αποσβαίνονται οι καταναλώσεις οπότε θα βοηθήσει πάρα πολύ τον κόσμο γιατί από την στιγμή που εμείς θα παράγουμε ρεύμα, θα αποσβαίνονται αυτές οι καταναλώσεις και δεν θα χρειάζεται δηλαδή να πληρώσει μεγάλα δημοτικά τέλη ο κόσμος, οπότε γυρίζει ανταποδοτικά στους πολίτες. Είναι διαφορετικό από το να πάει ένας ιδιώτης να κάνει μία ενεργειακή κοινότητα να παράγει ρεύμα και διαφορετικό να είναι δημοτική. Είναι σε μια διαδικασία και το υπουργείο αυτή τη στιγμή να δώσει προτεραιότητα στις δημοτικές ενεργειακές κοινότητες και για σύνδεση στον ΑΔΜΗΕ, ενώ πριν ένα χρόνο ήταν απαγορευτικό να πάμε να συνδεθούμε στον ΑΔΜΕ και τώρα το συζητάνε, θεωρώ ότι μέσα στα επόμενους μήνες θα έχουμε λύση και σε αυτό, θα μπορέσουμε εμείς με προτεραιοποίηση να πάρουμε τους όρους σύνδεσης και στον ΑΔΜΗΕ».