Στόχος και ευχής έργον θα ήταν η σύνδεση του λιμένα Φίλιππος Β’ με τους Τοξότες να ξεκινήσει μέσα στο 2025 είπε στον Alpha Radio ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Σωτήρης Λαζαρίδης. Αυτό βέβαια με αφορμή την ανακοίνωση των απαλλοτριώσεων για το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο που μπορεί να μετατρέψει το Φίλιππος Β’ σε κέντρο logistics της Βαλκανικής χερσονήσου.
«Οι απαλλοτριώσεις είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει σε αυτά τα μεγάλα τεχνικά έργα, ιδίως αυτές που αφορούν ιδιοκτησίες πολιτών, εκεί που μπορεί να συναντήσεις προβλήματα με ενστάσεις κτλ. Πράγματι έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των ιδιοκτητών στα χωριά κυρίως του Νέστου από όπου θα περάσει η νέα γραμμή. Είναι μία θετική εξέλιξη αρκεί να προχωρήσουν γρήγορα οι απαλλοτριώσεις και να προχωρήσει το έργο, με ένα χρονοδιάγραμμα σφιχτό για τις απαλλοτριώσεις και τις αποζημιώσεις αν γίνουν μέσα στο 2024 θα είναι ευχής έργον ώστε να ξεκινήσει το έργο μέσα στο 2025, από την εμπειρία μου βλέπω ότι για εκεί πάει».
«Το να τελειώσουν σε ένα χρόνο οι απαλλοτριωσεις θα ήταν το βέλτιστο, έχει εξασφαλιστεί βέβαια η χρηματοδότηση και το έργο προχωράει σε αντίθεση με το κομμάτι Θεσσαλονίκης Νέα Καρβάλη που πήγε στην επόμενη 20ετία και ίσως να μη γίνει και ποτέ αν δε βρεθεί χρηματοδότης. Αλλά το έργο της σύνδεσης με τους Τοξότες είναι στα σκαριά και θα πάρει σάρκα και οστά. Όλα θα κριθούν από τις απαλλοτριώσεις που θα γίνουν, τις ενστάσεις που θα ακολουθήσουν κτλ. Αν κάποιος ιδιοκτήτης επιμένει να κρατήσει την γη του πάμε στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και μπαίνουν εκεί τα νομικά ζητήματα. Παλιά για την ΕΤΒΑ μεταξύ Ποντολιβάδου και Πετροπηγής, εγώ κατάγομαι από την Πετροπηγή, είχαμε κάποια τέτοια αγροτεμάχια στην περιοχή όταν και έγιναν οι απαλλοτριώσεις, υπήρχαν αντιδράσεις, δεν τα δίναμε ή ζητούσαμε παραπάνω αποζημιώσεις, καταλήξαμε στα δικαστήρια, πήραμε κάποιες αποζημιώσεις και προχώρησε το έργο της ΕΤΒΑ.
«Το έργο θα γίνει όπως και να έχει, το νερό μπήκε στο αυλάκι, υπάρχουν τα χρήματα, είναι πάνω από 200 εκ. που έχουν προϋπολογιστεί για αυτό το έργο, θα είναι μια εκτίναξη του λιμανιού Φίλιππος Β, μετά και την υποπαραχώρηση που έχει συμφωνηθεί, είναι ένα έργο αναπτυξιακό για τα επόμενα 50-100 χρόνια. Υπάρχει και το ιστορικό προηγούμενο του ΤΑΡ που πέρασε μέσα από τα αγροτεμάχια της Δ.Ε. Φιλίππων είτε από άλλα μέρη, δόθηκαν εκεί κάποιες αποζημιώσεις και ίσως αυτά να είναι μπούσουλας για το ύψος των αποζημιώσεων που θα ζητήσουν τώρα οι ιδιοκτήτες».
«Αυτό το έργο για να έχει προοπτική και να δώσει αναπτυξιακή πνοή στο λιμάνι είναι να έχουμε έξοδο προς τα Βαλκάνια, αυτό είναι το ζητούμενο! Αυτή η γραμμή Τοξότες – Νέα Καρβάλη ήταν αιτημα πρωθύστερο της σιδηροδρομικής Εγνατίας, η σιδηροδρομική Εγνατία εμφανίστηκε μετά σαν μεγαλόπνοο έργο, αρκετά αργότερα, και έγινε και μία μεγάλη παρουσίαση της ΕΡΓΟΣΕ στο Διοικητήριο. Αυτό το ζωτικό κομμάτι Τοξότες – Νέα Καρβάλη παίρνει σάρκα και οστά και αυτό θα μας δώσει εξωστρέφια μέσω των λοτζίστικς μετατρέποντας το λιμάνι Φίλιππος Β΄ένα κέντρο λοτζίστικς για τα Βαλκάνια».