Η εθνική φρουρά στην Κύπρο έχει επιχειρησιακές δυνατότητες και εξοπλισμό όχι μόνο για να αμυνθεί σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία αλλά και να νικήσει τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας. Ο ίδιος μίλησε για την χλιαρή γλώσσα που χρησιμοποιεί στην διπλωματία του Κυπριακού ο κ. Μητσοτάκης και ανέλυσε τις δυνατότητες του Κυπριακού στρατού, τα δεδομένα για την διχοτόμηση του και τον στόχο της Τουρκίας να μετατρέψει το ελεύθερο τμήμα του σε προτεκτοράτο και το Αιγαίο σε γκρίζα ζώνη.
Η εισβολή της Τουρκίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν γίνει ποτέ
«Δυστυχώς και υπάρχει μία παρανοϊκή ανάγνωση του κυπριακού τόσο ως προς το τι έγινε στο παρελθόν όσο και ως προς το τι συμβαίνει σήμερα και στο μέλλον. Αυτή η πολύ χλιαρή δήλωση του πρωθυπουργού για τη διαίρεση, δηλαδή σαν να μιλάμε τώρα για το δυτικό και ανατολικό Βερολίνο ας πούμε, σαν να προέκυψε κάτι σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έγινε σεισμός και χώρισε στα 2 το νησί, σε δύο κομμάτια, έγινε μία εισβολή και δεν υπάρχει διαιρεμένο νησί, υπάρχει ένα κατεχόμενο κομμάτι παρανόμως, ουσιαστικά η εισβολή αυτή της Τουρκίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν γίνει ποτέ. Από μόνη της η εισβολή αυτή ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, πολλώ δε μάλλον με τις φρικαλεότητες που διαπράχτηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα, με τον τεράστιο αριθμό αγνοουμένων που είχε υπάρξει σε σχέση ως ποσοστό επί του πληθυσμού και μία σειρά από άλλα. Αυτό είναι η ιστορική πραγματικότητα, δηλαδή το τι συνέβη».
Το ισοζύγιο ισχύος ήταν συντριπτικά υπέρ της Ελλάδος για πάρα πολλά χρόνια αλλά δεν έκανε τίποτε
«Το τι μέλλει όμως να συμβεί επίσης είναι ένα θέμα, δεν έχει τελειώσει, δεν είναι ότι συνέβη αυτό και τέλος, δεν είναι απλώς ένα τραύμα στον ελληνισμό, είναι μία ανοιχτή πληγή η οποία πυορροεί και μπορεί να δώσει βαριά μόλυνση. Η Τουρκία δεν τελείωσε με την εισβολή εκεί, δεν ολοκλήρωσε τους στόχους της, ξεκίνησε με την εισβολή στην Κύπρο και την άρνηση ουσιαστικά της Ελλαδικής πλευράς να αντισταθεί ή να ανατρέψει τα τετελεσμένα που μπορούσε να το κάνει, όχι μόνο εκείνες τις στιγμές αλλά και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μετά γιατί το ισοζύγιο ισχύος ήταν συντριπτικά υπέρ της Ελλάδος για πάρα πολλά χρόνια. Δεν το έκανε, οπότε η Τουρκία ξεκίνησε μία διαδικασία αποδόμησης και των ελλαδικών πλέον εθνικών συμφερόντων, αποδόμησης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στην ανατολική Μεσόγειο και φυσικά στο Αιγαίο και οι στοχεύσεις της στο άμεσο χρονικό διάστημα είναι να επιτύχει σε αρχική φάση να επισημοποιήσει την διαίρεση της νήσου και την κατοχή του κομματιού αυτού από πλευράς της και σε επόμενο στάδιο με βάση έδρασης αυτό να προχωρήσει σε μία προσπάθεια κατάληψης ολόκληρης της νήσου».
Θέλει να τοποθετήσει την εναπομείνασα Κυπριακή δημοκρατία σε μία κατάσταση ομηρίας
«Δεν είναι ανάγκη ότι θα γίνει στρατιωτική κατάληψη αλλά είναι να τοποθετήσει την εναπομείνασα πλέον Κυπριακή δημοκρατία σε μία κατάσταση ομηρίας, να μην έχει κανενός είδους κυριαρχικά δικαιώματα και να είναι στην καλύτερη ένα προτεκτοράτο και ταυτοχρόνως να κάνουν και το ίδιο με την Ελλάδα επιτυγχάνοντας αυτό που θέλει να κάνει διακηρυγμένα, το λένε οι ίδιοι με την γαλάζια πατρίδα, δηλαδή να επεκτείνει το έδαφος της μέσα στο Αιγαίο, να το επεκτείνει φαντασιακά εννοώντας και ως χώρο εθνικής κυριαρχίας και τα ελληνικά νησιά να τα μετατρέψει σε ένα είδος γκρίζας ζώνης, το μισό Αιγαίο. Όλη αυτή η μηδενιστική στρατηγική οτι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ότι η Κύπρος είναι μέσα στα σαγόνια της Τουρκίας και στο ελεύθερο κομμάτι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εισβάλει η Τουρκία και να την καταλάβει μέσα σε μερικές ώρες, όλη αυτή η φαταλιστική στρατηγική προκύπτει από μία παρανοϊκή ανάγνωση που είναι ότι η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιτεθεί και να καταλάβει την Κύπρο. Δεν είναι έτσι, από μόνη της η εθνική φρουρά και σήμερα έχει τεράστιες δυνατότητες όχι απλώς να αμυνθεί στο ελεύθερο κομμάτι να επιτύχει νίκη σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία και ας μη βιαστεί κανείς να πει τις γνωστές ηλιθιότητες ότι η Τουρκία έχει 85 εκατομμύρια κατοίκους κτλ. και διάφορα άλλα καραγκιοζιλίκια που δεν έχουνε καμία σχέση με τη στρατιωτική πραγματικότητα σε οποιοδήποτε πολεμικό επεισόδιο στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Ο τουρκικός στρατός παραδοσιακά δυσκολεύεται να κάνει πόλεμο ελιγμών, να λειτουργήσει με γρήγορο επιχειρησιακό tempo
«Η Κύπρος είναι ένα νησί άρα η Τουρκία πολύ δύσκολα μπορεί να χρησιμοποιήσει το αριθμητικό της πλεονέκτημα, το αριθμητικό πλεονέκτημα καθίσταται μειονέκτημα εάν στοιβάξεις πολύ στρατό σε ένα περιορισμένο χώρο γιατί τον καθιστά δυσκίνητο και τον καθιστά και στόχο. Αυτός στην επιχειρησιακή έρευνα είναι ένα μία σχέση που λέγεται force to space ratio, το γεγονός ότι ο τουρκικός στρατός παραδοσιακά δυσκολεύεται να κάνει πόλεμο ελιγμών, να λειτουργήσει με γρήγορο επιχειρησιακό tempo και μία σειρά από αλλά, τα είδαμε και το 1974 αλλά τα είδαμε και προσφάτως σε επιχειρήσεις τους τουρκικού στρατού στη Συρία που πηγαίνουν με πολύ αργό τρόπο. Όλα αυτά προσφέρουν την δυνατότητα στην Κύπρο να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις μία στρατηγική νίκης σε περίπτωση πολέμου. Δε λέω να πάμε σε πόλεμο, αλλά με βάση αυτό το κριτήριο να υλοποιήσουμε μία μακρόπνοη στρατηγική που να περιλαμβάνει και διπλωματικά κομμάτια και το διεθνές δίκιο και μία σειρά από άλλα με στόχευση την απελευθέρωση. Αυτή είναι η μόνη η μόνη ρεαλιστική πολιτική που μπορούμε να ακολουθήσουμε».
Η Κύπρος έχει αποκτήσει οπλικά συστήματα υψηλών δυνατοτήτων
«Η εθνική φρουρά έχει κάνει μία σειρά από ενέργειες τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει οπλικά συστήματα υψηλών δυνατοτήτων που είναι ακριβώς κομμένα και ραμμένα για τις επιχειρησιακές συνθήκες. Τώρα ας πούμε αναμένουμε από ότι έχει βγει στον τύπο να αποκτήσει ένα πολύ εξελιγμένο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας που είναι από τα καλύτερα στον πλανήτη άρα να δημιουργήσει μία φυσαλίδα αντιπρόσβασης και άρνησης της περιοχής για την τουρκική αεροπορία και υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για φθηνές, οικονομικές λύσεις που κάνει η Κύπρος. Η Κύπρος είναι πολύ μπροστά σε κάποιους τομείς που η Ελλάδα έχει μείνει πίσω, όπως είναι τα μη επανδρωμένα αεροχηματα, εξάγει παρόμοια συστήματα στην Ουκρανία, βολεύει πάρα πολύ το γεγονός ότι η εθνική φρουρά δεν έχει τους ανταγωνισμούς μεταξύ των κλάδων που υπάρχουνε σε χώρες όπως η Ελλάδα. Μπορεί να γίνει μια τεράστια συζήτηση αναφορικά με τις δυνατότητες της εθνικής φρουράς να πολεμήσει και να νικήσει τις τουρκικές δυνάμεις και στην Κύπρο και εν συνεχεία να αποτρέψει την είσοδο νέων δυνάμεων από την Τουρκία. Η αντίληψη του τύπου εάν ξεσπάσει πόλεμος η εθνική φορά είναι τελειωμένη και η Τουρκία επειδή έχει 85 εκατομμύρια κατοίκους θα μας καταλάβει, αυτά δεν είναι σοβαρές κουβέντες».